bahan:
2 cawan tepung gandum
1 biji telur ayam
pewarna kuning
3 cawan air....ikut pekat...macam dadar
sedikit garam
acuan roti jala.
caranya
blend kesemua bahan2, uji dgn acuan memastikan kepekatannya, bg aku setakat pandang je aku dah boleh agak sesuai ke tak utk ditebarkan. mahir sgt dah..hikhik angkat bakul sdiri nampak... makan bersama kari ayam atau kuah manis,
roti jala tu mesti warna hijau. kalau kuahnya manis. warna menetukan kuah apa yg akan kita makan. jgn main taram jer...nanti org gelak..kihkih
KUaH MANIS DURIAN/KOSONG
masak gula melaka dan gula pasir sehingga cair,
masukkan santan pekat, bancuhan tepung gandum, buah durian, daun pandan
masak sehingga mendidih dan pekat. muaah muahhh sedappp
2 comments:
Ilah...abang akak suka makan roti jala...dimakan dengan kari ayam atau daging...terima kasih untuk resepi ni...akak ada resepi ni tapi tak pernah buat lagik...hehehehe
Ilah...memang pais ikan yang mak akak buat tu...guna kelapa parut...yang digiling...kalau boleh biar kelapa muda...
Akak dulu pun merasa masak dapur kayu...siap ada teropong untuk tiup api lagik...
Selamat menulis lagik...dah 3 bulan ye...Tahniah buat ilah
maceh kak anie atas sokongan kak selama ini. kak pun berjasa juga dlm ilah membikin blog ni..hehe
tentang pais tu ilah tak suka ada kelapa hikhik
dapur kayu merasa tiup utk idup api..pedih oo mata nak tolong nenek...pas tu merasa dapur minyak...lambat betol nak masak, pas tu naik drjah 6 baru merasa gas...ilah yg merasmikan.. kesayangan nenek..dia belikan utk cucu dia guna..arwah nenek takut...huhu
Post a Comment