Selalu arwah nenek masak ikan macam ni menggunakan cuka dan simpan beberapa hari semakin hari semakin sedap. Kalau kita tak ada selera nak makan nasi inilah lauk pembuka selera . Kuah nya boleh dihirup.
Disebabkan ilahjy tak boleh makan cuka ilahjy guna air asam jawa yg sedikit pekat untuk memasamkan kuahnya.
Bahannya:
2 ekor ikan kembong Dipotong dua dan digoreng garing
Bawang besar mayang
Bawang putih belah dua
Halia dimayang
Cili padi secukupnya
2 biji tomato dibelah 4
Jintan manis
Biji sawi
Air asam jawa secukup memasamkan kuah
Caranya:
Tumis kesemua bahan2 mayang dengan rempah sehingga wangi. Masukan air asam jawa dan tomato. Setelah mendidih masukan ikan goreng dan garam dan sedikit gula seimbang rasa
No comments:
Post a Comment