terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








08 March, 2010

171. LAKSA

tahukah kalian cara membuat laksa.?? bukan kuahnya tapi meelaksanya...
semasa aku tingkatan 3 tahun 1981 akulah pakar membuat laksa ni. sampai atuk ku tak akan makan kalau kami beli dikedai dan celurkan dirumah. pasti aku kena membuat dgn memusing acuan tembaga tuu.. sbenarnya aku tidak pernah belajar. tapi atuk ku hanya memberi pendapat setelah beberapa kali mencuba tak jadi..
akhirnya adunan demi adunan di buat baru lah menjadi... tapi aku nak minta maaf dulu ya. laksa ni aku tak ada sukatan main agak2 jer ...
yg aku terkilan sejak dah berkahwin ni banyak kali aku mencuba tepung berasnya.. tapi kurang menjadi.. mungkin kandungan dlm tepung tu dah berubah.. dulu2 entah apa jenama dah tak ingat... masa sekolah tu aku buat cara menekan dalam air sedang mendidih tapi sekarang ni kalu buat mcm tu tepung akan putusssss.. so kena lah aku kukus pula baru lah menjadi tapi tidak secantik yg direbus dulu2.. hukhukhukkkk... ada sesapa yang mahir dlmm resepi ni???? bgtau lah yerr...

bahan:

1 pekat tepung beras
air panas mendidih

caranya:

1/2 dibancuh dengan air panas mendidih. bancuh dgn senduk sbb panas. jangan terlalu lembek dan jagn terlalu keras. agak2 boleh diuli dgn tepung yang 1/2 lagi tu.
biarlah lembut nya semudah utk kita tekan dgn mengunakan acuan tembaga tuu.. kalu keras tambah air panas kalu lembut sangat tambah tepung. jgn sesekali guna air sejuk nanti tepung akan puus semasa masak.. pantang tok nenek dia..

sediakan kukusan.

alas dgn daun pisang, pusingkan aduan itu secara pusingan bulatan, kemudian kukus sehingga masak iaitu hilang warna tepungnya.

atau cara memusing terus kedalam air mendidih cubalah mana tau menjadi. tapi hati2 jgn sesekali ada rambut masuk dlm air didihan tu.. pasti akan putus kecil2..nanti akan tercemar lah laksa kita...

selamat mencubaaaaaa nohhhh.... resepi laksa ada di N3 lama...

No comments: