PEKASAM DAGING KORBAN HB KUSSS ..korban dimelaka
baru selesai memerap. tungguuuuu semingguuu apa rasanyaaa
resepi turun temurun arwah nenek kusss
*resepi adaptasi dari pekasam ikan nenekkusss*
testinggggggg.....
resepi agak2 yee
1 kilo daging potong sederhana besar dlm 5 inci
4 pot beras dibasuh tos dan
goreng tanpa minyak sehingga keperangan, blend halus
seggenggam asam jawa rendam dgn 1/2 cawan air panas sehingga kembang
garam halus segenggam
3 keping gula kabung tumbuk2 kasar
beberapa keping asam gelugor
sapu garam dan gula rata2 pd daging
kemudian, perah air asam jawa tabur beras goreng gaul rata.
lepas tu, tabur beras atas dasar tupperware.
atur daging selapis. masukan asam keping 2,3 kpg, beras goreng
ulangi sehingga habis.
atas sekali tabur beras, gula, asam keping dan curah sedikit air asam jawa
perap dlm bekas tuu bertutup, simpan dlm peti sejuk. tunggu lah seminggu atau sebulan kikiiiii tak jadiii jangannnn mareee yee
2 comments:
He he hee... kena tunggu hasilnya... nanti Kak Ilah kongsikan juga pekasam daging tu... sedap masak apa ye kak.
Amie post nii dah lama di drafkan.. n3 nya baru publish je..maaf dlm fb sudah ada hasil2nya.. mybe amie terlepas kot. Mybe terlupa sbb terlalu lama dah n3 niidi fb kak.. kebanyakan resepi kak ni didrafkan dan di post ikut mood dan rajen heheheee
Post a Comment