terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







24 September, 2010

243. popiah nestum hohohoo...




salam jumaat buat saudara kuss,
awal pagi tadi ilah jy mengulung kulit popiah dgn susah payah kadang2 mau mengulung kadang2 terbukakkk uji kesabaran juga niee hehe last baru tau tip dia utk gulungan yg ke 5 ... maka tip tu diteruskan sehingga habis..
terima kasih pada MAS DUNIAKU dari bulan posa lagi kat dok intai dapo mu dek teringin sgt nak makan krak kruk krak kruk niee... hari ni baru tercapai hajat... memang sedap tak terasa macam makan kuaci lak.. nak lagi dan lagi dan lagi... pandai la mak mas cipta yer..terimakasih kongsi resepi...

23 September, 2010

242. dadih

sapa2 nak kasi dadih ni jadi mcm perasa ros ni ..rendamkan acuan tu dlm air maka jadilah mcm tuuu hehehe tak sangka dia akan terpisah mcm ni.. kalu tau ilah jy tak rendam..rendam sbb nak cepat sejukk leh masuk peti ais ...lain pula jadinya..hehehe
masak 22 september 2010 utk berbuka posa syawal

bahan:

8.75 gm agar rendam biar kembang
masak dgn
2 cawan air sehingga hancur dan tapiskan
masukkan pula
170 gm gula
dan
2 cawan susu tepung ( everyday sedap..)
bancuh dgn
1 cawan coffemate
3 cawan air suam supaya hancur
masukkan kedlm agar2 tadi

masak sehingga mendidih. kemudian tapis lagi sekali
masukkan ke dalam jag supaya senang nak tuang ke dalam acuan2 terpilih anda..
masa dlm jag tadi beri pewarna dan perasa mengikut selera anda ...layannnnzzzz sejukan dlm peti ais .. nyaman ditekak..

21 September, 2010

241. sambal ayam nanas madu

masak ptg 21 september 2010 utk anak2 berposa

selamat petang wahai sahabatkusss

la ni jam 6.41 ptg baru selesai masak utk anak2 berbuka posa.. mulanya depa ajak p berbuka kat restoran asam pedas kat setiawangsa.. tapi mama dgn pantas jwb.. mama nak masak ayam dgn nanas madu.. pas tu ada ikan puyu pekasam..fuuuhhh jalannnn laaaa menuuu tak heran asam pedas..tuunnguuu gaji la weyyyy ni dah kontang dek raya..hikhikhik.... tapi pekasam ilahjy tak entrprem sbb kala dia agak gelap..baru nak cuba, beli kat pasar tani setiawangsa hari tuu..

jom mai pakat tengok bahan utk sambal ni:

ayam separuh bahagian dada potong bg kecik2

goreng dlm minyak yg tenggelam. dlm minyak tadi masukkan garam dan kunyit serbuk.
tak yah gaul dlm ayam. goreng separuh masak. jgn garing lak..

dlm ayam dan minyak yg sama tu masukkan
4 sudu besar cili kering di mesin bersama
1 sudu kecil lada hitam
1 labu bwng besar
3 ulas bwg putih
1 sudu besar serbuk rempah beriani

bila dah garing sikit masukan pula pelakon tambahan ni bak kata hana jepunggg hehe

daun limau purut
1/2 biji bwng besar potong bulat
sedikit halia dimayang
1/2 biji nanas madu kecil potong baji
gula 1 sudu besar
garam ikut rasa

goreng sehingga agak kering toskan minyak amek ayam jer.. dah siap.. jom makan..

240. puding karamel. PUTERI BONGSU ILAHJY UPSR HARI NII..doakan ya..

bila ditambah tpg kastard/jagung agak mudah dipotong dan rasa kenyal dan lebih enak

masak utk berbuka posa sunat 6syawal 20 september 2010

salam kembali ke dapo maya..petang semalam anak2 mintakkk mama buatkan puding ni sebab masa p beraya depa makan kat umah saudara depa kata sedap.. pada hal mama pernah masak. tapi agak lama ilahjy tak buatkan utk anak2.. meh layan resepi yg dah hampir 22 tahun ilahjy simpan dlm buku burukkkk tuuuu...

bahan:
1 tin kecil susu pekat manis
1 tin kecil air
6 biji telur ayam
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar tepung jagung/kastard

putar kesemua bahan sehingga telur sebati tiada ketulan.

8 sudu besar gula pasir

panaskan gula dalam periuk sehingga jadi perang dan cair. tuangkan dlm acuan yg telah dilenser marjerin. setelah beku tuangkan bancuhan telur tadi dan kukusan sehingga masak. ilahjy tunggu sehingga puding ini naik kembang baru tutup api lebih kurang 1jam..

