http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
IKLAN KE3 -ILAHJY
RESEPI SUMBANGAN JY
sahabat yg rajen bicara
AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.
SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.
SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.
ilah1908@gmail.com
jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.
TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***
RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya
KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013
SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
hari ini 7 feb 2017
|
30 January, 2010
159. LALA DAN KEPAH..mentarang yg aku cari ni yg aku dapat kat pasar tani melawati pagi ni...huhu
sedih tol la mentarang yg aku idam tak ada stok hari ni .. toke tu kata 2 hari lagi aku kena g amek kat umah dia...nasib baik dia beri kad.. lala dan kepah aku rebus jer ratah dgn anak2 krn kejap lagi nak g kenduri kawen kat dewan kg pengantin di sri rampai... pas tu nak balek melaka...
kalu nak nikmati rasa manis makanan ni just ketuk serai dan potong bawang kecil dan rebus dgn sedikit air bercampur sedikit garam mendidih jer kuah tutup lah api...nyumm nyum nyummm lama tol aku tak makan lala/remis ni..
resepi yg slalu aku masak utk fmly..
bahan:
kepah ke lala ke apa2 jer seangkatan dgnnya
cili padi diketuk
cili merah dan hijau di mayang nipis
daun kunyit disiat2
halia dimayang
bawang putih dimayang
bawang besar dimayang
serai diketuk
sedikit tepung jagung dibancuh dgn air
sedikit kicap pemberi warna kuahnya
sedikit sos tiram kalu suka laaa ahakss.. rasa asli bahan utama lebih kaw kaw
apa lagi...tumislah bahan2 bawang dan cili sehingga wangi
masukan kesemua bahan lain bersama kepah/lala
masakan sehngga terbuka,, kmdian masukan air bancuhan tepung jagung tunggu sehingga mendidih baru tutup api.. dah siap...
Labels:
kepah,
lala,
makanan laut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment