INILAH DIA AYAM GOLEK CIPTAAN ILAH JY PADA HARI NI..4 MARCH 2012
ayam yg baru dikeluarkan dari oven masih togel lagi... ada beza rasa antara rempah bersantan dan tidak bersantan kalian pilih mana satu maunya..bahan perapan yg sudah dimasak bersama santan
ayam diperap bersama bahan2 perapan***ayam comel***
resepi ayam golek ciptaan ilah jy
1 ekor ayam paling kecil dalam 10rm
1 sudu teh garam
2 sudu besar gula
bahan mesin halus mulus:
3 sudu besar jintan putih/kecil
1 sudu besar jintan manis/besar/kasar
3 biji buah keras /melemakkan
1 sudu besar rempah biji
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
3 batang serai
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1/4 cawan santan pekat
caranya:
1. perap bahan2 diatas bersama ayam. gaul rata2 dan masukkan bahan2 itu ke dalam perut ayam yg telah dikosongkan. selama 1/2 jam atau semalaman lagi sedap....
2. keluarkan kesemua bahan2 perapan tadi. masukkan ayam ke dalam loyang. bakar 250 darjah selama 1 1/2 jam. ikut kepanasan oven masing.
3. bahan-bahan perapan tadi hendaklah di tumis dalam minyak panas secukupnya, sehingga pecah minyak.
4. masukkan santan pekat dan sedikit garam, masak sehingga pekat dan masukkan sedikit jus limau. padam api.
5. keluarkan ayam yg telah masak tadi, masukkan ke dalam pinggan dan curahkan kesemua bahan perapan bersantan tadi.
sedia utk dimakan.....
anak2 cakap tadi masa makan: kenapalah mama ni masak sedap sangat..... nah kauuu habis seekor ayam comel tuuuu...hahahha maka perasan lah mamanyaaaa...kembang kempis kena puji...
2 comments:
kak ilahhhh....
ayam golekk sekorrr..
pulut kuning ada tak..he3
rajinnya akak buat ayam golekkk...
mas terlupa pulut kuneng laaa hahaha... mau kena ada telur rebus sebijik dua
Post a Comment