terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







04 March, 2012

389. AYAM GOLEK ILAHJY

INILAH DIA AYAM GOLEK CIPTAAN ILAH JY PADA HARI NI..4 MARCH 2012
ayam yg baru dikeluarkan dari oven masih togel lagi... ada beza rasa antara rempah bersantan dan tidak bersantan kalian pilih mana satu maunya..
bahan perapan yg sudah dimasak bersama santan
ayam diperap bersama bahan2 perapan***ayam comel***

resepi ayam golek ciptaan ilah jy

1 ekor ayam paling kecil dalam 10rm
1 sudu teh garam
2 sudu besar gula

bahan mesin halus mulus:

3 sudu besar jintan putih/kecil
1 sudu besar jintan manis/besar/kasar
3 biji buah keras /melemakkan
1 sudu besar rempah biji
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
3 batang serai
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih


1/4 cawan santan pekat

caranya:

1. perap bahan2 diatas bersama ayam. gaul rata2 dan masukkan bahan2 itu ke dalam perut ayam yg telah dikosongkan. selama 1/2 jam atau semalaman lagi sedap....
2. keluarkan kesemua bahan2 perapan tadi. masukkan ayam ke dalam loyang. bakar 250 darjah selama 1 1/2 jam. ikut kepanasan oven masing.
3. bahan-bahan perapan tadi hendaklah di tumis dalam minyak panas secukupnya, sehingga pecah minyak.
4. masukkan santan pekat dan sedikit garam, masak sehingga pekat dan masukkan sedikit jus limau. padam api.
5. keluarkan ayam yg telah masak tadi, masukkan ke dalam pinggan dan curahkan kesemua bahan perapan bersantan tadi.
sedia utk dimakan.....

anak2 cakap tadi masa makan: kenapalah mama ni masak sedap sangat..... nah kauuu habis seekor ayam comel tuuuu...hahahha maka perasan lah mamanyaaaa...kembang kempis kena puji...


2 comments:

Mas said...

kak ilahhhh....
ayam golekk sekorrr..
pulut kuning ada tak..he3

rajinnya akak buat ayam golekkk...

ilahjy said...

mas terlupa pulut kuneng laaa hahaha... mau kena ada telur rebus sebijik dua