sarapan kami sekeluarga pagi tadi adalah puri gandum...makan pula dgn sambal ikan bilis memang sedap ...
kali ke 2 mencuba tanpa guna resepi..terus menjadi.. kali pertama dulu guna resepi dari intenet....keras kelentung... dah nama pun tak pandai kan kan kan... orang lain buat lembut jer..tapi ilahjy buat anak2 tak jamah..
syukur hari ni tanpa guna resepi..sukatan pula main agak2 jer menjadi kesemua naik kembungggg macam pipi ilahjy hahahahahaaaa....
resepi balik nanti ya.. nak ke bank muamalat utk masuk duit ANAK ke 3 NAK MASUK UIA.....layannnzzzz dulu gambr2nya ya ...jumpa lagi petang nanti....
update jam 2.30 pm
bahan2 nya: maaf tiada sukatan angaran jer nie...
tepung gandum secukup utk ahli keluarga
air panas terus dari cerek.../termos... secukupnya
caranya:
ayak tepung gandum dalam bekas
masukkan air panas secukupnya sukatannya sama macam nak buat kulit karipap.
kacau dengan senduk kayu sampai rata. kemudian uli sehingga sebati (panas juga lah tangan)
bulat2kan kecil2 mcm kulit karipap.
gelek membulat dengan kayu. tabur tepung supaya tak melekat. setelah habis gelek baru di goreng dalam minyak yang panas..sampai kembung ... terbalikkan sehingga kekuningan...
sorang jiran ilahjy guna tepung attar..pun sedap juga.. lagi lembut dari puri gandum nie...
4 comments:
Salam Sha memang suka puri.. dah lama tak buat.. sedapkan lemak lemak aje rasanya... cicah kuah kari wahh sedapnya...:))
Kak Ilah, tahniah ya utk anak Kak Ilah.. sejuk perut ibu mengandung.
Resepi roti puri jangan lupa tag saya tau..
sedapnya..kecur pulak tgok ptg2 ..mcm nk amik satu jew:)
Sha pernah buat puri... dari rujukan buku resipi..tapi resipi akak ni nampak mudah sangat! Insyallah nanti nak cuba.. macehh kak.. muahh
Post a Comment