wokeyyy aku baru balik niii.. 11.30 pm niii dr antau jihah kat perhentian pekeliling.....
aku nak bgtau...kalu masak timun ni dgn udang tak yah guna cili pedas2 atau sebarang rempah ...sebabbbb rasa timun dan manis udang akan hilang bersama benda2 tuu.. itulah kepuasan citarasaku..habis licin sekali hadap berbuka tadi..
bahan:
udang siap bersih belah belakang
timun kuning..bukan timun yg buat ulam tuuu weyyy saiz dia besar sikit nanti ada peluang aku masukan dlm blog ni.. kulit timun ni jgn lah dibuang semua.. biarlah ada sikit2 warna kuning tu..baru kelassss... belah 2 timun buang biji dan empulur nya...
santan cair dimesin bersama bawang besar dan putih dan juga cili besar sebiji jer jgn lupa sedikit kunyit hidup
didihkan bersama timun sampai empuk baru masukan udang, garam dan daun selom,
aku suka sgt daun selom ni dibuat masak lemak bg kelainan sikit rasa dia..
setelah itu masukkan pati santan dikacau jgn pecah minyak...10 minit jer..
dah siapppp... paling senang dan ringkasss utk sesapa yg x sempat masak..
No comments:
Post a Comment