terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







26 December, 2010

peristiwa bergambar semasa seminggu bercuti

ini dia kesudahan setelah seminggu berurusan.. hujan lebat hari2.. maka terpaksa aku tinggalkan 5 lori lagi tanpa diratakan.. tapi ada org ku upah utk uruskan.. moga dia amanah.. t.kasih en mazlan... sekarang dlm proses pasang pagar.. t.kasih en ramli.. tanam pokok laaa lepas iniii...

ilah jy dan si sulung jiha.. sedang berbincang dgn toke cina tuuu apa yg sedang berlaku semasa proses berjalan.. berbagai nasihat dia berikan thanks mr ah wah... u are the best .. sbb u byk pengalaman... lihat pokok 5 batang telah habis menjamah bumiii.. sepupu kami yg potong dan ah wah tanam dia di tebingan lot... hahahaaa...
hehe org kuat akussss semasa seminggu di tanah ini.. maceh cayang2 mamaaa
ramai juga yg dtg beri pandagan negatif mahu positif... dari 30 lori tanah, lori tayar 10 dah jadi 95 lori tanah, tayar 10!! bayangkan betapa dalamnya kwsan ini dari paras jalan tar itussss. mari kita saksikan..pkok yg belum ditebang ada 5 btg .... kwsan TEN sebenarnya.. sampai bila nak tunggu dan lihat..
mari kita beralih pula ke projek seterusnya penambakkan tanah di lot kg tersusun merlimau berhampiran tapak UiTM jasin... dulu hutan simpan yg penuh dgn pokok akasia... byk juga kerja dan modal diperlukan di kawasan paya iniii huhuuuuuuuuuu

maka sudah tertanamlah benih buluh madu ini.. semoga hidup subur sepeninggalan kami yg tak ada org nak jagamu wahai buluh maduuu sayang..
terimakasih sayang kerna susah2 cangkul tanah utk binimu ini yg mengada2 nak tanam juga.. nasib baik musim hujannnn
nasib baik ada kawasan pokok getah yg mati diserang kulat.. maka kami teruskan menanam buluh madu... permulaan.. tunggu januari nanti ya...jika terus kehadapan jalan ... ada highway AMJ maka kawasan ini tidak sunyi dri org ramai.. terlalu hampir ... suatu masa dulu mmg tempat jin bertendang..hahahaaa..
ini dia kebun getah en hubby yg seekar itu... berjiran dgn KUBURAN INDIA la pulaaa. apa nak kata.... terima jer laaa.. nanti ilah jy tanam buluh sekeliling tanah tuuu supaya terlindung dari pandangan mata... heheeeeeeeeeheeeeeeeee takutttttt
meh kita try sumbat dlm keta saga.. ni muat tak??? nasib kau lah ilahjy nak sangat nak tanam.. hari ni tak bawa pula si van ERV kalu bawa leh beli 10 btg yg ada stok tuuu.... hehehee nasib baik muat... jom kita ke kebun lakkkk nak tanam benih ni...
ilahjy dan en hubby sedang mengisi benih buluh madu.. utk ditanam sebagai umpan di kebun getah... 20 batang lagi janji diambil pada bulan januari nanti.. kerana stok benih kehabisan...
inilah dia rupa pokok buluh madu yg rebungnya dimakan..namanya rebung madu.. mmg manisssss... en mokhtar beri freeeee 2 btg rebung madu utk kami bw balik ke melaka..
ini ayam baldu en mokhtar minat memelihara berbagai jenis ayam kecik2.. nanti ilah jy nak tiru diaaaa..
yesssss sudah sampai di Lendu dalam... tuan punya kebun dgn besar hati meyambut kedatangan kami dgn senyuman.. walaupun pertama klai berkenalan dalam blog juga niii... t. kasih ya en mokhtar..
inilah suasana santai yg mmg santai utk kanak2... kalu utk dewasa agak kecil tempat ini.. murah jer cuma 12rm.. berbanding tmpt lain yg pernah kami pergi.. ini yg tercomelllll hehehe.. yg ptg dpt rendam dlm air panas...
inilah kolam air panas.. mmg panasssss ilahjy takut nak masuk .. last sekali bila dicabar anak2 barulah ilah jy masuk dan berendam selama 1/2 jam.. best badan rasa segar...
ada kemudah kantin tapi kami dah isi perut kat pekan senawang seawal pagi lagi..
sukanya hati tengok pokok kelapa mawar.. anak2 pula sedang menghantar pelampong krn hari mau ujannn.. mula berendam jam 10.30 hingga 3ptg... tak kan nak tunggu lagi.. nak ke kebun buluh madu la pula...
ilah jy bersama anak bongsu sedang berenang... tak sangka la pula anak no 3 sempat rakamkan mama sedang berenang.. ada juga la kenangan..di situ juga ilah jy sempat menyelamatkan seorg kanak2 perempuan dari lemasssss... dia ditinggal kan ayahnya keseorangan mengejar pelampongnya yg terlepas dari tangan.. nasib baik ilahjy lalu dihadapan budak 5 thn itu... kalu tak sudah tentu dah tengelam budak kecik itu dgn air separas dada kusss.. ilah jy tanpa segan silu memarahi ayah budak itu atas kelalaianya..... alhmdllah budak kecik itu selamat...

5 comments:

hana said...

salam mamatok... waaaa bestnyerrrr nanti leh la kami singgah merlimau mkn rebung mamatok masak! hihi... luas tanah tuh kak.. kami ader juga bli tanah lot tp sekangkang kera.. igt nk wat cucuk tanam jer.. hentah apa hasil yg boley dapat ngan tanah ciput tuh! wat taik gigi darwish jerk kot! kikikiki

ilahjy said...

salam mama cayang.. jgn ckp mcm tuuu semua tu rezeki Allah swt. kita hanya merancang .. ada hikmah dari tak ada langsung dek... aminnn.. cucukus leh jadi menantu cucu kusss lahhh lepas ni.. mai bodek mamatok.. mesti dapat.. dpt tanah sepasuuuu hihihiii...

Ayu said...

salam kak ilah,
wah bestnya ada tanah untuk bercucuk tanam..kita kat sini tanah pun tak ada..yg ada rumah batu atas tanah gomen aje..heheh....

rajin tanam nanti dapatlah hasilnya kan..

kak ina kl (1) said...

akak dah pernah gak gi ke sini..yang best cuma air panas ajer..yang lain biasakan..

tulah sebab akak takut nak masuk ke tak bai tu..takut nak ambil risiko..takut jadi apa-apa nanti..

cikmanggis said...

salam ilah.Maaflah tak sempat singgah lihat kebun ilah ni..seronoknya!!!rasa nak tumpang sekaki:)