terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








22 April, 2012

396. TART KEK. pun boleh aje... janji sedap..

GABUNGAN RANGGUP DAN GEBUSSSSS JOM LAYAN 2 IN 1
pernah makan tart? sudah pasti lah kan... pernah makan kek digabungkan dalam tart? ni dia.. main hentam kromo jer ilahjy nie... janji sedap...
nie lagi satu gabungan..tangkap maut.. ada ker pisau wali ilahjy kasi tembak...habis nak potong dgn apa? dengan pisau lah... saja nak kasi gempaq sikit... sepupu en hb yg bikin pisau wali ni dia pandai besi... warisan dari arwah bapa dia..abg pada bapa mentua kusss yg pandai buat kompang dan parang seluruh melaka kenal mereka.. kalu tak kenal apa nak kata..
selepas bakar..anak ke 2 shafiqah cakap mcm dorayaki pun ia....


masukkan terus adunan kek kedalam tart terus dibakar..tanpa ragu2 lagi

salam hari minggu 22 april 2012.
tak kemana mana ker duhai teman2 kusss sekelian? kami sekeluarga melepak ajer kat umah sebab si sulung tak berapa sihat, dia alami pening kepala pusing2 dan muntah2... minggu lepas adiknya yg ke 3 raihan dah terkena, ni kak jihah pula kena... kesian mama tengok...tak boleh masuk makanan langsung.. bermula hari sabtu semalam.. hari ni ahad nampak ada sikit2 jer lagi pening... entah kenapa.. mungkin faktor sekeliling atau lain2 hal wallahhualam...

tadi dalam jam 12 tengahari ilahjy terasa nak makan tat. tapi cream cisss tak de... pastu teringat lak kek... terus jer buat ke dua2 sekali dan digabungkan..senang cerita... berebut anak2 makan... depa cakap tak pernah orang buat lagi... hehehe... selalu orang letak inti cokelat masakan.. ini ilahjy taruh kek...

apapun jom layan gambar2 yg masih kurang mahir dengan DSLR CANON tu.... tak reti cari sudut lagi dan bahan2 sampingan... masa duk tembak depa semua dok berebut nak makan...jenuh tepissss tangan depa..hahaha...sebab loyang yg lain belum masak... bila dah masak depa dah merajukkkkkkk kuikuikuuuuiiiii...

update kemasukkan resepi pada 24 april 2012
sebagai rujukkan anak2 kusss dimasa depan... resepi diambil dari dapo ita masam manis...

pastry tart:
170 gm marjerin
50 gm gula ising
1 biji telur c
290 gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla

caranya:

putar marjerin dan gula dgn senduk kayu sehingga sedikit kembang.
masukkan telur dan esen terus diputar sehingga sebati
masukkan tepung dan dikacau sebati dan uli sehingga adunan menjadi lembut.
masukkan adunan dalam acuan tart dan isikan dgn adunan kek terus dibakar 160 darjah selama 25 minit sahaja.

resepi kek/inti tart:

1 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda

ayak bersama.

2 biji telur
1 cawan gula halus
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air mendidih

caranya:
pukul telur dan gula sehingga kembang
masukkan susu cair putar lagi sehingga sebati
masukkan minyak putar lagi dan masukkan bahan tepung sedikit demi sedikit
setelah itu masukkan air mendidih tadi kacau sebati dan masukkan ke dalam acuan tart tadi dan terus di bakar. cucuk dgn lidi samaada dah masak atau belum.

selamat mencuba...

5 comments:

atie @ ejay said...

assalamualaikum kak ilah..
nampak best la kak
nanti leh try ni:)

Nazrah said...

Assalamualaikum Kak..

Lamanya tak tinggal komen.. gabungan ni menarik gak... kek dan tart.. bila lah nak rajinnya

Sheila Shafeareen said...

salam kak hemmm menarik ider yg cun hehhe... 2 in 1 rasa ragup dan gebus kek......cari bhn dulu

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..Goodddddd Idea....minta izin CnP resipi dulu...

Mohammad Majduddin said...

woa.. kreatifnya kak ni... boleh try ni...=)