31 July, 2013

536. KUIH LOMPANG-iftar 21

Susah sangat nak jadi lesung pipitnya setiap kali buat kuih lompang  ni.
Pelbagai resepi disimpan dan dicuba tapi ttp sama.
Kebetulan sehari dua ni ilahjy ternampak dalam fb dlm group SAMBAL HIJAU.
Lesung pipitnya besar dan dalam. Puas letak inti kelapanya.
Terus amek resepi yang hampir sama dgn resepi simpanan ilahjy terus ilahjy buat untuk berbuka iftar ke 21. Walaupun kecil sahaja lesung pipitnya, ilahjy tetap berpuas hati dan akan dicubai lagi. Mungkin ada teknik yg tersembunyi.


Bahannya:

250 gm tepung beras
250 gm gula pasir
100 gm tepung kanji* x de,ilahjy guna tpg jagung
1 liter air
Daun pandan
Pewarna

Caranya:

Masak air, daun pandan dan gula sehingga mendidih, sejukkan,
Campurkan air gula dengan tepung2 kacau sebati dan tapiskan
Warnakan ikut selera, ilahjy beri perasa esen pisang
Panaskan acuan seketika, tuangkan adunan kukus selama 15 minit
Sejukkan baru keluarkan dari acuan hias dgn kelapa parut.

Tips ilahjy: selepas padam api buka tutup pengukus, sendengkan loyang kukusan supaya air dalam lompang tersejat, barulah lesung pipit terserlah...

534. KASIDAH-Iftar 20

Semalam buat bawang goreng, memang khas untuk buat kasidah.
Sejak puasa tekak ni terasa nak makan ...teringat arwah nenek masa bulan puasa pasti akan kacau kasidah. ilahjy akan tengok je tok kacau. Tapi sayang resepi tak teringat nak belajar. Nasib baik menantu arwah org perlis pandai membuatnya. Tapi mak Njang ajar kasidah warna oren, dia buat jualan waktu puasa di kedah.
Tapi kali ni ilah jy buat tanpa warna, baru lah sama dengan arwah  tok. 
Di n3 lama memang ilahjy buat warna oren. Jom layan lagi sekali resepi yg mudah ni.


Bahan:

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
3/4 cawan gula
2 1/2 cawan air
3 sudu besar marjerin /minyak sapi ilahjy guna

Caranya:

Campur kesemua bahan kacau sebati
Masak dengan api yang sederhana sehingga berkilat
Tuangkan dalam bekas ratakan
Taburkan Bawang goreng tekankan supaya melekat
Sejukkan dan potong


28 July, 2013

533. BAWANG GORENG DAN PUDING ROTI KARAMEL-iftar 19

BAWANG GORENG MAKCIK MANGGIS AKA KAK SAPINAH AHMAD.
Resepi nya ilah jy telah olah ikut selera ilahjy
Jika berminat sila rujuk ke blog masakan cik manggis
Terima kasih kak nah kongsi resepi ini..maaf ilah telah derhakakan resepi  itu.




Bahan: sukatan ikut ilahjy:

10 ulas Bawang kecil merah di mayang nipis
3 ulas bawang  putih dimayang nipis
Sedikit tepung gandum
Sedikit garam -ilahjy tambah
Sedikit gula-ilahjy tambah


Caranya:

Campurkan ke dua jenis bawang, renjiskan tepung gandum sekadar meliputi 
Bawang2 itu sahaja. Goncang2kan bekas supaya tepung sekata
Panaskan minyak yang banyak separuh kuali, Masukkan bawang2 dengan api yang sederhana Goreng sehingga bawang bertukar warna keperangan. perlahankan api
Renjiskan sedikit garam goreng sekata dan toskan atas kertas tisu.
Renjis sedikit gula dan goncang2kan bekas supaya sekata. tujuan gula di renjis utk mengekalkan keranggupan bawang. Itu cara ilah jy
Tapi dgn hanya menggunakan tepung sudah cukup utk meranggupkan bawang ini.

Setelah bawang sejuk simpan dalam bekas kedap udara.
Minyak mengoreng bawang boleh digunakan utk memasak makanan yg lain enak dan wangi sekali aromanya.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥

PUDING ROTI BERTOPING KARAMEL

Utk dibawa ke majlis berbuka di rumah anak2 yatim oleh
3 orang anak dara ilahjy 

Gula dihanguskan curah terus ke atas adunaan puding roti dan kukus sehingga masak. Ilahjy tak guna sos kastard kerana agak lama utk berbuka takut puding kembang jika guna karamel, puding tetap kekal bentuknya dan enak juga cara ini.


Bahannya 

2 buku roti gardenia
5 biji telur
1 senduk nasi marjerin
1 tin susu cair
1/2 tin air
1/4 tin susu pekat
Sedikit garam
3 sudu besar tepung kastard
6 sudu besar gula pasir

6 sudu besar gula untuk buat gula hangus

Caranya:

Koyak 4,  setiap kepingan roti
Campurkan  kesemua bahan pukul sekejap dengan pemutar telur sehingga sebati

Tuangkan adunan ke dalam  bekasa berisi roti kacau sebati
Masukkan ke dalam acuan berlenser marjerin
Tekankan supaya rata

Panaskan 6 sudu besar gula sehingga mencair dan menjadi perang
Tuangkan ke atas  adunan roti 
Kukus sehingga 30 minit sehingga masak
Sejukkan baru dipotong.

532. AGAR2 MILO COKLAT BAR OREO-iftar 18

N3 semalam terlupa nak post... tersimpan di draf..


Bahan resepi mengikut citarasa ilahjy sendiri, adaptasi dari idea kawan2  yg telah beramai2 membuatnya..

Resepi ini khas utk ku simpan dimasa akan datang

Agar2 tali direndam dan rebus sehingga hancur
Tambah gula masak sehingga gula hancur
Masukkan susu cair setelah mendidih bahagi 3

1 bahagian biar kosong patah2kan oreo biskut masukkan ke dalamnya kacau rata

2 lagi bahagian masak semula campurkan milo, coklat bar dan susu pekat
Masak sehingga mendidih. Bahagia semula kepada 2.

Tuangkan  ke dalam acuan, adunan milo pertama, bekukan
Setelah beku cakar dgn garfu tuangkan adunan oreo tadi.
Setelah beku cakarkan lapisan oreo dan tuang pula baki milo tadi
 Sejukkan dalam peti sejuk. Sedia utk dihidangkan.

27 July, 2013

531. AYAM GOLEK SATAY-IFTAR 18

26 hb adalah hari akhir LAST KOPEK PERNAMA
Ilahjy buat kali ke2 pergi jengah2 Jualan. Hari pertama pergi ilahjy beli kuali VANTAGE saiz 36cm. Saiz 32 cm dah beli tahun lepas.
Jadi sebelum pencen apa yg hajat baik beli.. hehee..
Hari akhir pergi ada jualan ayam 6rm sekilo ilahjy beli seekor je. Tup2 selepas tu en hb bawa balik ayam sekor lagi. Wah wah.. kebetulan la pula.sbb murah en hb pun tergerak  nak beli ... jadi utk berbuka hari ni terpaksa la habis sekor dulu utk elak peti sejuk sesak. Anak2 semua berkumpul depa minta mama buat ayam golek. Ilahjy guna kuali ajaib vantage yg 32cm.. ngam2 sekor... 36cm nanti lah duluu... rasmi hari lain yee..
Semasa proses  membakar tadi.. harum semerbak serumah... bila berbuka anak2 cakap sedap rasanya mcm satay.. memanglah mama masak  ala2 satay.. sbb tu rasa satay... macam biasa resepi campak2 .... tapi ilahjy cuba masukkan resepi di sini.
Sejak beli vantage tu dah 4,5 kali buat ayam golek aka bakar. Cepat dan mudah juga bersih.



Resepi ciptaan ilahjy : Bahannya:

1 ekor ayam di buang kulit dan buang semua lemak.
Cucuk2 ayam dengan garfu

Bahan mesin:

3 sudu besar jintan putih biji
2 sudu besar serbuk jintan manis
2 inci halia
2 inci lengkuas
1 biji bawang besar
5 ulas bwg putih
1 ulas kunyit hidup

Caranya:

Kisar semua bahan sehingga halus
Campur garam dan   2 sudu besar gula gaul sebati
Gaulkan serata pada ayam. Perap 1 jam.

Keluarkan kesemua rempah tinggalkan sedikit bersalut pada ayam 
Bakar dalam kuali ajaib  double pan vantage. Sehingga masak.
 Keluarkan siram dengan rempah tadi.

Cara masak rempah ayam:

Masukkan pati santan bersama sedikit minyak, panaskan sehingga mendidih  
Setelah masak tuangkan ke atas ayam bakar tadi. Sedia untuk dimakan.

26 July, 2013

530. ROTI JALA KARI AYAM DAN BUBUR PULUT HITAM-iftar 17

Roti jala kari ayam untuk sisulung kuss
Bubur pulut hitam idaman kalbuku

3 HASIL NUKILAN AZLITA AZIZ-MASAM MANIS.

Berbuka di oen big wangsa maju petang semalam.

Bagi rakan2 yang berminat utk mendapatkan buku2 resepi ini sila ke kedai buku berhampiran foodcourt. Masih banyak lagi. Tapi kena ke dalam kedai bukan di luar ya. Bangganya ilahjy kerna kenalan blogger yg amat ilahjy kagumi bakatnya sejak mula kenali beliau 2010 lagi ketika beliau mula membina blog masak. Ilahjy kagum dgn setiap hasil kerja photografinya dan juga hasil kerjatangan masakannya amat bermutu tinggi dan penuh dgn keseniannya yg tersendiri. Pujian ku beri di setiap komen bersama semangat utk terus berjaya..buat beliau.
Setiap hari ilahjy pasti tertunggu2 entry terkini azlita.. pasti tertanya2 apakah yg akan beliau paparkan di blog masakan beliau.
Akhirnya, berbekalkan bakat smulajadi beliau telah membukukan hasil kerjanya. Semoga DEK ITA LAWA KUSSS akan maju jaya dlm bidang ini. Disamping menceburkan diri dalam menjual terus makanan terutama kek2 kpd peminat2 
Itulah gelaran yg ilahjy berikan sbb setiap kerjanya cantik menarik tertarik jadi ilahjy mengelarkan DEK ITA LAWA..lawa ni besar maknanya disamping wajahnya yg manis kerja2nya semua kemas cantikmenawan..juga pandai menghias rumahtangga dan pandai mendidik anak yg encem2 dan cantik secomel dalili..yg juga berminat dgn masakan. Chef cilik...
Ilahjy tak pandai mengarang cuma sekadar coretan ringkas tuju khas utk kenalan alam maya yg dah 3tahun dikenali dan mesra umpama depan mata. Terima asih dn tahniah atas kejayaan ini duhai adinda AZLITA AZIZ- blogger MASAM MANIS cook with love

24 July, 2013

529. DADAR BERPERISA PISANG-iftar 15

Misi menghabiskan inti kelapa minggu lepas
Jemu dengan warna hijau dan perisa pandan, ilahjy telah berikan perisa pisang star brand dan campur pati santan dan telur. Memang enak dan wangi sekali. 


528. AYAM SAMBAL SOTO-iftar 14

Ayam ni seakan stew tapi ilahjy tambah rempah soto, masak seperti biasa.

Bahannya:

1 mangkuk sup isi ayam dipotong sebesar 2 jari@kecik2

Goreng dalam minyak tenggelam sehingga 3/4 masak.
Keluarkan minyak tinggal Cukup2 untuk menumis
Ayam masih dalam kuali tadi, masukkan 2 sudu besar cili mesin
Cili mesin mesti dimesin bersama bawang2 dan sedikit belacan
Masukan 1 sudu besar rempah soto, sos tomato, sos tiram dan sedikit kicap
1 biji buah tomato dipotong dadu besar

Masukkan sedikit air masak sehingga terbit minyak dan perasakan garam. Masukkan daun bawang dan daun sup.

NOTA: ILAHJY  MESIN CILI BERSAMA BAWANG BESAR DAN BAWANG PUTIH DAN SEDIKIT BELACAN DALAM JUMLAH 1 BALANG MESIN PENGISAR DISIMPAN UNTUK  KEGUNAAN HARIAN. MEMUDAHKAN KERJA2 DI DAPUR. Siap sedia dalam petisejuk.

23 July, 2013

527. TAUHU SUMBAT -iftar ke 14. senang dan mudah

Tauhu sumbat senang, mudah dan murah dan enak dimakan dengan sos buatan sendiri
Sayur campuran timun, karot dan taugeh ditumis bersama bawang putih ketuk dan sedikit kiub ayam. Goreng setakat mematikan air saja.
Tauhu digoreng dalam minyak yg berisi garam dan serbuk kunyit.


resepi sos cara ilahjy

1 sudu cili mesin dicampur di dalamnya
Bawang besar bawang putih dan sedikit belacan
Kesemua dimesin halus

Panaskan bersama air sehingga mendidih
Masukan 2 sudu besar sos tomato
1 sudu kicap pekat
Garam dan gula

Masak sampai pekat.

22 July, 2013

526. DAGING DENDENG CARA ILAHJY-iftar 13

Akibat lewat masuk dapur untuk masak hari ni iftar ke 13
Dan malas nak cari resepi, ilahjy main redah jer buat masakan kesukaan anak sulungku najihah. Kebetulan ada daging batang pinang lebihan buat bubur kanji semalam. Dapat 2 kali makan berbuka dan sahur nanti.
Jom layan resepi  ku simpan untuk rujukan dimasa depan. Jika tak kena selera kalian harap maaf yee.


Bahannya:

Daging batang pinang  dipotong sederhana nipis anggaran 3 cawan siap potong
 tak timbang pula berapa gram..

Gaulkan dengan garam, kunyit dan sedikit kicap pekat
Goreng dalam minyak yang tenggelam sehingga sederhana garing
Toskan dan tumbuk dalam lesung batu sehingga pecah tapi jangan berderai pula!

Bahan mesin:

1/2 cawan cili kering mesin
1 inci halia 
1 inci lengkuas
1/2 biji bawang besar
3 ulas bwg putih
1/2inci -sedikit jer belacan

Mesin kesemua sehingga halus
Tumis dengan menggunakan minyak gorengan tadi
Setelah garing, masukan sedikit air dan 3 biji cili merah yang telah diketuk2 pecah
Masak sehingga cili menjadi lembut, masukan daging tadi.
Tunggu sehingga sedikit kering rasa garamnya. Toskan lebihan minyaknya. Hidangkan.

21 July, 2013

525. LABU BERENDAM -iftar ke12

Bukan badak berendam yee.. ilahjy tak makan badak..mkn labu ada leee hehe
Marah karang pereka nama kuih lama2 tu nanti.
Bagi ilahjy tak berapa nak makan kuih2 yg pelik nama..terutama nama berkaitan dgn na***  anak2 pun tak mau makan jika nama yg bukan2 disebut. Sampai tak jamah langsung org beri kuih tersebut..tak boleh sebut apa nama kuih itu nnti ramai org marah.. nak buat mcm mana itu dah kuih tradisi.. 
jadi ilahjy cuba beri nama mengikut bahan utama yg digunakan. Adaptasi dari kuih asal.tak guna lagi nama2 yg tak sesuai utk dijamah..
Jgn marah ini pendapat kami sekeluarga. Sedangkan tuhan pun menyuruh kita beri nama yg molek2 utk keturunan kita..apatah lagi nama utk makanan.. huhuhu
Mohon maaf byk pula celoteh. Jom kita lihat resepi dibawah




Harap maaf ye ilah jy tak de sukatan kuih2 sebegini diajar oleh nenek tanpa sukatan

Bahannya:

Labu kuning dikukus dengan kulit sehingga lembut
Ambil isinya dn lenyekkan
Sukatan mengikut kekuatan yang hendak makan


Tepung pulut dicampur sehingga boleh dibentuk adunan seperti buah melaka
Uli sebati dan bentuk bulat bulat seperti kita kehendaki.
Isikan inti kelapa dan bulatkan semula

Rebus air sehingga mendidih
Masukkan bulatan2 tadi kedalam air masak sehingga timbul
Toskan terus di masukkan ke dalam kuah santan

Kuah santan:

Panaskan santan bersama sedikit garam dan daun pandan
Masukkan sedikit gula masak sehingga mendidih dengan api perlahan
Ambil tepung beras dibancuh dengan air biasa kacau sebati
Masukkan ke dalam kuah santan masak sehingga kuah menjadi pekat.
Jika kurang pekat tambah lagi tepung beras seperti tadi.

Inti kelapa:

Kelapa muda
Gula melaka
Gula pasir air
Daun pandan
Garam

Caranya:

Masak semua gula sehingga hancur, tapiskan
Panaskan smula masukan kelapa
Masak sehingga kering 



19 July, 2013

524. MEE HOON SUP SOTO DAN SAMBAL KICAP MASAK

Setelah 8 hari puasa, asyik masak nasi dan pelbagai Lauk pauk Jemu Dah Rasanya.
Semalam Disebabkan En Hb Ke Masjid Mindef Berbuka Bersama  KEBAWAH DULI TUANKU YG DIPERTUAN AGUNG TUANKU ABDUL HALIM  SEMPENA  MAJLIS PERASMIAN MASJID KHALID ALWALID  Maka Adalah Alasan Utk Tak Masak Hahahaaa
Terus Capai Semua Bahan2 cuma Bahan2 Hiasan Mee Sahaja Tak De Ilahjy Teruskan Misi Meehoon soto Dgn Rempah Ciptaan sendiri..


Ini Pula Cili Kegemaran Dan Ciptaan Ilahjy Sendiri. Boleh Tahan Lama Dan Tak Sakit Perut Bila di Makan


Bahannya:

Mee Hoon Secukupnya Rendam Seketika Tos Dan Selawat
Panaskan Air Dlm Periuk Sehingga Mendidih
Masukkan Mee Hoon Ratakan Dlm Air Padamkan Api
 Biarkan Sebentar Dlm 10 Mt Toskan Tak Perlu Cuci Lagi Menggelakkan Mee Hoon Basi Dan Tak Putus2

Bahan Sup Ilahjy:

1 Mangkuk Kecil Ayam Dipotong Kecil  Atau Daging Dgn Tulang

1 Biji bawang Besar
3 Ulas Bawang Putih
2 Inci Halia
2 Biji Buah Keras
1 Inci  Lengkuas Diketuk
3 Btg Serai Diketuk
2 Sudu Besar Rempah Soto

Bahan Rempah Untuk Disangai Sehingga Garing Dan Mesin Halus:

3 Sudu Besar Jintan Manis
2 Sudu Besar Rempah Biji
1 Sudu Teh Lada Hitam
1 Btg Kayu Manis
2 Kuntum Bunga Lawang
3 Kuntum Bunga Cengkeh
3 Biji Buah Pelaga


Caranya:

1. Mesin Bawang2 Bersama Halia Dan Buah Keras Sehingga Halus
2. Tumis Dgn Minyak sehingga Wangi
3. Masukkan Rempah Sangai yg Telah Dimesin  dan Serbuk Soto Dan Isi Ayam Atau Daging, Kacau Sehingga Pecah Minyak
4. Masukkan Air Secukupnya Bersama serai  Dan Lengkuas
Perasakan Garamnya. 


CILI KICAP ILAHJY:

10 Biji Cili Padi 
3 Biji Bawang Putih
Sedikit Gula Melaka
Kicap Pekat Secukupnya
Sos Cili
Sos Tomato Sos Tiram
Jus limau Atau Cuka

Cili Dan Bawang Di Mesin Halus Bersama Sedikit Air
Campurkan Kesemua Bahan Dalam Periuk
Panaskan Sehingga Pekat 
Rasalah Masam Masin Manisnya
Tambah jus Limau Atau Cuka Utk Memasamkanya






520. POPIAH BASAH BERINTI KETAM -iftar 5




Bahan2nya:

2 Cawan Tepung Gandum
3/4 Cawan Air, Tambah Sikit Lagi supaya Adunan Mcm Cokodok
Ikut Adunan Asal Popiah Jadi Keras Dan Liat. Harap Maklum
1 Biji Putih Telur
2 Sudu Besar Cuka

Caranya:

Campur Semua Bahan Adun Sebati Sehingga Menjadi Seperti Cokodok
Perap 1 Jam.
Panaskan Kuali leper, Amek Segumpalan Dan Lenserkan Pafa Kuali Secara Lawan Jam Bermula Dari Tepi Dahulu Kemudian Tengah.
Setelah Masak Terus Angkat Tak Perlu Terbalikkan.sedia Untuk Digunakan.



13 July, 2013

519. BUAH MELAKA LABU KUNING-iftar ke 4

Sedap juga buah melaka labu kuning ni.
Tak sia2 menjadi walaupun resepinya macam biasa. Agak2 je.



