terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







08 November, 2010

etika dimeja makan..jom lihat kalu berminat..


salam sejahtera semua yg sudi membaca diruangan ini.
sekadar berkongsi sedikit pengalaman yg ilahjy ada dan pernah beberapa kali belajar semasa hidup dalam lingkungan yg tidak boleh dielakkan.

tahukah kalian adab2 makan dimeja makan ketika acara makan beradab sedang berlangsung???
semasa ilahjy berada dimeja makan beradab pada 2 nov lalu ilahjy telah dilandai sedikit kesilapan tata makan. ini dilakukan oleh tetamu disebelah ilahjy. dia telah mengambil /menggunakan plate yg disediakan utk ilahjy. mungkin lalai..tapi katanya selalu dia makan beradab. ilahjy sudah 2 thn tidak bersama mereka. krn tugasan en hubby diluar negara. tetapi masih ilahjy ingat lagi tata makan dimeja makan. kalu takut keliru ilahjyakan pandang ke meja senior2 dulu..kalu pandang meja yg junior nanti hancusss sbb yg paling senior pun boleh kapur....hehee..

yg penting kita ketahui apakah tema/menu utama kita pada hari itu. kalu tak pasti pandang dimeja apakah jenis2 alatan yg disediakan pasti akan kita ketahuinya. itupun kalu kalian pernah belajar sebelum melangkah masuk ke majlis rasmi.

walaupun hendak makan nampak senang tapi sebenarnya amat rumit sekali. penuh dgn tatatertib dan susun cara mengambil peralatan yg disediakan..maksud aku sudu garfu plate dsbnya....

ingin aku kongsikan bersama kalian.. harap maaf jika ada kekurangan. sila tambah jika anda berpegetahuan mengenainya....

jom kita saksikan apakah ia...

sila pandang ke gambar berpandu dari kiri... ini adalah cara makan western food

a.
air dalam gelas ada 2 jenis
1.gelas kecil utk minum raikan... minum ketika berdiri dan ucap selamat kpd yg diraikan..
2.gelas besar gedabak tu utk kalian minum semasa makan laaaaa...

b.
mesti gunakan apron putih tu jgn nak guna tisu paper lak.. nanti org gelak..

c.
ada cenderahati dihadapan tu kebas laaa.. selalunya utk wanita jer laa..

tatacara yg penting:

1.plate yg ada keju dan pisau.

hak kita sebelah kiri .. bukan kanan ya..tetamu sebelah aku sudah kebas aku punya malam tuuu jadi aku tak dpt makan roti laa huahuaaaa.. tapi kalian pasti akan rasa janggal kalu guna sebelah kanan... cuba laaa..
nota: guna tangan kanan utk sapu keju pada roti. makan guna tangan kiri..apa nak buat adab begitu.. kalu kalian takut salah disisi agama guna la tangan kanan..pedulikan org lain...hehee aku ttp guna ikut adab..jgn malukan diri..sesekali jer..

2. garfu kecil.

digunakan bersama pisau sebelah kanan sekali utk menu pertama western food..
contoh malam tu ada sedikit spagheti dan ikan solmon.. apa lagi potong dan makan lah perlahan2 jgn habiskan kesemua hiasan dlm plate contoh sayuran..nanti nampak sangat kita kebuluran..kadang2 aku lapar aku habiskan juga.. hehe..

3. sudu bulat

utk menu ke dua biasanya sup. mushroom sup ..tapi malam tu herba sup..sedap juga..
sudu ini digunakan tanpa pasangan..kita boleh tahu berapa jenis menu yg ada berpandukan sudu dan garfu...
ok masa makan sup ada adab dia... jgn mulut cari sudu ya..tapi sudu cari mulut dgn penuh kasih sayang... sudukan sup bermula dari dada kita ke depan dan tarik ke tebing mangkuk utk buang lelehan sup. kemudian baru dibawakan ke mulut ya... jgn hirup berbunyi.. mesti sedut perlahan2. kah kah kah boleh ke kalian buat? cubalah dirumah..senang saja
kalau nak habiskan sup hendaklah disendengkan ke depan bukan ke dada kita nanti tumpah laa...hihi..

4. garfu besar kiri dan pisau besar sebelah kanan

inilah masanya menu yg paling berat sekali samada ayam atau daging...
tekankan garfu pada makanan dan potong lah menggunakan pisau itu sekecil yg mungkin semuat mulut yg mungkin utk dimakan.. berikan tekanan pada tangan kiri supaya ayam tidak melompat tinggalkan kita.. kahkahkahhh...

nota penting: setiap kali sudah makan kesemua sudu garfu hendaklah disusunkan secara terlentang supaya ia tidak jatuh ketika pelayan mengambilnya...berikan kerjasama..
jgn terbuka bermaksud kita belum sudah makan. kalau sudah selesai makan kita rapatkan kedua2 jenis sudu garfu itu..

5. sudu dan garfu kecil di depan cawan kopi itu utk desert..

tolong guna kedua2 sekali selalunya menu ini ada kek dan ais krim dan snak... sila tinggalkan hiasan kecil2. buat malu saja kalu habiskan. tapi kami rembat je kalu tak kenyang..kuikuikk...

6. cawan kopi/teh..

minta lah kalau anda ditanya... elok minta teh kalu kopi pasti macam jadammm... huahuaaa aku selalu terkena...

dgn itu berakhirlah sessi makan... ada sesapa yg lebih arifff?? tolong kongsi ya..

berbeza dgn cara makan ..chinese food guna chopstick laaa kalu tak reti gunalah sudu tebal tuuu apa lagi... jgn tamak masuk kesemua makanan, makanlah dgn sikit dan sopan malu2 kucing padahal lapau nak mampuih...

begitulah adab makan ..masuk kandang kambing dan lembu tak sama begitu juga majlis makan... kalu kita terbiasa dari kecil dgn sopan santun tak susah kita amalkan cara ini.. nasib baik datuk aku dah ajarkan sedikit2 masa aku sekolah dulu... penuh adab...cerewet mak wet...
tapi bila aku dah masuk majlis baru aku rasa amat berharga datuk aku ajarkan adab makan... macehhh tok wan ku cyg... semoga arwah ditempatkan bersama org beriman..amin..

6 comments:

Mas said...

salam kak, teringat lak masa mas kena makan beradap ngan hubby....memang banyak peraturannya...nasib baik ok semuanya..he..he...pengalaman tu tak semua orang boleh dapat kan...he..he...

Eliza said...

kakIlah, nak hayun senduk oopps..sudu sup ke dlm mulut pun kena ada stylo kan kak. Enggak besh makan ikut protokol sgt. (terasa mcm byk mata memandang masa kita melantak.hehe..)

ilahjy said...

2 mas;
selagi kita berada dlm lingkungan ini selagi itu kita kena hadapi.. pernah akak dihigh table sbb 2ic batalion.. mmg rasa kekok sbb semua jadi tumpuan,. tapi buat selamba je la..

2 eliza:
mmg tak kenyang.. makan dgn iringan muzikal..habis muzik kita kena stop nanti kelentang kelentung heheh pinggan dan sudu..

Eliza said...

Bagus juga akak sudi share etika di meja makan. Perlu amik tahu gak kan, ilmu yg bermanfaat. Thanks kakIlah krn berkongsi pengetahuan yg ada..

nieza said...

salam kak ilah,thanks for sharing....saya pun sama mcm akak juga..byk nak kena ikut protokol2 ni.. dulu kekok juga tapi bila dah lama2 dah boleh biasakan.

Noor said...

Salam...etika makan beradap tu...memang susah jika kita nak ikut.Apapun kena ikut juga jika berada dalam majlis...akak teringat waktu ketika dulu masa baru melangkah ke alam perkerjaan. Dinner makan malam dgn boss...satu pengalaman yang tak mudah di lupakan. ..bila ayam melompat keluar pinggan, kelakar betul puas cover-up.