terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








19 May, 2011

312. talam sagu

ditalamkan utk jamuan hari jadi kawan2 19 mei 2011

apa khabar semua??? ilah jy harapkan sahabat kusss sekelian sihat2 hendaknya disamping urusan seharian. pagi ini lagi sekali ada jamuan hari jadi utk kawan2 taici dan senam di tasik keramat. utk itu ilah jy telah menalam sagu diatas. dah 2 hari ilah jy rasa sihat dan bersemangat dari 5 minggu lepas.. rasa semput2 tu amat menyeksakan.. dan setelah 2 malam makan herba maharani.. baru rasa lapang dada ini..dan mungkin perubahan cuaca dari panas ke sejuk menyebabkan semput ini kian pulih.. terima kasih atas doa dari kalian..

resepi ini ilah jy amek dari dapo adik kusss yg jauh nun di helsinki yg baru balik dari mengerjakan umrah baru2 ini.. resepi ini adaptasi dari TALAM JAGUNG. nieza amek dari dapo adik manis yatie di JB.. ilah jy dah beli jagung utk buat resepi ni tapi entah macamana terubah bahan utama disaat akhir.. simpan jer la jagung tuuu utk lain kali.. resepi ini mmg kurang manis... sgt bagus utk yg tak suka pemanisss hehe.. tapi dek krn kwn2 ditaman tu ramai.. maka ilahjy tambah sikit gula.. sedang2 elok jer...tambah yg atas nya...

ok mari kita lihat apakah bahan2nya. terlebih dulu terimakasih pada nieza dan yatie yaaa semoga berkat resepi ini berjalan diserata dapo dan dpt dinikmati bersama.. kak ilah masukkan ya resepi ini utk rujukkan bersama

bahan:

lapisan bawah:

1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
1 cawan gula
1 cawan jagung krim manis/ilahjy gantikan dgn sagu yg telah direndam dan toskan sukat jadi 1 cawan
3 1/2 cawan santan
sedikit pewarna kuning/ilahjy tak letak
1 sudu teh garam

caranya:
campurkan kesemua bahan gaul sebati kacau atas api sehingga naik wap. kukus selama 20 minit. setelah itu cakar dgn garpu baru dituangkan bahan atasnya. acuan hendaklah di sapu minyak terlebih dahulu. ilah jy tak alas pun dgn plastik molek jer talam ni keluar dari loyang..

bahan atas:

2 cawan santan pekat
1 cawan air daun pandan( 3 helai daun pandan)
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung/ilah jy gantikan tepung beras sebab tepung jagung habisss
1 sudu besar tepung ubi
2 biji telur
2 sudu besar gula/ilah jy masukkan 6 sudu besar sedang elok jer manis dia..
1 sudu teh garam
pewarna hijau/ilah jy gantikan warna unguu..

caranya:
satukan kesemua bahan sehingga sebati, kacau atas api sehingga naik wap dan tuan ke atas lapisan sagu tadi kukus selama 30 minit. sejukkan sebelum dipotong.

ilahjy cuba ringkas resepi ini supaya mudah difahami oleh diri sendiri.. kalian juga boleh rujuk pada resepi asal adik nieza dan adik yatie.. jom layanzzz....


10 comments:

Mas said...

akak...cantik talam sagu tu....
meh seketoi...

Wanieyra said...

Kak, ira belum pernah buat talam lagi. nanti nak try le. lagi pun mmg tercari2 resepi guna sagu ni. dah lama benar sagu tu dlm esbox

Iza Akma said...

kak ilah..berkenan nengok talam sagu tu kak..kretip laa..sebelum ni tak terlintas pulak nak gantikan jagung dgn sagu..mekasih kak ilah kongsi idea..

ilahjy said...

2 mas
macehhh ..hehe sambil tersenyum sengeh kena pojeee..

2 ira
kalu taruk perasa lagi sedap.. contoh durian ker jagung ker ini sagu jer ..tak berapa kick.hehe

2 iza
bila dah lintas ni kena la cuba..heheh senang jer sejuk 10 minit dah boleh potong..kalu semalaman lagi la cantekk..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Kak Ilah...boleh cuba ni..potong pun cantik jer...

Nieza said...

Assalammualaikum kak Ilah yang dirindui....maaflah kak sejak blk umrah ni jarang dapat kesempatan nk bw byk dh tertinggal n3 akak...dok qado tido jer kejanya...hehe bdn rasa letih sikit jer coz kat sana tak cukup rehat tapi hari ni alhamdulillah dah terasa segar sikit. cantik kuih talam sagu akak ni...kreatif akak tukar sagu tu nanti boleh cuba ni...sama-sama kita berkongsi kak..:)

ilahjy said...

2 naz
mmg senang nak potong naz..tak cerewet.. tak yah alas plastik kat loyang tu..sapu minyak jer bole angkat sebaris potongan talam tu kmdian ptg atas piring..

2 nieza
wkslm..nak amek berkat ni..emmmm..moga dpt kak pula ikut jejak nieza dan suami ke sana...ya la jln jauh mesti lah letih balik kedah pun letih 3 hari tido tak bangun hehe.. inikan perjalan nun jauh.. apapun kak doa niza sihat..

Naz said...

Kak Ilah... Sihat ke kak?
Cantiknya talam akak..Warna nya pun suka Naz tgk..

ilahjy said...

alhamdulillah..naz sihat dah sikit dari 5 mingu lepas... agaknya cuaca ni kot..panas sgt..t.kasih...

Ayu said...

Assalam kak ilah,
kita dah buat serunding cendawan tiram tu..wow sedap kak..minta izin letak recipenya diblog kita ya..

talam sagu nampak sedap juga ni..