terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







30 April, 2010

190. dadar belang2an


sarapan pagi 30 april 2010

sarapan pagi ini selain nasi goreng... aku terkejar2 buatkan dadar terbaru ni... ( sbb dah terlewat anak nak sekolah) malam tadi melawat dapo kak wan...t.k kak wan.. membuak2 rasa nak mencuba.. walaupun inti tak de... ada benda lain yang aku gantikan inti .. nak tahu gapo diaaaa..? hehehee ... setelah makan nasi goreng makan buah la pula...kan..kan.. maka pisang emas yg baru ku beli semalam jadi penganti init dadar ni... kuikuikui...layanzzz... hati ini nak sgt mencuba dah tak sabar2 lagi... nasib baik menjadi... lepas ni aku nak buat intinya... tunggggguuuu....

p/s ada permintaan resepi....huhuu
maaf ye.. aku guna resepi dadar ku sendiri sila rujuk di N3 kuih melayu .. sekadar nak try belang2an dia ajer pagi ni.. sebab tu tak de resepi yg aku kopi dan pasta dari kak wan.. kalu diikut resepi dr kak wan dadar nye tentulah sedap dan enak kerana bahan2nya agak mewah..berkhasiat..

28 April, 2010

189. karipap pusing hijau kuning.. peliknyeee.. alkisah..



mereka cipta pada ptg 28 april 2010

sebenarnya inti karipap ni adalah lebihan karipap biasa 2 hari lepas... tah apa tak kena karipap iteww bila digoreng terbuka dan pecah ditengah mungkin krn byk sgt inti ku tarukkk... sbb tu tak masuk dlm dapo ku ini...
oleh kerana tak puas hati .. hari ni aku buat lagi.. tapi, karipap pusing hijau kuning... org tak pernah buat .. aku buat... itulah hobi kusss suka sgt buat yg pelik2..
mesti kalian tak akan buat... inti karipap ni sebenarnya aku tarukkk rempah soto bersama rempah kari...
anak2 n hubby pun pelik menengok hasil kerja tangan ku kali ni... tapi tak sempat sejuk dah habissssss...... sedap la tuuu....hehehe... perasannnn lagikkk... resepi dan cara membuatnyee ada di N3 lama.. kuih melayu...

kuih lapis yatie U.S.. tolong akak atie!

lapisan tak cukup 7 maka yg atasnya aku kiraikan warna putih dan merah.. tapi berselirat nampaknyee hehehe.. buat malu company jer nii...huhuuu
masak 27 april 2010 malam utk sarapan

malam tadi aku try melapis kuih dari resepi yatie U.S ..sinar kehidupan.. tapi tak memuaskan hati ku kerana ada sedikit kesilapan.. pewarna dan sirap rose tuuuu kan cecair maka bila ditambah dlm adunan... faham2 ajer laa... aku rasa tak puas hati ingin terus mencuba lagi sekali dan berhati2 dgn pewarna dan sirap rose (cecair)itewwww...huhuuuuu... ku bawa g ke tasik pagi tadi teman2 memuji juga laa.. kuikuikkk...
buat yatie jgn mareee nanti akak try lagi sekali sampai betoi2 menjadi mcm atie pyaaa...

25 April, 2010

apam balik pandan


masak sarapan 25 april 2010

salam hari minggu...

pagi ni layanzzz ... apam balik lagi...disebabkan krim jagung lebihan buat talam jagung masih ada 1/2 tin lagi.. tapi nak ubah selera sikit... tambah perisa pandan/air daun pandan... kacang goreng tak dee..sebab malas nak goreng... huahuahuaaa...
kali ni aku guna kuali roti canai pula... nampaknya lagi senang guna kuali ni dari non stick aku tuu... sekali jer sapu minyak utk seterusnya tak perlu lagi sapu minyak... senang betoiii nak angkat..
respei di N3 apam yer.. ingat tambah jus air daun pandan dalam cecair...

23 April, 2010

188. roti sardin gulung

masak pagi 23 april 2010


sarapan pagi jumaat ini ku buat roti sardin bergulung guling2 hehe..

seperti biasa roti dileperkan supaya senang nak gulung.
ikan sardin adabi yang terbaru tuuuu sedap juga dari sardin yg biasa aku guna
toskan sos nye campurkan cili merah mayang nipis, kacang buncis didadu, parutan carot, 1 biji tomato di dadukan dan sedikit garam. hancurkan kesemuanya dan masukkan ke dlm roti dan gulung. tak perlu bawang besar tak sedapppp maaa..

buat macam ni anak2 yg tak suka sayur pasti akan makan..

sediakan tepung saduran nya:

5 sudu besar tepung gandum, 1 biji telur, garam dan sedikit air. kacau sebati dan golekkan roti dan goreng dgn minyak yg sederhana panas.

