sbenarnya tiada guru yg mengajar aku membuat bun ini semuanya aku adun dan tambah sendiri
berkali kali mencuba tentu lah menjadi.. boleh juga dijadikan berbagai roti...kau org reka lah sdri...nak tambah kismis ker inti ker kacang ker ikutlah ...kalu piza r...hanya tambah hiasan diatasnya dan nipiskan adunan dan bakar laa...
mengancam tak????
alamak tak sekata lak gula ni.. sowe x pasan
boleh juga sapu telur yg dipukul di atasnya
AKU BAKAR PADA 9 APRIL 09
bahan:
1/2 kg tepung gandum
1 paket mauripan
1 biji telur ayam
2 sudu besar marjerin
3 sudu gula pasir
2 sudu susu pekat manis
2 sudu teh baking powder
caranya:
1. ayak tepung gandum bersama baking powder
2. lubangkan tengah tepung, masukan mauripan , gaulkan rata
3. masukan marjerin gaul jadi serbuk roti
4. lubangkan tepung masukan telur . marjerin, gula, susu pekat, air secukupnya
5. ulikan sehingga sebati lebih kurang 10 minit ulinya.
6. lembutnya seperti telinga anda bahagian kau org pakai subang tu laa weyyy kelakau ker..edak lah ini memang petua aku lerr ...
7. perapkan sehingga naik dua kali ganda.
8. uli semula dan bulatkan sebesar mana yg kau org suka, masukan dlm loyang bergris la biarkan naik 2 kali ganda sekali (lagi tutup dgn towel basah)
9. lepas tu apa lagi bakauuu ler 170 darjah f. selama 30 minit
10. kau org jangan lupa sapukan susu di atasnya supaya lembab
11. dekat nak masak sapu lagi susu.
12. angkat tabur lah gula pasir atas nya biar mengancam..jgn nyawa terancam kena kencing manis dah laaa weyyy
http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
IKLAN KE3 -ILAHJY
RESEPI SUMBANGAN JY
sahabat yg rajen bicara
AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.
SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.
SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.
ilah1908@gmail.com
jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.
TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***
RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya
KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013
SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
hari ini 7 feb 2017
|
09 April, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
assalamualaikum kak,saya shida..nak tanya sikit blh tak..masa nak perap yg pertama tu kena tutup ngan towel ke?kalo nak tambah kismis..kena masukkan masa kite nak bentuk atau masa adun? thks
wkslm shidah. ya memg lah kalu nak perap mesti guna towel yg mula atau yg kedua sama jer,
kismis kena lah masukan masa adun memula.supaya dia bergaul sekata.. maceh...
Post a Comment