07 September, 2010

biskut raya ilah jy n puteri2

yg ni pula cekut sehari sblm balik melaka sempat selak resepi cmg.. tahun 2009 ilah jy dah try resepi ni..sebab sedap ilah jy guna lagi resepi ni...t.k. mat...

biskut bunga dahlia resepi ilah jy amek dari dapo citarasawan. alhmdullilah menepati citarasa ilah jy. terimakasih kakwan..

yang ni pula ilah jy ubah sikit dari bahan bunga dahlia..ilah jy tambah serbuk koko dan kurang kan penggunaan tepung kastard... masih lagi gebusss cuma terlebih koko agak sedikit pahit tapi masih boleh di makan..maaf belom beri nama..
yang ni pula buatan terus dari anak ilahjy yg sulung najihah. ilah jy tak masuk campur cuma pantau dari jauh.. supaya ada kepuasan dihati jihah... sendiri bikin dan idea sendri..wpun warna tak menawan mama tak kisah janji hasil titik peluh anak2 mama. yg ni pun belom ada nama..hahaha
*************************************
setelah selesai menjahit baju raya anak2 ilah jy mengemas dan membersih rumah hak kerajaan ni perlu juga dijaga. supaya yg akan dtg tidak merasai kita ni pemalas... biasa lah ilah jy pernah duduk di 18 buah rumah sepanjang 22 tahun berkahwin, berbagai2 masalah ilah jy jumpa ketika memasuki rumah terutama rumah kerajaan ni.. mentang2 potong elaun rumah tapi nak jaga mcm rumah sediri hampeh jer.. tetapi ilah jy bukan nak banggakan diri pernah pihak kem memberi sedikit pujian akan kebersihan rumah yg selalu ditinggalkan..
ok berbalik kepada apa yg bakal ilah jy pamerkan hari ni..
bila menjahit sudah habis. rumah sudah dikemas maka semalam hari isnin dari jam 9 pagi sampai jam 5 ptg seharian mengahadap mrs oven jy .. mengooookiessss tanpa henti... nasib baik ke 4 dara pingitan menolong.. tupun selesai solat isyak ilah jy dah pengsan.. sbb betul2 letih dan badan dah seram sejuk krn tersilap makan benda yg mengalahkan tiriod ni....
tapi hati cukup lega dpt juga 3 jenis ceeekuttt utk stok hari raya selain yg ditunjuk2 pun ada juga 3 jenis... tapi mcm biasa ilah jy tak pernah membazir.. buat ala kadar jgn tak ada nak hidang pada tetamu.. dgn izinNya hari ni akan terus mengookiess jika ada peluang.. sebab esok pagi
akan membungkussss kain baju balik melaka, raya kat umah mentua sabannn tahunnn sepanjang 22 thn.. jarang balik kedah sbb jauh.. malas nak letihkan badan.. cukup la percutian hujung thn bersama fmly...di alor staqqq..

03 September, 2010

kanji kedah (( bubur lambuk))

utk berbuka puasa 2 september 2010

tengahari semalam p kedai dlm kuaters ni..nak beli ikan. sekali tengok ikan dah 3 hari punye stok..hampehhh tol.. dgn segera menu utk hari ni ilah jy ubah .... lagi pun jemu hari2 makan nasi.. sebenarnya kanji kedah ni dah kali 2 ilah jy masak utk bulan posa ni... cuma tak buat N3 ...
kanji kedah ni resepi diajar oleh datuk ilah jy semasa ilah jy masih sekolah di alor star lagi.. datuk kusss tukang masak kanji waktu moreh di masjid seberang pantai johor alor star kedah.
ada kelainan dri bubur lambuk yg biasa kalian makan. rasanya jauh berbeza. sehinggakan anak2 ilah jy lebih suka resepi ini dari bubur lambuk yg lain.. tah kenapa diberi nama kanji? dulu masa kecik2/zaman tok nenek kalu baby lapau, masak nasi air kanji diambil dan dicmpur gula dan terus diberi minum.. ilah jy sering buat mcm tuuu walaupun masa tu dah sekolah menengah.. sedap tauuu rasanya..
berbalik kanji kedah niii kalau kalian sudi nak cuba meh lihat kat N3 tahun lepas kat bahagian LABEL NASI YEEE.sini cara membuatnya ilahjy telah sediakan.... layanzzz...

01 September, 2010

239. agar2 koko salju ..hehe tak sesedap rupanya

ini juadah hari ni 1 september 2010

jelesyyy tengok dapo mama hana jepunggg masak mamatok pun teringin juga. tapi resepi mamatok laaa tak ikut sapa2.. nak tauu yg putih salju tuu guna serbuk agar2 segera.. mentara yg koko tu agar2 biasa.. ada sebab jadi mcm tuuu.. dah campur koko baru ingt nak taruk kaki dia mcm mamahana.. kalu ada kaki leh p jepung ..kalu tak dok jer kat malaysia ni..tak p mana2..tak gitu mamadarwish

wala wala apam balik ni minggu lepas kot hari sabtu kalu tak silap.. 1 adunan dpt 12 biji kenyang woooo

bubur caca ni pula dah tak ingat bila masa hehehe..

salam dan selamat berbuka dan selamat bertarawikh..

hari ni dah lewat petang jam 5.30 baru ilahjy suruh anak dara dek an masak agar2 ni..sbb seharian ni sibuk mengunting baju raya yg ke 3.. tghari tadi ajak ana dan dek an p c4 beli kain lagiii..selepas pojek baju kurung dan jubah dah siap sedia. krn design baru ni mudah dan senang ilah jy reka cipta maka mood utk menjahit baju ke 3 raya nanti pun mariiii laaaa..
ptg tadi dpt gunting 4 helai baju.. 1 helai lagi malam ni laa..dah bercuti tarawikh tuu amek peluang laaa menjahit dgn khusyuknya.. sebab tu lah ilah jy jarang masukkan N3 masakan.. sebenarnya menu utk berbuka ada berbagai tapi sebab siaran ulangan macam astro... maka malas nak buat N3.. nanti jemu kwn2 tengok... tapi malam ni ilah jy cuba masukkan juga menu ini yg terlepas train.... jom tengok2-sedap memandang enak dirasa belakang kira nooohhh...layanzzzz..