terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








05 May, 2010

192. lompang berlauk nyonya

ikut selera ilah jy ni sambal udang dimasukkan masa 3/4 masak biar dia melekat kat kuih.. apapun ikut selera memasing yer..nampak tak udang geragau kusss ni???
cuba lihat kesan wap stim ni dah kena lensa kamera ku...huahauaaaa dah rosak dah gmbrnye.. ini kukusan ke 2 nasib baik gmbr 2 sempat diamek utk posting ni...
masak ptg 5 mei 2010

petang tadi aku mencuba resepi dr kak wan lagi.... walaupun dah ada resepi sendiri talam berlauk. nak juga cuba resepi ni yg agak mudah dan senang dari talam berlauk tu. acuan lompang tak de tapi aku guna acuan tart. senang juga dia lekang dr acuan. janji sapu minyak dan sejukkan dulu.
dlm adunan ni aku tambah sikit santan. sedangkan resepi asal tak de. saja jer.. nak habis kan santan yg ada.

hari ni hari malang aku ... canon ku dah rosak kerana terkena wap kukusan kuih ni... huahuahuaaaa..... baru 2 tahun aku beli ....malas nak repair pasti kena bayar sbb dah tamat waranty... sedihnyaaa... kenangan hubby belikan (guna duit ).. semasa dia bekrja di LIBERIA TAHUN 2008 ... sowe darling... satu sama kita yer... darling pun dah 2 bijik dah DC ...so ayang pun nak juga yg ke 2... hahaha... alasan ni... nak sedap hati sndri...

selamat tinggal canon ku... lepas ni ku guna kodak la pula hubby pyee... banyak dah jasa mu sejak aku mula memblog ni...

jom layan resepi yg mudah ini..macehh kak wan.. kalau kak wan nak resepi talam berlauk ilah silakan di N3 talam yer kak..kita tukauu2 rasa..

Bahan A
250gm tepung beras
1/2 sudu teh garam
275ml air/ilah jy gantikan santan utk rasa lemak... maaf k.wan salam derhaka ni heheheee..melawan sifuu lagi..
25gm tepung sagu
1 sudu besar minyak
1 sudu teh air kapur


Bahan B
850ml air panas
1/2 sudu besar kicap pekat


Cara-cara
1. Satukan bahan A, tambah air panas, gaul rata. Asingkan 300ml dan campurkan dengan kicap pekat. Bakinya biarkan warna asal.
2. Tuangkan 3/4 adunan warna asal ke dalam acuan yang telah dileser dengan sedikit minyak dan kukus selama 10 minit. Tutup acuan dengan aluminium foil utk mengelakkan air menitis.
3. Setelah lapisan bawah masak tuangkan adunan yang dicampur kicap tadi dan kukus semula selama 10 minit.
4. Angkat dan biarkan sejuk dan hidangkan dengan sambal udang dan hias dengan bawang goreng dan daun bawang


Bahan Sambal Udang
200gm udang kering dikisar kasar/ilah jy guna udang geragauuuu..leh tahan sedap nye..
3 ulas bawang merah }
3 ulas bawang putih } dikisar
3 tangkai cili }

1/2 sudu besar gula

1/2 sudu besar kicap cair


Hiasan : bawang goreng dan daun bawang
Cara-cara1. Tumis bahan kisar hingga garing masukkan gula dan kicap cair. Hidangkan dengan kuih lompang.

No comments: