terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







16 October, 2011

363. APAM MEKAR

sarapan pagi 16 okt 2011
salam hari minggu. sebelum ilahjy dan keluarga ke tasik titiwangsa utk bersenam sempat juga ilahjy buat apam mekar nie..
pada mulanya takut tak jadi mekar ilahjy cuba dulu separuh adunan.dapat 15 biji cup cake saiz yg besar sekali tuu... alhamdulillah menjadi nampaknya kembang mekar nie.. inilah kali ke 3 ilah jy buat baru menjadi.. apam yogurt dah 2 kali buat pun tak mekar mcm kwn2 semua buat. tapi hari ni ilah jy guna apam mekar yg di buat oleh cendana kasih.
akhirnya ilahjy dah tahu apa tipnya utk apam ni mekar.. dan kenapa apam dot2 kwn2 buat tak berapa menjadi... meh sini ilahjy kasi tau::: petua sebagai ingat buat diri kusss sendiri..

1. apam mekar ni kalau nak mekar setaman kena keras sikit adunan dari apam dot dot... adunan di bawah ni mmg sgt cantik tuk apam mekar.tak perlu baking powder

2. sementara apa dot2 kena cair sikit dari apam mekar.. baru naik mengebussss. dan jgn lupa masukkan serbuk penaik baking powder

bahan: rujukkan dari cendana kasih terima kasih ilahjy kongsikan disini utk rujukkan di masa depan

250 gm gula
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
200 ml susu segar (ilahjy guna susu cair)
300 gm tepung gandum
1 sudu kecil ovellet
pewarna dan acuan cup cake

caranya:

1.panaskan kukusan dgn air separuh periuk. baluti penutup dgn kain.
2.pukul telur dengan gula sehingga gebu
3.masukkan esen dan putar lagi
4. masukan ovellet dan diputar sehingga kembang putih
5. masukkan tepung dahulu putar sebati
6. masukkan susu putar sebati .
7. buat sehingga habis dengan mengakhiri susu supaya adunan cantik sebati ya puan2.
petua ilahjy.
8. masukkan dalam acuan cup cake dan letak warna asal 3/4 acuan dan letak kan sedikit di tengah adunan.
9.kukus selama 15 minit dengan api yg sgt besar....

5 comments:

EmbunRosaliza said...

Assalam kak illah, memang canti mekar setaman apam tu, saya pun teringin buat juga.

Cendana Kasih said...

lagi satu kan kak Ilah, kalo nk mekar setaman dan gebu lembut, saya pukul dulu putih telur dan gula sampai kembang, pastu baru masukkan kuning, pukul lagi kemudian baru masukkan susu dan bahan2 lain.. (ni cara selamat saya laaa...hahaha....)

ilahjy said...

kak dah baca dah petua tu ..tapi kak tak ikut pula kira lagi cantik laa cara norma ..emmm nanati kak buat lagi mcm tuu

Nieza said...

oo gitu yer kak...nanti boleh cuba ni. lama dah tak buat apam ni.

Anonymous said...

Salam. Suka tengok cantik sgt. X perlu bubuh baking powder ye kuih ni?