http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
IKLAN KE3 -ILAHJY
RESEPI SUMBANGAN JY
sahabat yg rajen bicara
AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.
SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.
SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.
ilah1908@gmail.com
jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.
TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***
RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya
KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013
SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
hari ini 7 feb 2017
|
25 November, 2010
250. kek stobery jy.
selamat pagi sebelum ilah jy turun ke taman buat taici dan poco2 jam 8 ilah jy cuba paparkan sebijikkk kek yg ilah jy bakar petang semalam.. tak sempat buat n3.. pestime buat kek ni nampaknye tak menghampakan sehingga susah nak alih dari bekas kerana terlalu gebussss hati2 ketika melakukan kerja2 pengalihan heheheheee
bahan:
250gm marjerin
2 cawan gula kasar dimesin halus
2 3/4 cawan tepung gandum
5 biji telur saiz sedang
1 sudu teh soda baikabonat
1 sudu teh perisa stobery kalu suka nak kasi sikit wangi
10 biji stobery segar saiz sedang2
1/4 cawwan air utk blend stobery
pewarna pink seangkatan warna stobery
caranya:
1. blend buah dgn air sehingga halus. sukat sehingga menjadi 1 1/2 cawan. kalu kurang tambah air. kalu lebih sikit tak peee..
2. putar telur sehingga kembang dan gebu.
3. putar merjerin dgn gula sehingga kembang dan gebu.
4. masukan telur sikit demi sikit dgn mengunakan senduk kayu ya puan2.. kacau sebati.
5. masukkan tepung gandum berselang seli dgn air buah stobery dan esen stobery..kacau sebati.
6.bahagi 2 dan warnakan dgn warna pink... dan satu lagi warna asal.. buatlah ikut selera kita.
7. bakar 175 *c selama 50 minit..
ingatttt sapu marjerin `dan tepung pada loyang.
Labels:
kek
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
omak oi!!sedapnya nampak ilah.pasti mau coba ni:)kena beli stoberi dulu.
kecur air liurku, Kak Ilah...
2 kak cm ku..
try la kak.. apa2 buah pun sodap agaknya.. contoh nanas ke, nagka ke hehehe.. nanti ilah try ..
2 sari yusa
saja akak bg kecur air liuq kawan2 hehe
salam ilah..waduh mmg nmpak mengancam kek nih..moist banget!! nmpaknye kena cari buah stoberi kt carrefour lak gayanye..hehee!
2 ina
2 hari masih lagi moist..tapi rasa buah tu tak berapa kuat sgt.. tu pasal kena tmbh esen...tak tau la pula jika kita pekatkan lagi buah ni..
oh orang melake rupanya hehe jangan lupa buatkan n3 khas pasai kobun ya ..cm suka sangat berkobun ni tapi tak ada kobun:(selamat balik Melake ya:)
kak cm ilah akan buat N3 kobun ya tungguuuu..
Post a Comment