terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







29 January, 2012

381.KEK KUKUS KEMBANG MELATI

salam sejahtera dan selamat berhari minggu

petang semalam ilahjy merajinkan diri utk mengukus kek dari dayang jack yg disimpan setelah sekian lama... dayang jack telah mengubah resepi ini dari sukatan yg agak mengelirukan dan dipermudahkan utk kita memahaminya. terima kasih dayang. resepi ini kak ilah telah gunakan tetapi malang sekali buah kurma merah dan coklat masakan tak da stok jadi kak ilah gantikan serbuk koko jer... gamaknya kalu masukan bahan2 ikut resepi lagi sedap lah...
W.PUN bahan2 utama tak de, kek ini boleh tahan sedap. buat sarapan pagi ni...tapi sukatan yg putih tu kurang ...yg koko terlebih jadi semasa melapis tak seimbang..apapun hentam saja lah labu...

kek ini ilahjy kukus dari jam 6 sampai jam 9 malam baru siap... agak panjang masa.. apapun ilahjy layan jer kebosanan menunggu lelama demi nak mencuba ...kalu ikut hati nak jer bakar utk cepatkan masa..tapi lain lah rasa jika dibakar.
kek ini agak lembab dan sedap juga lah ...

kalau diikutkan 1 resepi tahun 1998 dulu kek ini digelarkan kek batang mancis... hanya disediakan dlm 2 lapis sahaja. yg bawah warna putih dan atas koko.. dipotong panjang menampakkan seperti btg mancis..
sila ke dapo dayang utk resepi asal...

jom kita lihat resepi yg telah ilah jy ubah suai kerana bahan2 utama tidak ada
bahan A : putih

200 g buttercup
7 biji putih telur
150 g gula halus
150 g tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
100 g susu pekat manis

caranya:

pukul putih telur sehingga kembang, masukkan gula putar lagi.
putar butter dalam bekas lain sehingga kembang putih, masukkan susu pekat, esen dan tepung.
putar sehingga sebati.

satukan kedua2 bahan ini dan diputar sehingga sebati.

bahan B: koko

200 g buttercup
100 g gula halus
7 biji kuning telur
100 g tepung gandum
100 g susu pekat manis- ilahjy guna 1/2 tin
3 sudu kecil gula hitam sarawak
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko

caranya:

pukul kuning telur dgn gula sehingga kembang
masukkan butter dan putar lagi sehingga sebati
masukkan susu pekat, esen,serbuk koko dan tepung putar sehingga sebati.

langkah seterusnya:

panaskan kukusan. sapukan loyang dgn marjerin.
masukkan 2 sukatan putih dan ratakan ke dasar loyang.
kukus selama 10-20 mt sehingga masak.
keluarkan loyang dari kukusan, masukkan 3 adunan koko dan ratakan , kukus sehingga masak.
ulangi proses ini sehingga habis.
akhir sekali kukus selama 30 mt bagi memastikan kek benar2 masak..
sejukkan dan sedia utk di hidangkan..

selamat mencuba.

4 comments:

izahdaut said...

saya ada gula sarawak kiriman org jauh, bleh la nak dicuba resepi ni. sedap nampaknya tu kak ilah.. trasa2 je nak mengigitnya

Nazrah said...

Salam kak .. lamanya tak jenguk sini.. kita baru je ada semangat untuk berblog... tengok kek ini terasa nak sikit...

norhidana said...

sedapnyer kak, tp apasal lama bebeno nk ngukusnyer ye kak... dana selalu bt kek kukus coklat yg senang gile tuh heheheh...kejap je...

tp tgk gaya rezepinyer nih,msti sedap giles tuh... nyum3

KakAsma said...

Ilah,
terimakasih bagi tau kat kita pasal akw tu,hehehe kalau tak jenguk blog ptg semalam tak tau kita,dah ilah orang yang buat kita tau..sayang nyer tak tengok...jumaat nie nak tengok laaa....
tengok kek mmg sedap tengok bahan pk pk dulu hihihih