JERUK PUCUK UBI KAYU PULA
org buat kita tiru. Akhir kalam tak reti nak masak apa,6 hari baru buat.
Bahannya:
Pucuk ubi yg betul2 lembut. Dlm 20tangkai
1 cawan nasi
1/2 labu bawang besar potong baji
3,4 biji cili padi
Sedikit cuka ilahjy guna sbb mula2 perap nasi tak de.. slps sehari baru masuk nasi. Cuka tadi tak yah buang
Garam 1 sudu besar
Air bertapis dlm 2 cawan atau tenggelam pucuk ubi
Caranya:
Panaskan air bersama garam sehingga mendidih padam api.
Biarkan sebentar nak kurangkan panasnya. Dlm10mt Tapi jgn lah sejuk pula,
Masukan pucuk ubi dlm bekas tinggi mcm ilahjy buat.
Masukan cuka, nasi, bawang dan cili kesrmua diatas daun . Jangan gaul yeee
Tuangkan kesemua air tadi sehingga tenggelam. Tutup rapat setelah air menjadi betul2 sejuk. Setelah 5,6 hari baru kacau. Lps tuu simpan dlm petisejuk
Ilahjy tak reti msk masak apa, maka simpan dulu yeer..hehe
1 comment:
mcm maman yer kak?
Post a Comment