Bahan2nya

 Labu Kukus Dilenyek Halus Dalam Anggaran 1/2 Cawan
Sedikit Air Secukupnya untuk membentuk adunan
 1 1 /2 cawan tepung pulut
Pewarna tak diperlukan sebab labu sudah cukup kuning

Caranya

Campurkan adunan sehingga boleh dibentuk bulat
Masukan ketulan gula Kabung/melaka
Rebus Dlm Air Sehingga Timbul Dan Toskan
Gaul Dengan Kelapa Parut Bergaram


11 July, 2013

516. CENDOL

Sedang tengok tv, Tetiba Tekak Ni Terasa Nak Mkn Cendol. Terus Ke Dapo Dalam 1/2 Jam Jer Dah Siap. Resepi Yg Ada Tak Sempat Nk Jengah2. Terus Campak2 Jer Dalam Periuk Non Stick Vantage Tuuu..
Kali Ni Ilahjy Guna Tepung Beras Bahan Utama, Tepung jagung Dan Tepung Ubi Sedikit Air Kapur, Pewarna Hijau atau Air Daun Pandan Secukup Hingga Adunan Jadi Pekat Berketul2 Tapi Tak Keras Tak lembut.
Tekan Guna Penapis Pisang Goreng.
Maaf Baru Nak Publish N3 Ni. Ilahjy Terlupa.dibuat Seminggu Sebelum Puasa.


Sila Klik Di Link Utk Resepi Yg Telah Ilahjy Buat  Sblmnya.


04 July, 2013

515. BINGKA KACANG MERAH

 apakhabar  semua?  semoga sihat  ya.
ilahjy kolestrol   sudah  jejak paras  low jadi  tak  takut lah  nak  makan  kuih  bersantan  ni..  taram  je  laaa  sementara  low  kalu  dah  jadi high  langsung  tak berani tapi  tak  takut  hahahaa nak  jamah  kuih2  talam /bingka  berbagai2  ni.
hasil  simpanan  buku  resepi  dari  dapo  YATIE  MEMORIES  SINAR  KEHIDUPANKU
Ilahjy  telah  mencuba  bingka  ini.  terima kasih  kpd  yatie krn  bakat  yatie  dlm  kuih  talam2  ni  dpt  juga  kak ilah  merasainya..aminnn semoga  berkat  resepi  ini  dikongsi  bersama
maaf  ya  ilahjy  guna  loyang  paling  besar  maka  adunan kuih  jadi  nipis. sila  guna  loyang  yg  sesuai  ya  
 bahan:

1 cawan  gula
2 cawan  tepung  gandum
1 cawan  santan  pekat
2  cawan  air
(ilahjy  guna  separuh  kelapa perah  dgn  3  cawan   air)
2  sudu  besar  mentega
1/2  sudu  teh  garam
 1  tin  kacang  merah toskan  airnya dan  cuci  bersih

caranya:

satukan  kesemua  bahan  kecuali  kacang. kisar  sehingga  halus
masukkan  ke  dalam  periku  dengan  api  sederhana  panaskan  sehingga  naik  wap masukkan  kacang  dan  kacau sebati.
sapu  loyang  dengna  mentega panaskan  sebentar  dalam  oven
keluarkan  tuankan  adunan  tadi  
bakar  180  darjah  selama  1  jam  15  minit atau  sehingga  masak
akhir  sekali  dgn  api  atas  sahaja  bakar  selamat  10  mt  utk  keraknya    

514. BISKUT UNTAIAN KASIH

salam  sejahtera duhai  sahabat  alam  maya  sekelian.
sejak  akhir2  ni  biskut  untaian  kasih/ulat  bulu/landak telah  menjadi  sebutan  dan  popular  sempena  raya  yg  bakal  tiba.  rata2  diantara  kwn2  di  fb  telah  mencubanya.
termasuk  ilahjy  sendiri  tak  maua  lepaskan  peluang merasa  biskut  ini,  yang  katanya  ranggup  dan  cair dalam  mulut.  sah!!!  benar  sekali  telahan  itu. biskut  ni  memang  sedap  dan  cair  dilmulut. ilahjy  cuba  menekan  2  jenis bentuk.  adunan  ini  agak  keras  sebab  tu ilahjy  tambah  mentega   senang  nak  tekan  dgn  acuan tu.. 
pada  mulanya  ilahjy  telah  membuat  kek karamel dibawah  semasa  menunggu  kek  hendak  masak  ilahjy  adunkan  bahan2  si GEBUSSS  ni..  sekejap  je  membuatnya.  kek masak  Si  gebuss  pun  siap  dipicit dan  terus  di bakar.  lebihan  telur  putih  kek  karamel  ilahjy  jadikan  gula ising  sebagai  hiasan  atas  mawar dibawah. tak  membazir...
jom  kita  semak  resepinya.  boleh  dijadikan  hidangan  semasa  raya  nanti  yaaa.  

 yang  ini  kek  karamel  resepinya  ada  di  N3  lama  sila  ke  link di  bawah  ya...

