terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








12 March, 2014

576. KEK SPAN Kering COKLAT CHEESE

Disebabkan kek span ini tidak lembab maka ilahjy panggil kek sepan kering. Ilahjy telah mencuba resepi dari fb seorang kawan. Jadi untuk memoistkannya kena tambah sedikit bahan2 yg sepatutnya ditambah. Tapi kek ini adalah hasil dari resepi asal. Bahan2 dibawah ilahjy tambah supaya menjadi rujukkan dimasa depan.
Bahan2 cheese dan coklat pula adaptasi daripada kek russian black and white... 
Apa pun resepi asal kek russian adalah yg terbaik utk dibuat. Kek span ini ilahjy buat kerana serbuk koko tak de. Maka ilahjy buat kek span ni.. 
Apapun resepi ini ilahjy simpan utk panduan sendiri dimasa depan.


Potong kek guna benang... disebabkan kek ni kering kena teruskan dgn pisau gergaji


Bahan kek span kering:

6 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula halus
1/4 cawan susu cair
2 sudu teh baking powder
100 gm butter
1 sudu teh esen vanilla

Caranya:

Asingkan putih dan kuning telur
Bahagikan gula kepada 2 bahagian
Putar kuning telur dengan gula sehingga kembang
Putar putih telur sehingga bertanduk

Panaskan susu cair, masukan butter kacau sehingga cair padam api sejukan.
Masukan tepung ke dalam telur merah putar sebati.
Masukan putih telur kaup balik dengan senduk sehingga sebati.
Masukkan campuran susu dan butter kacau sehinggaa sebati. Sapu loyang dengan marjerin dan tepung, masukkan adunan. 
Bakar suhu 180 darjah sehingga 30 minit on kipas supaya api sekata. Uji dgn lidi untuk memastikan kek masak. 

Sejukkan kek kemudian bahagikan kek kepada 2 atau 3 bahagian.
Picitkan filling coklat dan cheese, tak perlu disejukan kerana ke dua2 jenis filling ini akan membeku. Ilahjy sarankan setiap lapisan filling tu pastikan ia beku baru diletakkan lapisan seterusnya. Ini untuk mendapatkan hasil yang cantik.

Bahan coklat:

250 gm coklat masak
100 ml susu cair
1 sudu besar gula
1 sudu besar butter
1 sudu besar air panas

Caranya:

Panaskan susu dengan gula, padam api. masukan coklat masak kacau sehingga cair.
Masukkan air panas kacau sehingga sebati. Masukan butter kacau lagi sehingga sebati. Masukkan ke dalam ising beg simpan dalam peti sejuk. Sedia untuk digunakan.


Bahan cheese:

250 gm krim cheese tatura
1/2 cawan gula isi
1/2 cawan butter lembut
1 sudu besar serbuk nescafe

Caranya:

Putar kesemua bahan sehingga sebati
Masukkan ke dalam icing beg simpan dalam peti sejuk 
Sedia untuk digunakan.

No comments: