terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








10 January, 2014

559. RUSSIAN BLACK AND WHITE CAKE nyummmyyyyy

Entry pertama di tahun baharu 2014

 Sedapnyee kek nie, patut lah ilahjy tengok ramai yg telah ulang tayang di blog masing2.. terutama yg berniaga melalui blog dan fb.
Akhirnya malam tadi tercapai hajat dihati.
Semasa sedang melorekan hiasan hitam putih tu masuk call dari fifi anak bos en hb kusss semasa di tapah dulu.. mereka nak ziarah kami mlm tadi.. akhirnya ilahjy tuliskan nama baby mereka berdua..anak sulung 7 bulan... di atas kek yg kebetulan tak cukup utk ditutupi dgn ising tu.

Terima kasih kepada azlita masam manis, hana memories dan juga yatie memories kerana kalian bertiga kak ilah sudah tergoda dan sudah pun merasa kesedapan kek ini. Memang sedap gileeeerrrr... hahaaa rugi sapa2 yang tak mencuba.
Lain kali kena potong guna pisau panas baru sekata

Kalu ada lebihan ganache dan cream pasti cantik dpt dikemaskan tepian kek ini

Maaf yeee kek ilahjy cooommmmooottt
Nak cepat..15 minit menunggu tetamu yg bakal sampai.. bersama baby mereka yg comel sgt2 tuuu

Cantik dan sekata hehehe perasan.. sambil picit sambil jaga tangan jgn bergoyang.. picit atas sementara bahagian hujung juga kena picit supaya ia keluar sekata. 
 petua niii...


Bahan kek:

170 gm   tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda
400 gm  susu cair
100 gm serbuk koko
200 gm minyak jagung
250 gm susu pekat
250 gm gula halus
5 biji telur blend 5 minit

Caranya:

Ayak tepung dan serbuk2 penaik
Campur kesemua bahan kacau atas api sehingga naik wap, padam api.
Masukkan telur kacau sebati
 Masukkan tepung kacau dengan pemutar telur sehingga sebati.
Panaskan kukusan dengan air yang banyak
Sapu acuan dengan marjerin
Masukan bahan2 dan kukus selama 1 jam

Sejukan kek,  guna benang untuk memotong kek kepada 3 bahagian
Letakkan benang keliling kek kemudian tarik perlahan2 sehingga benang habis memotong kek ..tarik benang ke hadapan kita tanpa mengoyangkan benang. Benang mestik statik dgn garisan sekeliling kek. Supaya potongan kek sekata.

Coklat ganache:

500 gm coklat masak
200 ml whipping cream dairy ( ilahjy guna susu pekat 3 sudu campur air jadikan 200ml)
2 sudu besar sirap glukos (tak buh sbb tak de)
2sudu besar butter
1 sudu besar air panas

Caranya:

Panaskan whipping jangan mendidih, padam api. Masukan coklat masakan kacau dengan wish sehingga cair.
Masukkan air panas kacau lagi sehingga sebati.
Masukkan butter kacau lagi sehinnga sebati
Masukan adunan ke dalam beg ising simpan dalam peti sejuk seketika sedia untuk digunakan.

Coffee Cream cheese:

500 gm cream cheese
1 cawan Gula ising
2 sudu besar serbuk nescafe
1 cawan butter lembut

Caranya:

Campur kesemua bahan putar sehingga betul2 sebati. Sedia untuk digunakan.
Masukkan ke dalam ising beg.
Ilahjy simpan sebentar dalam peti sejuk.

CARA SEDIAKAN LAPISAN KEK

potong kek kepada 3 bahagian sama tebal ,  guna benang.
Paipkan adunan coklat sepanjang kek
Paipkan adunan coffee cheesse sepanjang  kek berselang seli sehingga habis
Letakan kek bahagian tengah di atas lapisan pertama tadi secara perlahan2
Ulangi paipan tadi sehingga habis dan letakkan kek yang terakhir secara berhati2.
Sapukan lebihan coffee cream cheesse diatas kek.
 Kemudian sapu pula adunan coklat ganache seluruh kek
Simpan sebentar dalam peti sejuk.
Sedia untuk dimakan

1 comment:

syasya ~nur syazana mustafa~ said...

assalamualaikum...kak ilah...

cuba teka sapa saya....hehe.. igt lg x syasya anak arwah cik pah..

br tau blog nie blog kak ilah dr abg li...hehe slalu dok tgk x perasan pun..