 KEK  KARAMEL

bahan:

150  gm  mentega resepi  (asal 100 gm keras sgt  adunan) 
90 gm gula  halus
1  biji  telur
2  cawan  tepung  jagung
1  cawan  tepung  ubi
1  biji  telur A

caranya:

putar mentega dengan  gula  sehingga  putih
masukkan  telur  putar  lagi  sehingga  kembang
masukkan tepung yang  di ayak bersama sedikit demi  sedikit
uli  sehingga  sebati, jika  keras tambah  mentega
masukkan  adunan  ke  dalam acuan  dahlia  dan  picit  di atas  loyang  bergris mentega
letakan  coklat  cip  utk  matanya atau  picitkan  bentuk  mawar
bakar  dalam  oven bersuhu  170 selama  20  mt  ikut  oven  masin2.
boleh  guna  api  atas  bawah  atau  api  bawah  sahaja.
bergantung  kpd  oven  masing2 ya

01 July, 2013

513. PIE EPAL KAYU MANIS



Bahan Pastri:

200 Gm Tepung Halus Jenama Blue Key
80 Gm Butter Cup
1/2 Sudu Teh Esen Vanilla
Sedikit Pewarna Kuning
25 Ml Air Peti Sejuk
1 Biji Telur (Resepi Asal Tak De) Tanpa Telur Pie Ini Agak Keras Dan Utk Mengebukannya Telur Perlu Ditambah


Caranya:

Campurkan tepung Dan Butter Gaul Menjadi Serbuk roti
Bulatkan Tengah2 Masukkan Telur Dan Masukan Sedikit Air,pewarna Dan Esen
Gaul Dengan Hujung Jari Sehingga Sebati, Tambah Air Jika Keras.
Uli Sehingga Menjadi Doh Yang Tak Melekat Ditangan.
Masukkan Ke Dalam Plastik Dan Simpan Dlm Peti Sejuk.
Seentara Itu Sediakan Inti Nya Pula.

Intinya:

4 Biji Epal Merah Dibuang Kulit Dan Di Dadukan Kecil2
1/4 Cawan Gula Perang
2  Sudu Besar Butter
1 Batang Kayu Manis di Sagat Halus
2  Sudu Besar Tepung Jagung Dibancuh Bersama
1/4  Cawan Air

Caranya:

Panaskan Butter, Masukkan Epal, Gula Perang, Serbuk Kayu Manis
Kacau Sebati. Masukkan Campuran Tepung Jagung Tadi.
Masak Sehingga Empuk Jika Perlu Tambah Air. 
Setelah Kering Sejukan Sedia Utk Digunakan.

1 Biji kuning Telur Utk Sapuan.

Cara Menyediakan Pie.

Keluarkan Adunan Uli Sebentar Sehingga Lembut
 Bahagikan Kepada 2
1. Bahagian Dasar 3/4 Bahagian
2. Bahagian Atas 1/4 Bahagian

Caranya:

Sapu Loyang Yg Sesuai Dengan Butter
Gelek Adunan Semuat Bekas Loyang
Ratakan Sekelilingnya Dan Beri Tekanan Ringan2 Pada Dasarnya
Masukkan Inti

Canaikan Adunan Ke2 Selebar Permukaan Loyang Dan Tutupinya Dengan Kemas
Ambil Sedikit Adunan Dan Tekap Dengan Acuan Berbentuk Bunga
Susunkan Di Atas Permukaan, Cucuk Dengan Garfu Diatas Permukaan Supaya Udara Mudah Keluar Semasa Pembakaran
Sapukan Kuning Telur Diatas Permukaan Tadi
Guna Garfu Tekan Sekeliling Tepi Permukaan Pie
Potong Sekelilingnya Jika Ada Lebihan Tepung

Panaskan Oven 170 Darjah Bakar Selama 45 Mt Atau Sehingga Kekuningan.
Sejukan Baru Dipotong.