terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








12 April, 2014

602. ROTI KOKO. PERTUKARAN BAHAN UTAMA.

Sengaja ilahjy nak menguji adunan  roti yang halus mulusss tempoh hari dengan menukar  bahan utama iaitu tepung roti diganti dengan tepung gandum.
Kejadiannya agak kurang memuas hati. Tapi bolelah tahan lembutnya.
Apapun yang terbaik resepi asal. Mungkin pada pengolahan bahan utama ini, penggunaan air kena lebih kan sedikit sebab penambaahan serbuk koko mungkin menyebabkan agak tidak mulus...











Bahan yang ditambah:

2 sudu besar jus oren sunkist
4 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar nescafe


Bahan2nya:

400 gm tepung roti ganti tepung gandum
150 gm tepung gandum ganti tepung roti
75 gm gula halus
18 gm yis kering
10 gm bread improver
10 gm garam
20 gm susu tepung
1 biji telur
240 gm air ais
 60 gm Marjerin

Caranya:

Disebabkan resepi ini tidak disertakan bersama bahan maka ilahjy buat ikut cara sendiri.

Ayak kesemua bahan2 kering bersama garam.
Masukan telur, air ais, gula, ke dalam BM
Kemudian masukan bahan2 ayak tadi 
On bm uli sehingga sebati baru nasukkan marjerin
Uli lagi sehingga licin.
Perap doh naik 2 kali ganda. Setelah itu tumbuk buang udara.
Bentukan doh 50gm kerana adunan ini genap 1000gm=1kg.
Perap naik sekali lagi, sembur air atas adunan
 bakar dalam oven 160 darjah selama 25 minit

Nota:
Panaskan oven kosong selama 10 minit.
Matikan api atas. Masuk adunan bakar selama 10 minit. Selepas itu Sembur dengan air sekali lagi.
Selepas itu hidupkan api atas pula teruskan membakar sehingga masak. Sebelum padam api akhir. Sembur sekali lagi air.
Keluarkan terus sapu susu cair bercampur marjerin. Untuk mengilat dan mengedut atas roti.


Butterscoth sos:

1/2 cawan gula perang
1/2 cawan air
1/2 cawan butter ilahjy guna marjerin
1/4 cawan gula
1/4 tepung jagung

Campur kesemua bahan panaskan sehingga pekat.
Ilahjy sejukan dan simpan selama 20 minit dalam peti sejuk untuk memekatkan lagi sos

SOS COKLAT LELEH CARA ILAHJY:

4 SUDU BESAR SERBUK KOKO 
2 SUDU BESAR MILO
4 SUDU BESAR GULA
1/2 BAR COKLAT MASAKAN
2 SUDU BESAR MARJERIN
2 SUDU BESAR TEPUNG JAGUNG
Susu cair 1/2 cawan anggaran boleh mencairkan bahan
Sedikit garam

Kacau sembati kesemua bahan panaskan dengan api yg paling kecil
Kacau tanpa henti sehingga mendidih dan pekat
Sejukkan dan masukkan ke dalam peti sejuk selama 20 minit. Sedia untuk digunakan.


********

Butterscoth cara 2:

1/2 cawan gula perang
1/2 cawan whipping cream @susu cair
Secubit garam
25 gm butter
1/2sudu teh esen vanilla

Caranya:

Panaskan susu, masuk gula kacau sehingga cair sehingga cair
Masukan garam dan esen juga butter kacau selalu sehingga semua sebati.
Sedia untuk digunakan.


*******
Butterscoth cara 3:

1 tin @400 gm susu pekat
200 gm whipping cream @susu cair
30  Gm Butter


Caranya:

Panaskan susu sehingga perang tanpa henti dlm 10 mt
Masukan whipping cream dan mentega kacau sampai pekat sedia untuk digunakan.

3 comments:

Azian Nd said...

Assalamualaikum wbh, secara kasar dah nampak gebu roti tu kak ilah..nak share petua dari yg saya belajar...klu kita nak tambah serbuk coklat, jika guna 40gm kita harus tolak kuantiti tepung 40gm jg..cubalah..

ilahjy said...

Waalaikum salam azian.. tu laa mulanya duk ingat juga nk buang tepung gandum .. tp tak buat pun.tq share .. nnti kita buat lagi..hehe

ilahjy said...
This comment has been removed by the author.