terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








17 November, 2011

371. RENDANG PARU HATI DAN LIMPA


ilahjy makan hati berulam kan limpa dan paru huhuhuhuuuuuu.. sedihnya hati..mengenang kan nasib yg tak berapa diuntung....... sapa nak tolongg nieee?????

kepada sap2 yg makan hati hari nie meh sama2 kita makan hati.... kepada ibu ayah yg bertuah atas kejayaan anak2 dlm upsr.. jgn makan hati tauuu... makan rendang tak peeee...
bagi yg kurang bernasib baik tu ..syukurilah apa yg ada..kerana A tak menentukan siapa kita dimasa depan..

tenang2kanlah hati kalian dengan rendang yg ilahjy buat pada 9 nov 2011.. lambatnya nak post sebab kealpaan laaa sebab tuu laaa tertangguh... tapi sampai hari ni masih ada lagi rendang tuuu..sebab ilah jy buat dan simpan dlm sejuk beku.. bekukan dlm kuantiti yg cukup2 sekali hidang... panaskan jer.. nampak gayanya hari ni 17 hb nov 2011 rendang ni akan habis stok pada malam nie...bukan mkn setiap hari pun, makan selang 2,3 hari baru dipanaskan..nanti jemu lak..

nak kabaukan..kepala ilahjy yg selalu pening kerana kurang sedikit jer darah telah kembali pulih sebab makan rendang ni..mungkin darah dah bertambah baik..

nak ucapkan tahniah buat hasue di sarawak dan nor secubit garam di trengganu diatas kejayaan anak2 masing2.....dan juga kak cm tersyg... update...18 nov..

sebenarnya organ2 dalaman ini adalah hasil dari lembu yg ilahjy korban kan masa hari raya lepas.. semasa di melaka lagi kak ipar ilahjy dah siap rebus daging2 itu, tahan lama sikit...

di sini ilahjy cuba masukkan resepi rekaan sendiri dan kena dgn tekak nie...

bahan:

1 mangkuk hati limpa dan paru yg telah dipotong nipis(telah direbus)2 kilo kalau tak salah..maaf tak timbang huhuuuuu

bahan mesin:
30 tangkai cili kering
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1/2 sudu besar ketumbar biji
1 keping kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 labu bawang besar
1 labu bawang putih
2 inci halia
1 inci kunyit hidup

bahan tambahan:

kicap pekat
santan pekat secukupnya
2 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit dipotong kasar2
2 keping asam gelugor

caranya:

kesemua bahan dimesin halus dan ditumis dalam minyak yg mencukupi sehingga garing.
masukkan paru hati dan limpa bersama santan pekat dan bahan2 tambahan. biar tenggelam masak dgn api perlahan sehingga kering sedikit dan rasa lah garamnya. akhir sekali masukkan daun kunyit masak sekata dan padam api..

selamat mencuba...

6 comments:

Nieza said...

Assalam kak ilah, awat mkn hati tu kak...sedih ke apa? kalau makan hati lembu ni tak pa la sedap ni...dah bawakan nasi ketumbar ni nak mkn ngan rendang akak ni...ada lagi tak?..hehe

ilahjy said...

wkslm dek nieza cygg.. huhuuuu makan hati huhuuuu ..wowwww bestnya kena la tu rendang dgn nasi ketumbar..

Amie said...

Assalamualaikum Ilahjy,
itulah istimewanya rendang...boleh simpan kalau tak habis,panaskan semula dan makan lagi.... sedap tu rendang hati limpa paru....

ilahjy said...

wkslm amie.. kak ilah buat dlm kuanti yg byk sbb tuu kena dingin beku dlm kuantiti yg sikit2.. kalu kita dh cemarkan nanti tak tahan lama rasa pun akan berubah..

Yatie said...

wow sedap tu rendang..rajinnya akak masak...masa kecik2 dulu yatie makan limpa, hati dan paru mcm ni..bila dah berumur ni takmolah pulak makan mcm ni...tak taulah nape...rasanya resepi ni leh ganti dngn dagingkan.

anymz said...

akak baru buat minggu lepas ilah..anak akak ainul kurang darah Dr sarankan masak hati..buat lah sikit utk dia jenuh dia nak menghabiskan..