Bahan:
1/2 kg tepung gandum
1 biji telur
1sudu besar susu pekat
1 sudu besar marjerin
sedikit garam dibancuh bersama air
cara:
1. masukan tepung kedlm bekas, lubangkan ditengah2nya
2. masukan kesemua bahan2 tadi bersama air garam
3. uli semua bahan sehingga menjadi lembut ( lembut sedikit dari karipap)
4. bulatkan2kan seperti dlm gambar dan rendamkan kedalam minyak masak seketika
5. buatkan kuah nya. selepas itu tebarkan roti canai dan bakar.
3 comments:
Salam akak,
Nak tambah skit...roti canai tu biasa ani buat malam. Dulu ani rendam ngan minyak...tp esok tepung tu melekat. Ani ni nakal skit suka intai2 tenguk mamak ngan abang roti canai kat umah...dia sapu margerin pada tepung untuk simpan semalaman...tak melekat lah akak....apa pun terima kasih...resepi roti tu sama ngan yang ayah ajar pada ani.
Salam akak,
tepung tu boleh bubuh marjerin...kalau simpan untuk esok dia tak melekat...kalau guna minyak simpan untuk esok tepung tu melekat....resepi akak sama jer ngan resepi yg ani selalu guna...ayah yang ajar....hehehe
wkslm ani
buat pengetahuan ani, kak gunakan minyak sbb nak masak segera. kalu semalaman simpan kenalah guna marjerin. tapi rasanya kak pernah simpan dlm myk semlman tak melekat lak...kalu marjerin menjimatkan sikit....myk..byk jugakkk..
tkasih...
Post a Comment