Bahannya:
4 ekor ikan kembong
Bahan tambahan:
Terung panjang
4 batang serai diketuk
4 helai daun limau purut
5,6 helai daun ketumbar jawa
3 kuntum bunga kantan belah dua
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Bahan utk dimesin kasar
5 biji cili merah
10 biji Cili padi
1 biji bawang besar
2 inci halia tua
Air secukupnya untuk merebus semua bahan
Caranya:
Blend semua bahan separuh halus.
Rebus dalam kuali bersaMa bahan tambahan. Setelah kuah betul2 masak masukan ikan dan terung dan garam
Rebus sehingga masak.
3 comments:
mesti sedap nih kak...
Siap hirup dana... hihi
Salam,
Tahniah Ilayjy masih setia dengan blog..
Hari ini tiba2 saja ingin melawat blog kawan2, kegiatan yang sudah lama ditinggalkan..
Post a Comment