terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







23 November, 2012

463. CREPE DURIAN KE 3 durian BIDOR mari...

salam jumaat  penghulu  segala  hari
sana  sini  situ semua mengiler crepe termasuk ilahjy  yg  telah  3  kali  mencuba crepe  ni.. ini resepi dari  rujukan fiza nordin  dan  ita  masam  manis seronok  membuatnya  dan  seronok  utk ilahjy  share  kan disini apakah  ia  sedap  atau  sebaliknya hasil  dari  ke dua2 jenis  crepe ini. semua  terpulang  pada  selera  masing2.. samada  suka  yg  tu  atau  suka  yg  ni janji  semua dah  mencuba  buat  dan  cuba  makan.   bila dah cuba sendiri mesti  tau  mana  yg  paling  debommm  hehehe... sebenarnya  crepe  yg  ke  2  ilahjy  terlupa  nak  amek  gambarnya.  yg  ke  2  tu GEMOK2 mcm  tuannya..hehe  sebab  inti  dibekukan  terlebih  dulu sebelum digunakan.  
 http://ilahmasakanku.blogspot.com/2012/10/457durian-crepe-yg-slim-melim.html
sila  klik  diatas  untuk  resepi  PERTAMA ...ilah  jy  lebih  suka  kulitnya yg  agak  nipis dan  liat dan  mudah  nak dilipat..dan   inti nya  yg guna  pastrycream  cis tu amat  berlemak digabung  dgn  durian  memang  keboom  taauuu...  sedap..
alkisah inti  yg  dibawah  ni pula  cuma  guna  putaran  whipping  cream  jer tak berapa gancam... adunan  tepung agak  tebal sikit...  bila  dibandingkan ke  dua2 resepi ni, rupanya selera  ilahjy  lebih  ke  resepi  yg pertama dulu. apa pun  kalian  kena  cuba  dulu  membuatnya  baru  tahu  mana  yg  sesuai  dgn  selera  kalian. atau  gabungkan resepi  pertama  dgn  ke  dua atau  sebaliknya. terpulang  yaa.. 
apapun  kisahnya,  ilahjy  tetap  nak  kongsi disini  utk  simpanan  masa  depan.

durian ilahjy  beli di BIDOR semasa  pulang  dari  lumut/pangkor minggu  lepas. beli  dikebun tau bukan  tepi  jalan ya..

bahan:

250  gm  tepung  gandum
3 biji  telur
500 ml santan
1/2  sudu teh  garam
1  sudu  teh perisa pandan  emulco
 pewarna hijau dan  merah
.
caranya:

satukan   kesemua  bahan  dan  kisar  dalam  pengisar dadarkan seperti  biasa.
masukkan  cream, kemudian  isi  durian dan akhirnya cream,  balut atas ke bawah,  bawah  ke  atas
kemudian  lipat  kiri  ke  kanan dan  kanan  ke  kiri barulah  gemuk hehe..

intinya:

1 cawan non  dairy whipping  cream
isi durian secukupnya

caranya:

putar  whipping  sehingga kental, bekukan  seketika, siap  untuk  digunakan.lapiskan berselang  seli  dgn  durian kemudian  balut.kalau  inti  tak  dibekukan terlebih  dahulu agak  susah hendak  mengemukkan  crepe.

22 November, 2012

462. MAKARONI DAN SPHAGHETI CENDAWAN TIRAM JY

 SALAM  KEAMANAN BUAT  SEMUA PENGUNJUNG DI  RSJY..

marilah   sama2  kita  hargai keamanan yg  ada di  bumi  bertuah  DI  MALAYSIA ini.
tidak  kah  kita  merasa  bertuah  dilahirkan  disini.. kehidupan  yg  amat  sempurna.  sampai  makan pun  kita  boleh  masak  apa  yg  kita  hendak.  kadang  kala  sampai  terbuang2 ke  dalam  tong  sampah..  tak  kena  selera sikit  jer  tak  boleh  ditelan..  masin  sikit  jer  dah  merunggut,  lembek  sikit  jer  dah  tak  lalu  nak  kunyah..  kurang  pedas  pun  nak  marah  terlebih   manis  pun  nak  membebel..  
cuba  kita  bayangkan  kita  berada  ditempat  ITU  sekarang  ini? apa   perasaan  kita..  nak  bernafas  pun  susah  sehingga   detik  nafas  pun  terhenti buat  selamanya...oleh  itu  kita  kena  ambil  iktibar  dari  kejadian  itu.. untuk  terus  berada  dibumi  bertuah  ini dengan  penuh  kesyukuran kepadaNya... 
maka, makan  lah  apa  aje  yg  telah  dimasak  oleh  CHEF  kat  rumah  ..jangan  banyak  fikir  lagi.. ayuhhhh!! jom  kita  tinjau  apa  sarapan  pagi  tadi  yg  dinikmati  dengan  penuh  KETENANGAN oleh keluarga ILAHJY.... Malam  tadi  pun  makan  makanan   barat  ni  iaitu  spagheti pedas..  pagi  tadi  pun  sama  makanan  barat... iaitu  makaroni  ....  ermmm  sedang  enak  jer  ditekak  hasil  masakan  dan  resepi  sendiri.. nak  kasi  nama  apa  pun  tak  pasti... ilahjy  namakan  makaroni  cendawan  tiram  sebab cendawan  tiram  tu  ilahjy  guna  dlm  kuantiti  yg  banyak..  sedap...

sarapan  pagi 22 nov  2012 
boleh  dimakan  bersama  cili  padi  kicap  bagi  menambah  kepedasannya

yg  bawah  ni  pula  SPAGHETI   malam tadi


MAKARONI  CENDAWAN  TIRAM JY
bahan-bahannya:

2  cawan  makaroni direbus bersama  sedikit  minyak sehingga  kembang dan  toskan. 

1  keping dada ayam dipotong  dadu
10 keping cendawan  tiram  di  siat2  kalu  dadu  pun  boleh. ilahjy  lebih  suka  siat2 terasa  bila   digigit.
4 ulas  bawang  putih  diketuk
1/2  labu  bawang  besar  di  dadu kecil
1/2  sudu  teh  lada  hitam  ditumbuk  halus
1 sudu  besar  serbuk  oregano
1/2  sudu teh  serbuk  basil
2  sudu  besar tepung  gandum
1/2  cawan  susu  cair
1  kiub  ayam
 2  cawan  air (ikut  kepekatan kuah  yg  kita  suka)

caranya:

1. panaskan  minyak,  tumiskan  bawang  putih  sehingga  keperangan,
2.  masukkan  isi  ayam  dan  bawang  besar  dadu goreng  sehingga  kekuningan
3.  masukkan  lada hitam kacau  sehingga  sebati  dan  naik  wangi.
4.  masukkan  kiub  ayam  kacau  rata.
5.  masukkan  sedikit air  utk memecahkan  kiub  ayam.
6. masukkan  tepung  gandum kacau  rata
7.  masukkan  air kacau  sehingga  mendidih.  sila  tambah  air  mengikut  kepekatan  yang  kita  suka.
8. perasakan  sedikit  garam jika  kurang  masin.dan  akhir  sekali  masukkan  susu  kacau  sebati
9.  sedia  untuk digunakan

resepi  ini  tidak   pedas  boleh  ditambah  cili   kicap utk  memedaskannya.


SPAGHETI CENDAWAN TIRAM JY

bahan:

secekak spagheti direbus  bersama  minyak  sehingga  kembang dan  toskan

1  keping dada ayam dipotong  dadu
10 keping cendawan dadu
4 ulas  bawang  putih  diketuk
1/2  labu  bawang  besar  di  dadu kecil
1/2  sudu  teh  lada  hitam  ditumbuk  halus
1 sudu  besar  serbuk  oregano

2  sudu  besar tepung  gandum

1  kiub  ayam
2  cawan  air (ikut  kepekatan kuah  yg  kita  suka)

2  sudu besar  serbuk  cili
1  biji  tomato besar  di  dadu


caranya:
1. tumiskan  bawang  putih  sehingga  kuning
2. maasukkan  isi  ayam sehingga kekuningan
3.masukkan cili  serbuk  kiub  ayam dan sedikit  air kacau  sebati
4. masukkan tomato kiub kacau  sebati
5. masukkan  tepung  gandum  kacau  rata dan  tambah  air secukup pekat
6. beri  sedikit  garam  jika perlu  dan  sedikit  gula sedia  untuk  digunakan

13 November, 2012

461. AGAR-AGAR COKLAT

MINUM  PETANG  13  NOV 2012
lama  betul  tak  buat  agar2  coklat kegemaran  anak2 .  dek  ann  anak  ke  3  sejak  balik  dari  bercuti  selalu  minta  mama  buatkan.  dah  beberapa  minggu, petang   ni  baru  teringat.  terus  buat  kejap  lagi  lepas  asar  nak bawa  ke  hostelnya kat  UIA..  sebenarnya  ada  2  acuan  ilahjy  buat.  nanti  selepas  betul2  beku  baru  ilahjy  tayangkan  di  sini.  sementara ni  acuan  kecil2  ni  jer  cepat  beku.

nak  siram  dengan  susu  cair   rupanya  dah  habis  rupanya  hentam  susu  pekat  manis  jer  laa..sedap juga..

resepi  yang biasa2  jer

agar2,  serbuk koko,susu  pekat, telur,  tepung  kastard dan  gula

acuan  yg  baru  beli  hari  ni..selasa...terus  guna..tak  berapa  berkenan  dgn  bentuk  ni  tak  lawa..huhu

12 November, 2012

460. AIR ROSE OREN JY

 ilahjy teringat..alkisah..hidangan air ini  akan  disaji  semasa  kami  para  tamu  menunggu  tetamu  kehormat  tiba sewaktu  dinner diadakan  di mess  pegawai..  di  dalamnya  di  dadukan  buahan  seperti  oren  dan  epal  merah. buah2 an  itu  akan  terapungan di  atas  air.  tapi  resepi  dibawah   ni  ilahjy  tak  masukkan  pun  buah2an  tuu ..malas  nak  potong  buah2nya... semasa  para pelayan melayani kami  dgn  air2  ini sempat  ilahjy  meminta  resepi  nya...
(tak  tahu  kenapa  air  ini jadi  pilihan  sejak  azali samada dimess  atau  dihotel..biarlah menjadi  rasia mereka)   
maka  hasil  dari  fanta  hijau  tempoh hari  ilahjy  cuba  gabungkan  dengan  resepi dari mess itu...
kerana  air sirap rose oren  tu memang  sudah  menjadi  kegemaran  kami  sekeluarga  sejak  bertahun2  dulu.  resepi  itu  ilahjy  ambil  semasa  anak  masih  baru  2  orang... dalam  lebih  kurang  20  tahun dah  ilahjy  gunakan..  tapi  org2  dari  mess  tidak  beri  resepinya secara  terperinci.. cuma  mereka  cakap  jus  oren  dicampur  dengan  jus sirap rose.  ilahjy  akan  campur  sehingga  kena  pada  tekak sendiri,  samaada  nak  lebih masam oren atau  lebih  rose. terpulang.  jadi  resepi  di bawah  pun  ilahjy  ikut  sukatan  tekak  dan  hasil  ubahsuai fanta  hijau...
resepi  ini  dimasukkan  disini  utk  tatapan  anak2 dimasa  depan  kalau  kalian  buat  tidak  menetapi citarasa ..harap  maaf yaa...bagi  kami  sekeluarga  amat  enak  sekali...

bahan:

1  kilo  gula
1  liter  air
1/4  botol  esen  pisang
1/4  botol  pewarna merah
1/2  botol  oren  sunquick  (saiz  kecil 330 ml)
3 sudu  besar sirap  rose (kalau  nak  warna  menyerlah  kena  lebihkan)

  caranya:

campur  kesemua  bahan  kecuali  esen  pisang,  masak  sehingga  mendidih  dan  padamkan api.  baru masukkan  esen  pisang. kacau  sebati  dan  tapiskan.
semasa  hendak  dihidangkan  baru  di potong  dadu halus2  buah  oren  dan  buah  epal  merah yg  terlebih  dahulu  direndam  dgn  air  garam  elak  kusam. setelah ditos  air  garam  baru di  masukkan  ke  dalam  jag hidangan. sedia  untuk  diminum.

NOTA   TAMBAHAN:  resepi  asal   SIRAP ROSE  OREN

HANYA  MENGGUNAKAN  SIRAP  ROSE  DAN  OREN  SUNQUICK  SAHAJA  BERSAMA  GULA

06 November, 2012

459. KEK PUDING FANTA

resepi   ini  adalah  adaptasi  dari   dapo  naz tapi  ilahjy sudah  ubah  suai   perisanya  kerana  perisa  keladi  tidak  ada .. maka  teringatkan  rasa  FANTA  HIJAU  yg  sedap  tuu  maka  ilahjy adaptasikan  ke  dlm  kek  puding  ini..  rasanya  yg  kurang  manis sedang  elok  ditekak  ilahjy.  sejuk je  bila  di makan sbb  puding  ni  dah didingin semalaman.
  resepi  asal  dari  dapo  maya  CUTE OVEN,  SMALL KITCHEN NAZ... t.kasih  naz  resepi  tu cantik kejadiannya
  

setelah  puding   diisi kena  hentak  manja2 kata  nadz.. 
 kek  yg  telah  dibelah  dua buang  kesemua  bahagian  tepi  yg  keras  tuu
inti  puding  sedang  dikacau diatas  api sederhana
ng 

RESEPI KEK  PUDING  FANTA OLAHAN  ILAHJY

BAHAN KEK SPAN:

150 gm  tepung  gandum
1 sudu teh  baking  powder
6  biji  telur c
100 gm gula  halus
1 sudu besar  ovellete
50 ml susu  cair
1/2 sudu teh perisa  pisang
1  sudu  besar  oren  sunquick
50 ml  minyak  masak
beberapa titis  sudu  teh pewarna  oren

caranya:

satukan  kesemua bahan kecuali  minyak.
putar  sehingga  berkrim  selama  15  minit.
masukkan  minyak  gaul  guna  spatula  sehingga  sebati.
sapu  loyang  dgn  merjerin dan  tepung,  masukkan  adunan
bakar  170 darjah  selama 30  minit.
keluarkan  dan  sejukan.  belah  dua
masukann   puding ke  dalam  loyang kemudian  kek kemudian  puding  dan  kek dan  akhirnya  puding
hentakkan perlahan-lahan  dan  sejukan  di  dalam   peti  sejuk  semalaman.

BAHAN PUDING FANTA :  OLAHAN ILAHJY:

1200 ml  santan
1  cawan  gula  halus
10 gm  serbuk  agar2
100 gm  tepung  hoen kwe /1 paket
secubit  garam
1  sudu  teh  perisa  pisang
2  sudu  besar  oren  sunquick
1/2  sudu  teh pewarna  oren  dan 1/4 sudu  teh pewarna  kuning

caranya:

campurkan  kesemua  bahan  dan  kacau  sebati.
panaskan atas  api  sederhan  sehingga  berkilat  dan  bolehlah  digunakan terus.