masak 26 hb utk dibawa balik ke melaka
bahagian bawah:
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
6 biji pisang (ilahjy guna pisang rastali)
4 cawan santan cair (ilah jy guna 1/2 kotak santan kara + air)
1/2 cawan gula apong dari sarawak ( kalian boleh guna gula merah)
gula apong ni tak manis langsung cuma rasanya yg enak...
caranya:
campur kesemua bahan dalam blender kisar sehingga halus. masukkan dlm bekas dan masukkan tepung gandum kacau sebati.
panaskan kukusan dgn api yg kuat kukus sehingga masak lebih kurang 15 minit. kemudian tuangkan bahagian atas. (atau sehingga adunan pisang tu kering dari adunan tepung
bahagian atas:
4 cawan santan pekat ( 1kotak santan kara + air)
1 1/2 cawan tepung beras
1 sudu teh garam
campurkan kesemua bahan sehingga sebati. kacau atas api sehingga naik wap (jgn pekat) tuangkan atas bahagian pisang. kukus sehngga masak. lebih kurang 30 minit.
sejuk depan kipas angin kalu nak cepat makan. tapi jika sejuk semalaman lebih cantik jika dipotong. selamat mencuba... ini pestime ilahjy mengolah resepi ini. nasib baik menjadik... kalu kalian buat tak jadi ilah jy tak dapat nak tolong..hehehe..
ingat ya puan2 kuih ini terlalu banyak utk keluarga yg kecik... buatlah 1/2 adunan ya.. ilah jy bawa balik ke melaka dan beri pada saudara disana ....
http://ilahmasakanku.blogspot.com SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA. SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG. ***ilah1908@gmail.com*** jika ingkar boleh dikenakan tindakan.terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemiliknya.
IKLAN KE3 -ILAHJY
RESEPI SUMBANGAN JY
sahabat yg rajen bicara
AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.
SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.
SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.
ilah1908@gmail.com
jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.
TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***
RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya
KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013
SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..
hari ini 7 feb 2017
|
29 November, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
cantik jer kuih talam kak ilah ni...nnti mas nak try buat juga laa...
Salam kak ilah,
Bestnya kuih talam pisang tu. Akk ni termasuk dalam kategori pandai dn terer masak. Kalau gna pisang jnis lain pn blh kn. Pisang kapas blh tak? Pisang rastali di Kelantan dikenali dgn nama pisang kelat keling. Pisang ni paling banyak kembar siam dlm setandan.
salam cik adik:) pagi ni sarapan apa?wah suka sangat kuih kuih cam ni nak buat kurang rajin..ada lagi tak?minta sikit hehe
Salam, Kak Ilah.. ni kalau saya yang buat mesti berombak2 jer lapisannya tu.. kih3
2 mas:
maceh puji hikhik tapi kurang lemak mas.. kak x berpa suka lemak sgt2..ni sedang2 jer..
2 kak cm cyg:
pagi ni anak bongsu ilah 12 thn tu buat apam balik..sekali ajar dia dah faham.. talam dah habis..org melaka semua suka..sbb pisang tu dr melaka..hehehe
2 adry:
jgn la nak pujii sesgt malu laaa lagi ramai yg oandai buat talam ni kak saja suka olah2 resepi...cuba kelainan
2 sari:
kenapa berombak2? mungkin lapisan bawah tak cukup kering??? emmm leh cuba lain kali tau...
Post a Comment