KEK LAPIS BUAH 1 MALAYSIA
penghargaan buat adinda e-na di jepung.. kerna berkongsi resepi yg mudah ini..
buat pengetahuan mu dek..kak ilah mcm biasa lah suka suki ubah suai resepi... sebab nak menghabiskan stok buah2 koktail yg ada tuuu.. kak beli kat kedai 1 malaysia di melawati.. boleh tahan sedap buah2 tu... walaupun harga murah dan brand pun tak deeee.. cuma ada 1 malaysia jer...
mari kita sama2 saksikan bahan2 yg telah ilah jy ubah suai... nasib baik menjadi dan sedap... bukan apa..kemaruk buat kek sejak semalam 10 NOV 2011.. kek coklat kastard karamel... ada sapa2 nak lihat resepi ori dari dapo E-na sila ke jepunggg ya....naik jet cepat sikit...heheheee
bahan A:
5 biji telur
200 gm gula halus
1 sudu kecil vanilla
1 sudu kecil ovellet
caranya:
putar telur dan gula hingga kembang kemudian masukkan ovellet dan terus putar sehinggga gebu dan ringan. masukkan esen.
bahan B:
220 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
ayak kedua2 bahan dlm 1 bekas.
bahan C:
150 ml susu cair
100 ml minyak jagung
caranya:
campurkan ke dua2 bahan.
bahan D ilahjy tambah:
pewarna yg kita sukai ilahjy guna purple, hijau dan oren juga kuning..
7 sudu besar nestum
1/4 cawan susu pekat
3 sudu besar tepung kastard
1/4 cawan susu cair
1 cawan buah2 campuran dlm tin
2 sudu besar jus buah2an campuran jenama sunquick
sedikit kismis dan ceri hijau dan merah
serbuk koko atau milo
caranya:
1. masukkan tepung ke dalam adunan telur berselang seli dgn bancuhan susu dan minyak. kacau sehingga sebati. ilahjy guna mesin kek putar kelajuan paling rendah.
2. masukkan nestum dan susu pekat terus diputar sehingga nestum sebati dgn bancuhan tadi.
3. bahagiakan adunan kepada 3 bahagian:
>1- warna purple utk bahagian dasar.
>2- warna hijau utk lapisan ke 2.
>3- warna asal di bahagi kepada 2 :
A. warna oren
*B. warna asal akan jadi kuning sebab kastard.
4. sapu loyang dgn marjerin. kukus lapisan purple sehingga kering tidak melekat dijari.
5. seterusnya angkat keluar kukusan, masukkan adunan hijau ratakan dgn sudu.
taburkan serbuk koko serata adunan dan kukus seperti lapisan pertama.
6. angkat dan masukkan adunan oren . lapisan oren agak nipis dr lapisan yg lain. sebab adunan dibahagi dua. kemudian taburkan serbuk koko lagi sekali. kukus sehingga masak seperti yg lain.
7. adunan asal B* tadi dimasukkan susu cair, tepung kastad,jus, buah2 campuran, kismis dan ceri2 kacau rata,
8. masukkan adunan ini ke atas kek tadi dan sapu rata kukus selama 1/2 jam. sehingga beku
angkat dan sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan.. sedia utk dipotong.
selamat mencuba..janganlah pening2 bila tengok resepi ni..amat senang jika kita dah mula membuatnya....
boleh dikatakan kek ni seimbang lah sebab ada buahan. ilahjy ada melihat ita masam manis buat kek macam ni..http://fromintankitchen.blogspot.com/2011/10/kek-coklat-kukus-keju-koktel.html
tetapi resepi sangatlah berbeza dan kena bekukan sebelum makan.tapi yg ilahjy buat nie tak perlu beku lepas jer masak dah boleh makan....begitu juga dek izah daut..juga pernah buat kek tu..http://izahdaut.blogspot.com/2011/10/kek-coklat-kukus-keju-koktel.html
tapi ilahjy tak de stok cissss maka terpaksa cari lain resepi yg boleh dihabisi buah koktel tueee... maka dengan ini terciptalah kek lapis buah 1 malaysia niee sbb beli kat kedai 1 malaysia.. ahaaaakkkssss....semangat gitussss...
6 comments:
Assalamualaikum Kak Ilah,
waduhhh sedapnya tngk kek yg akak buat ni..berderet2 menu kek ya...yatie ni suka makan tapi tngh malas plk nak wat kek...tngk kek akak mcm nak buat je...meh rasa sepotong kak..leh kan..
nieza pun mai naik jet laju gak ni....waduhhh memang sedap ni...rajin tul la akak buat kek. kalau ada org nak mkn memang best kan. nieza ni kalau buat tak ada org nak mkn sgt tu yg selalu pendamkan saja hasrat tu...huhu
nmpak lawa..nmpk sedap ja.. nak try tp pengukus dh hancur.. muahahahha..
salam Yang:)rajin sungguh bikin kek ya:)..pasti sedapni rasa buah buahan campuran tu..ada masam ada manis..aduh!!!minta sekeping hehe
Aslmkum K Ilah.. rajin nya melapis.. tgok kek karamel coklat kt bwah tu sedapnya..
creative kak!! rajin akak ni...klu dekat boleh ngendeng sikit...
Post a Comment