nama acar ni ilahjy sengaja beri nama acar darat. dulu arwah nenek selalu buat acar darat. tak perlu dimasak. contoh timun dgn nanas dibuat mcm kerabu tapi dibubuh santan pekat. masa masak rebung ni teringat acar timun tok.,huhuuu maka ilahjy buh nama masakan niii acar darat. bahan2 nya ringan jeer dan mudah.
3 btng rebung potong nipis2 menegak... cincang2 sblm potong
sejengkal karot potong potong panjang
2 sudu besar udang kering
1 sudu kecil biji sawi
1 sudu besar jintan manis
bawang putih belah 2
bawang besar baji
halia mayang panjang
2 biji jus limau kasturi
sedikit gula dan garam
blend udang dgn sedikit bawang besar
tumis dgn minyak mencukupi
setelah wangi masukan bahan2 mayang setelah wangi masukan
rebung dan karot goreng sehingga sebati.
masukan air utk menyempok kan rebung dan karot.
rasa masam masinnya. padam api bila dah empuk..
jika nak kaw2 masukan rempah kari masa tumis baruuu best.
lain kali ilahjy buat yeee
2 comments:
Wah! Pelbagai resepi rebung madu boleh dihasilkan ye Kak Ilah...
yee amie., jnji sedap, kikii
Post a Comment