salam sejahtera duhai sahabat alam maya sekelian.
sejak akhir2 ni biskut untaian kasih/ulat bulu/landak telah menjadi sebutan dan popular sempena raya yg bakal tiba. rata2 diantara kwn2 di fb telah mencubanya.
termasuk ilahjy sendiri tak maua lepaskan peluang merasa biskut ini, yang katanya ranggup dan cair dalam mulut. sah!!! benar sekali telahan itu. biskut ni memang sedap dan cair dilmulut. ilahjy cuba menekan 2 jenis bentuk. adunan ini agak keras sebab tu ilahjy tambah mentega senang nak tekan dgn acuan tu..
pada mulanya ilahjy telah membuat kek karamel dibawah semasa menunggu kek hendak masak ilahjy adunkan bahan2 si GEBUSSS ni.. sekejap je membuatnya. kek masak Si gebuss pun siap dipicit dan terus di bakar. lebihan telur putih kek karamel ilahjy jadikan gula ising sebagai hiasan atas mawar dibawah. tak membazir...
jom kita semak resepinya. boleh dijadikan hidangan semasa raya nanti yaaa.
yang ini kek karamel resepinya ada di N3 lama sila ke link di bawah ya...
KEK KARAMEL
bahan:
150 gm mentega resepi (asal 100 gm keras sgt adunan)
90 gm gula halus
1 biji telur
2 cawan tepung jagung
1 cawan tepung ubi
1 biji telur A
caranya:
putar mentega dengan gula sehingga putih
masukkan telur putar lagi sehingga kembang
masukkan tepung yang di ayak bersama sedikit demi sedikit
uli sehingga sebati, jika keras tambah mentega
masukkan adunan ke dalam acuan dahlia dan picit di atas loyang bergris mentega
letakan coklat cip utk matanya atau picitkan bentuk mawar
bakar dalam oven bersuhu 170 selama 20 mt ikut oven masin2.
boleh guna api atas bawah atau api bawah sahaja.
bergantung kpd oven masing2 ya
3 comments:
Kak Ilah, naik bulu roma sy tengok biskut ulat bulu tu... errrrrrrrrrkkk!! Aiiiiiiiii, meremangggggg satu badan. Buat bentuk dahlia tulahhhh..
Assalamualaikum Kak..cantiklah kejadian biskut mawar akak tu..masih berbentuk lagi selepas dibakar....tak mengembang sangat...
2 sari
Tu la nmpk mcm tuuu Laaa Tp seronok Mmbentuknya.. Tp Masa Mkn Jgn La Ingt Si Lat Tuu Hihihu
2 Sue
Wkslm.. Best Bunganya Kekal. Sedap Pula Tuuu
Post a Comment