22 April, 2010

talam jagung lagi sekali...

bahagian atas kuih ni aku guna gula apung dari sarawak dan browning sugar...sedappppp!!! puji diri nampak...heheheee
masak lewat petang 21 april potong 22 april 2010

tiap pagi ada jer kuih yg kwn ku bawa p tasik .. segan juga dok makan kwn2 punya jer...
bahan2 dah ada aku terus buat talam jagung ni lewat petang semalam... selepas buat tahu fa..
kali ni aku biarkan ia sejuk semalaman.. bila potong memang la cantik .... lembut dan bergetar2... hahahahaaa... jgn jelesssss...
habissss satu loyang aku bekalkan anak2 dan hubby juga utk kwn2....

p/s resepi ada dalam n3 lama label TALAM yer...

bahan bawah:

1 cawan krim jagung
1 3/4cawan tepung beras
2 sudu tepung ubi
6 sudu besar gula
3 1/2 cawan santan
sedikit garam

kacau kesemua atas api kukus sehingga masak lapiskan adunan gula merah kukus lagi dan ulangi sehingga habis.

bahan bawah:

1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
6 sudu besar gula pasir/ ikut manis kalian..
3 cawan santan
1 cawan air gula merah..sukatan aku tak pasti sebab lebihan tahu fa punya/ikut manis laa.. sukatan yg aku masak ni kesemunya manis2 buah sajeee..

caranya:
kacau sebati kesemua bahan dan masak atas api sehingga agak pekat dan tuangkan atas lapisan jagung tadi kukus sehingga masak..Related Posts with Thumbnails
Related Posts with Thumbnails

21 April, 2010

tauhu fa lagi...perisa rose

maaaaafff yaaa dah separuh makan baru teringat nak snappp utk kalian negokkk hihiii bayangkan secawan kacang dapat sejag tahuuu faaa niiiii kayoooo kayoooo kalu niaga...hahaha masak petang 21 april 2010

rancang nak buat air soya jerr.. tup2 dek an minta buat tauhu fa.. terus jer mama buat walaupun kacang hanya ada secawan jer... ngam2 dengan jag air ni yg aku guna juga utk n3 yg lepas... tapi kali ni aku tambah perisa rose... air gulanye kurang itam laaa... baru cantik..
sekarang aku dah tahu.. tauhu fa ni tak yah susah2 nak tuang tinggi2 macamana aku mula belajar di Tapah perak dulu ... tuang main2 jer pun jadi... dulu guna bekas tahan panas contoh termos nasi atau periuk tinggi... la niiii guna jag air ni pun cantik molek dia jadi... satu lagi kacang tu dah direndam bermalam dalam peti sejuk pun tak kisah... jadi juga...
masa memula belajar semua tak kena.. manja sikit tauhu ni... bayangkan sampai 8 kali buat baru lulus...aku kan suka buat ujikaji dimakmal sendiri..hehehe..

18 April, 2010

186. LAKSAM ..pestime mjadikk guru yg ke 4..huhuu



aku masak hari ni 18 april 2010

sudah bertahun2 aku belajar buat laksam ni tapi hempehhh dah 4 org sifuuu tak pernah menjadi.. depa siap buat demo dan g belajar kat umah depa ..tapi bila balik umah buat tak pernah menjadi.. sedih betoiii..anak2 pula suka sgt mende niii..
tapi hari ni alhmdllh aku dpt kopi dan pasta resepi dari blog masakan teman kusss... mungkin berkat sumbangan2 dr semua resepi agaknya... ALLAH swt mengizinkan laksam ini terjadi dgn cantik juga laaaa... APAPUN aku ingin ucapkan t. kpd
E-na Zarina
Nagoya, Aichi, Japan....

tak sangka guru jauh nunnnnn di sanaaaa.... baru menjadiiii laksam nii..hehee
akak dah amek resepimu cuma akak tambah sikit air....
macam biasa lah resepi akak tak masukan selagi tak de permintaan..layanzzzz.....

atas permintaan:

3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
5 cawan air suam.. air ku tambah 3/4 cawan lagi..
1/2 sudu teh garam
2 tudung periuk
sedikit minyak masak sapu tudung periuk

caranya:

kesemua bahan di bancuh dan tapis.
panaskan tudung periuk dan sapu minyak
tuangkan aduan dan kukus sehingga mengelembung angkat terus gulung depan kipas angin maaaa... kalu nak cepat...ahaksss aku tak de tudung periuk.. cuma guna dulang jer tupun ada satu jer..sooooo nak cepat guna kipas hanginnn laaaa.. hahaha.....

selamat mencuba pasti menjadi...

15 April, 2010

nasi carot


jam3 ptg ni jihah akan balik ke UMP .. awal2 pagi mama dah siapkan menu utk jihah.. mulanya ingat nak masak nasi ayam ..alih2 jadi nasi carot la pulaa sebab bahan2 semua dah ada.. tapi yg tak ngam tuuu lauknya nasi ayam punya laa... sup nasi ayam dah jadi sup soto sayur..semua lengkap dalam tuuu... kalian nak resepi nasi ni ada di N3 nasi... layanzzzz......

siap dgn sos kastard buah2an lagi.... febrate jihah... kesemua resepi ada N3 lama...

