terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







27 September, 2009

NASI EMPIT RENDANG ITIK TOK WI DAN SAMBAL KACANG KUSS


hari ni jihah dan piqa nak balik ke U memasing..so aku masak special sikit laaahhh.. malam semalam aku tepon jiran yg masih lagi di kg nya di alor gajah, aku oder sekor itik yg siap dibakar dan dipotong dekat 4 kilo harganya 45rm... awal pagi tadi aku p amek kat umah pn ita ..itik tu.. terus aku mulakan kerja memasak.. nasi empit, rendang itik dan last sekali kuah kacang dan desert buah2an fruitkoktail febrate anak2 aku... terasa la suasana raya dirumah seblm depa tinggalkan aku..huhuuuu... fulamak sedapnyeee dah hampir setahun x jamah itik... kwek kwek kwek heheheee jgn jelesss weyyyy

147. KUAH KACANG GAYA KUUSSS

masak hari ni 27 sept 09 utk jihah dan piqa makan depa nak balik u dah tuuu...

bahan:

kacang digoreng sehingga garing mesin sederhana kasar

cili kering dimesin dgn
bawang merah
bawang putih
jintan kasar/manis
jintan putih
sebatang serai
sesudu teh rempah soto(aku suka sgt masuk rmpah ni sbb sedap...)

tumiskan sehingga garing masukan sedikit santan pekat bersama kacang masak sehingga mendidih kuahnya, kepekatannya ikut suka kita...

146. RENDANG ITIK ALOR GAJAH

masak pada 27 sept 09 raya ke 7
bahan;

daging itik secukupnya direbus sehingga empuk

2 sudu besar jintan manis
1 sudu besar rempah biji
5 batang serai
1 inci lengkuas
halia, kunyit hidup
cili kering secukupnya
2 sudu besar sedikit rempah soto
sedikit lada hitam/putih

kesemua bahan ini dimesin halus dan ditumis sehingga pecah minyak dan masukan daging itik bersama santan, masak sehingga kering sedikit kuahnya.
masukan asam keping dam kerisik 2 sudu besar garam dan gula dan daun limau purut/daun kunyit

26 September, 2009

145. LAKSA KEDAH

masak pada 26 sept 09

hari ni aku masak laksa kedah lama sgt tak buat...khas utk jihah la ni..tup2 dia posa 6 lak dgn abah dan piqa.. sooo aku dgn raihan dan ana jer makan .. kesian depa tguu buka laa..

bahan:

1 paket laksa direndam dan rebus dan toskan

sayuran ulaman yg anda suka.
daun selom
bawang besar mayang
cili padi
cili merah
timun
telur rebus

bahan kuah:

1/2 kilo ikan kembung/sekor ikan tongkol/selayang/tenggiri.. ikut mana mahumu...
rebus ikan bersama asam keping garam sehingga mendidih dan masak.
amek isinya dan mesin dgn air rebusannya sehingga halus. masukkan kedalam kuah cili yg sedang mendidih.. ingat kepala ikan jgn dimesin nanti anak2 jadi benak kalu makan ..hehehe

kuah cili:

cili kering ikut kepedasan yg kita suka
bawang besar 1 biji
belacan sebesar ibu jari/lebih

mesin bersama air secukupnya, kemudian rebus sehingga cili itu masak.
masukkan air dan ikan yg dimesin tadi bersama 3,4 asam keping dan garam.
bunga kantan dibelah dua, daun kesum secekak, didihkan sehingga kesemua bahan mesra rasanya..
dah siap utk dimakan .....senang jer...

25 September, 2009

hari ni buat mamalad kek

kalian nampak tak hasil kerja keras tangan ku sulaman atas meja tu ?? itu aku sendiri yg jahit dan sulam 2002 dulu.. menang beb masuk pertandingan jgn tak caya... utk meja 8 org tuuu.. kebetulan lak sama dgn tema vantage yg aku beli 3thn lepas.. dan kebetulan lak sama bunga dgn langsir aku disebelah nun tak nmpak.. hehhe alah rumah tumpangan tak de nye lawa mana.. takat boleh berteduh ja laa..

dah balik KL aku siapkan meja utk tetamu yg bakal dtg dr sarawak.. mana tau tetiba jer ada depan pintu umah... siapkan asas meja duluuu makanan yg ada mcm biskut dah siap diletak kan.. maindish masa depa tiba baru masak maaaaa... ini meja utama meja kedua nun di sana x de dlm gmbr...

yg bawah ni meja tambahan jer ...

masak balik cuti raya singgah beli acuan comel tuu.. di maidin melaka MITC..hari ni aku try la resepinyee..mcm2 aku hentam design, utk jihah makan sementara 2 hari lagi di umah..

ni lah wajah asal kek tuuu yg lain tu aku dah terbalikkan dan isikan ising ... hehehe..

yg ni malas dah sampai aku suruh piqa bakar dlm cup jer lagi cepat.....

anak bongsu kuss pun buat juga design diaa... suka hati laaa janji mau tolong..

23 September, 2009

IKAN BILIS GORENG BERSAMA PETAI KOTA TINGGI


biras ku masak pada hari raya ke 2 21 sept 09

cantik tak pinggan lama arwah mak mentua kuss???
resepi nyer senang jer cuma nak nak masukan pingan lama tu jer... beria2 aku tunggu biras kota tinggi ku masak utk lunch.. sodap juga makan org pya masakan wpun ringkas..sbb dah 2 hari makan daging jer...

kacau dodol malam raya resepi di N3 dodol mak mentuaku

ni pula chessy c.c aku oder dari intenet.. melalui blog masakan.. hawa ni tinggal di kg pulai berjiran rupenya kami... c.c ni smpai 5.30 pm apa lagi nanti berbuka kami sapu licin laaa nanti... memang sedap...

7 pm bermula berakhir 12 pm...mak aiiii tentulah ramai yg mengacauuu kalu harap si dara ni.. cuma nak possiinggg jerr nii hikhik... akuuu langsung tak pegang btg kayu tuu...
kacau dodol malam terakhir posa 18 sept 09 di pulai melaka

15 September, 2009

144. BUAH2AN TEMPATAN BERSIRAM SUSU ..hihihi nama glamer

pencuci mulut berbuka hari ni 15 sept 09 posa ke 25

inilah makanan pencuci mulut yg paling senang teramat senang dlm idup aku... dek letih mmbuat biskut dan urusan luar tak de nye aku buat kuih muih berbuka.. ada yg berminat nak tahu cara membuatnyer??? ym la daku.. hehehe sajer jer usik2..

buah yg aku guna:

2 biji pisang emas dibawa belayar tuu potong tebal
2 biji buah mempelam harum manis ..semanis wajah ku diusia muda dulu..
1 cawan buah mata kucing ..yg tak pernah meow tuuu/laici pun leh jg
buah ceri nak kasi nampak lampu hijau merah baru la cun2

p/s
kalu ada kelapa laut lagi cun nampak la hitam manis
buah peach lagi ngancam nyawaaa.sbb manis..

1 cawan whipping cream.... itulah susunya.. ala2 bersiram susu ....

campurkan kesemua bahan2 dan sejukan seketika atau guna kiub ais pun leh juga..aku tak suka ..aku suka yg oriii...baru ada kenikmatannya.... hikhik..lain mcm jer bunyinyee..

kalau kau org pasan dlm N3 aku terdulu tu aku buat kastard cair utk mkn dgn buah2 tropika /fruit koktail...tapi dah jemu laaa ayik tu jer..sbb tu kali ni aku ubah la pula buah2nya dan mandian nya supaya ada kelainan sikit..

14 September, 2009

143.NASI ULAM KEDAH DAN IKAN MASAK ASAM PEDAS KEDAH

kali ni aku tak buat sayur asam keladi tapi aku gantikan keladi dgn ikan.. sebab aku alah makan keladi sbb sejuk urat badan... resepi dia sama juga laaa.. lihat N3 57..selamat mencuba.. berbeza dari nasi kerabu kelantan...yg ada taugeh kcg pjg dan kantan...je..dll aku biasa juga buat..


perhatikan nasi yg masih panas di leraikan sebaik mungkin supaya tak berketul.. baha2 utk nasi pelbagai ulaman, lada itam, bawang, ikan talang masin, serai dan lengkuas ditumbuk bersama, sementara kerisek aku terlupa pamerkan... lesemua ini di gaulkan semasa nasi masih panas2..
masak hari ni 15 sept 09 posa ke 25

resepinya klik disini ATAU di N3 57 ... hari ni barulah aku berpeluang membuat nasi ulam ni..

09 September, 2009

09.09.09 wah cantik tarikh hari nieee apa nak buat yaaa

aku bakar n deco hari ni 09.09.09

hari ni aku dok plan nak buat kek pisang lagi sekali...si bogsu dah minta semalam..pisang dah beli semalam..apa lagi....kebetulan pula tarikh hari ni tarikh yg cukup cantik tuuuu...tak jadilah aku nak gunting baju raya bongsu tuuu..esok laa gunting...meeehhh itut aku buat kek pisang utk tarikh yg cantik bangat niiii...

p/s ceta.....alkisah..
huhuuuu sedihnye kek pisang ni tak menjadik mcm yg lepas sbb pisang nye tak ranum...soo dia bantat laaa...tapi kira ok lagi...leh mkn..mcm kek biasa..cuma tak gebu jer,,

sowee wani...masa nak p solat tarawikh tadi suruh ana g hantar ke rumah wani..tapi bila turun ilah tanyee sapa amek? dia jwb nina.... aikkkkkapasalh nina...?? rupanya dia silap dengar wani jadi ani...so kek tu jadi rezeki org lain laaa...kesiannnn...apa nak buat..tunggu lain kali laaa kot...

08 September, 2009

142. KUIH LOMPAT TIKAM dr blog jiran kuss..

pestime aku try hari ni 8 sept 09 hari ke 18 posa...

wala wala walaaaa menjadikkk betol kuih ni macehh jiran bloger kusss....bukan kenal pun terjumpa dlm web jer blog puan tuuu... itulah hasilnya jika sering berkongsi ilmu kita pasti akan mendapat yg terbaik satu masa nanti... 100 kita beri 1 akan kita dapat yg terbaikk..wpun tak harapa balasan.. habisss kuih ni..berebut dgn anak2 masa berbuka tadi..selalunya kuih segini lembek depa tak sukeee.... si abah pun sama dari tak sukee jadi tak cukup lakkk..lain kali leh ulang2 lagi buat.. daun pandan pun dlm pasu jer... ....

atas permintaan pengunjung blog kuss ..saudari illa sama nama lakk tuu...aku kopi dan pasta dari blog mamatiera fm kuantan.. kata ummi dia pun amek resepi dr hanieliza..

inilah resepi yg aku telah cuba buat tu.... maceh umi dan chef hanieliza
(15 sept 09)

Bahan (Lapisan Hijau):-
  • 3 cawan santan cair
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan jus pandan + sedikit pewarna hijau
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 1 sudu teh air kapur
  • sedikit garam

Bahan (Lapisan Putih):-

  • 4 cawan santan pekat
  • 1 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 1 sudu teh garam

Cara Membuat:-

LAPISAN HIJAU:-

  1. Gaulkan semua bahan lapisan hijau dan tapiskan.
  2. Kacau adunan di atas api sekejap (lebihkurang 5 minit dengan api perlahan).
  3. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 15 minit.

LAPISAN PUTIH:-

  1. Satukan semua bahan sehingga sebati. Tapiskan.
  2. Kacaukan adunan ini di atas api yang sederhana sekejap.
  3. Kemudian cakarkan sedikit permukaan LAPISAN HIJAU dan tuangkan adunan putih ni.
  4. Kukus selama 15 minit.
  5. Sejukkan dan potong. Hidangkan dengan air gula merah.

05 September, 2009

BLUEBRY AND STRWBRY CHEESE TART ke 2


aku buat hari ni 5 ogos utk berbuka posa... ke 15

pagi tadi hby bawa aku p kedai kek bake w yen tu kat ck... pestime cari dan senang jer jumpa..
maka terbang la lagi 100rm duit kat kedai tu beli brg2 utk buat kek.. murah sungguh kat situ cuma panas jer laaaa tak de ekon..org ramai...bersesak...saja aku p negok2..lain kali nak p lagi... tadi jumpa ches yg murah maka aku beli and buat la utk piqa ni..siap ubah deco atas tu... yg sepatutnya letak bluebry jer...dek krn nak enak lagi aku tala la coklat ni hehehe... rupanya cepat tol membeku susahnya nak picit... maklum la org tak pernah g belajar mana tau akan tipu helah coklat ni..taram maaaa...janji leh makan dah leee...

resepi di n3 104....

141. PACERI TERUNG PANJANG

masak utk piqa fbrte dia 5 ogos 09 posa ke 15

resepi sama jer dgn paceri nenas aku di n3 yg bawah sana nunnnn...cuma gantikan jer dgn tuuurrunngg..hihi...kali ni aku guna ikan bilis ganti udang kering...

02 September, 2009

140. SPAGHETI KU YG MUDAH


masak hari ni 2 sept 09 atas permintaan anak bongsu utk berbuka hari ke 12

bahan:

spagheti di rebus toskan dan digaul dgn marjerin
1/2 cawan daging cincang
3 sudu makan tomato puri
sedikit sos cili
bawang putih
bawang besar di dadu
sedikit lada hitam ditumbuk halus
sedikit tepung gandum memekatkan kuah
daun2 basil oregano dll yg seangkatan dgn nya
tomato dadu
kalau ada keju lagi sedap..

cara:

1. tumiskan bawang2 lada hitam dgn marjerin sehingga wangi
2. masukkan dagingbersama sedikit air
3. aku masukan serbuk kari sedikit (kalau suka..) tomato puri dll bersama garam dan perasa
4. setelah mendidih masukan bancuhan tepung gandum masak sehingga pekat ikut lah mcm mana kita nak.. dah siap...

139. BUAH MELAKA


ku uli hari ni 2 sept 09 berbuka posa ke 12

bahan:

4 helai daun pandan dimesin amek jus secukupnya
2 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung gandum .. petua ku supaya buah melaka tidak terlalu liat dan senang nak telan
pewarna hijau
kelapa parut bergaram dikukus 10 minit supaya tak basi dan tak sakit perut bila makan

cara:

campurkan kesemua bahan uli sehingga menjadi seketul mcm gambar
masukkan gula melaka dlm adunan tepung yg sebesar guli dan dimasukkan kedlm air mendidih sehingga timbul tapis baru digaulkan dlm kelapa parut. dah siap..

138. KERABU KETAM YG RINGKAS

hari ni 2 sept 09 berbuka hari ke 12

bahan:

isi ketam di celur seketika
karot diparut memanjang celur seketika
kacang panjang dipotong dadu
tomato dipotong nipis
bawang besar dimayang nipis
cili merah atau hijau dipotong nipis/ cili padi
sedikit belacan bakar
garam

cara:

gaul kesemua bahan kecuali isi ketam sehingga sebati kmdian masukkan isi ketam
dah siap... kalau suka boleh tambah kacang goreng..