14 April, 2010

donat lagi... kerja tangan si sulung..

masak petang 14 april 2010
si sulung ku balik bercuti 3 hari.. selasa rabu n khamis.. ada jer permintaan dia... kali ni jihah kena tolong mama sebab keadaan kesihatan mama kurang mengizinkan... tolong goreng ajer.. maaf laa bentuk2 dan warnanya tak sekata... lain kali jihah boleh perbaiki....

sesapa nak resepi tolong semak diresepi kuih melayu...N3 lama... buat pengetahuan kalian bahan utk donat kali ni pun tak cukup.. telur tak dee.. tapi tetap gebu menawan..
sos coklat tu mama main taruh jer apa yang ada... mungkin ada yg berminat nak tahu....

resepi sendiri2.. sukatan agak2 ajer..... pandai2 lah kalian agak2 juga masa memasaknya

4 sudu besar serbuk koko
6 sudu susu manis
1 sudu besar marjerin
1 sudu besar tepung jagung..
1/4 cawan air..agak2 boleh melarutkan kesemua bahan tadi

campurkan kesemua bahan dan kacau atas api sehingga pekat

08 April, 2010

185. sup 3 rasa ikan merah

reka cipta hari ni 8 april 2010

bahan:

2 keping ikan merah
2 sudu besar rempah sup mak siti
bawang putih diketuk (tak perlu bawang merah lain sikit rasanya)
halia dimayang nipis
3 keping nanas dipotong ikut selera
tomato dibelah 4
cili merah dan hijau

caranya:

tumiskan bawang putih dan halia sehingga wangi masukkan rempah sup dan sedikit air.
kacau sebati dan wangi.
masukkan air secukupnya diikuti nenas dan ikan akhir sekali buah tomato dan cili merah dan hijau dipotong dadu. masak sehingga mendidh dan perasakan garam.

pestime aku reka sup ni sampai tambah 3 pinggan nasi tengahari tadi...
sup ni tidak muak..sbb ada rasa masam nanas dan tomato. (masam pedas dan sup)

03 April, 2010

184. puding roti jy kukus n bakar

aku reka cipta pada hari ni 3 april 2010



hari ni teringin nak makan puding roti.. tapi nak tambah rasa dalam tu.. selalu yg biasa2 jer.. ni nak buat kelainan sikit... jom tengok apa yang aku tambah dlm resepi kali ni.. dan rasa dan harumnya wowww anak bongsu dah tak tahan dah asyik tungggggu masa nak angkat.. perasan sendiri ni...
wah kalau ada sos kastard tentu best nii.. tapi sayang agak manis dari selera kusss... lagipun kastard habisss stokkk tak buat laaaa sosnya...
yang agak pelik sikit ni aku guna dua cara sekali gus... kukus dan bakar... jommmmm tgok caranya...

bahan:

1/2 paket roti putih tanpa kerak aku beli kat giant setiawangsa..
1 tin susu cair
2 biji telur ayam
9 sudu besar gula pasir
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air

ini bahan yg biasa kita guna dlm puding roti, bahan yang aku tambah ialah:

1 biji oren parut kulitnya dan amek jusnya
1/4 cawan kismis gajah..hehehe besar gedabak aku beli kat hanifah masjid india minggu lepas
3 sudu besar kacang tanah yg digoreng dan mesin halus.. aku beli dah siap proses kat hero supermarket ampang..amboii siap nama tempat lak tuuu..saja jer nak panjangkan bahasa bg kalian baca..
2 sudu besar kepingan badam yg aku bakar seketika bg ranggup
2 sudu besar tepung jagung

caranya:

1.roti tadi guntingkan dlm bentuk kepingan yg agak cantik dan muat2 loyang aturkan molek2.
taburkan kismis dan badam diantara kepingan roti supaya sekata.
2. dalam bekas lain campurkan kesemua bahan kecuali kismis dan badam... pukul sebentar bagi sebati. curahkan keatas roti dan tekan sedikit guna sudu supaya susu serap.
3. kukus sehingga masak keluarkan dan masukan ke dalam oven 170 drjh selama 20 minit supaya ia kering tidak laa nampak macam kukus.. tapi harumnyaaa meusuk idungmuuu... parutan kulit limau itu penyebabnya... rasanyapula meriah laaaa macam party...heheheee.. kalu makan dgn sos pulakkkk makkkk tak cukup seloyang ni... ahaksssss.. perasannnn...lebih....
apapun ilmu kita kongsi bersama ...tak dpt rasa membaca tulisan dah cukup terasa..betoiii dakkk...
Related Posts with Thumbnails