terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








25 December, 2012

465. MURTABAK RENDANG LAPIS KRAKER

SELAMAT  HARI  KRISMAS BUAT  RAKAN2  YG  BERAGAMA  KRISTIAN

cuti2  macam  ni  tak  ke  mana  ker? bagi  ilahjy  dan keluarga  hanyalah  mengemas  dapur  jer  hari  ni.  sedang  membenteras penghuni2  yg  bersayap..  bukan  main  lagi  depa  beramai2 berpesta  sempena  krismas ini.. hehehe..  rasakan penangan tuan  rumah.  PATI!!!  WALAUPUN  SETIAP  MALAM  ilahjy  memyemburkan racun nya  selagi  tempat itu  tidak  dibersihkan selagi  itu  depa  semua  bercanda ..
setelah penat  operasi  dilakukan.  ilahjy  buka  FB  sekejap  tadi.  ternampak dlm blog yatiememories tayang  murtabak lapis  kracker.  teringin  pula  rasanya  nak  makan. t.kasih  yatie  krn  telah  menudukkan  kemalasan  kak  ilah ni .. kak  dah  malas nak masak2  ingat  nak  tunggu  tahun depan  baru buat  N3 masak....tapi  dek  krn tayangan itu  kak ilah  terpaksa  akur...
  ini  merupakan  kali  ke  3 ilahjy  masak. lama  juga  tak  buat  murtabak ni... tapi  macam  biasa lah ilahjy  ubah  suai  ikut  selera ketika  badan penat2 ni...  ilahjy  cuba jadikan  INTINYA ALA2 RENDANG
Maka  terhasilnya dan  telah  pun  siap  dijamah oleh  kami sekeluarga  jam 11.30 siap  bakar  dan  terus  makan masa  panas2. ketika  N3  ini  dibuat  murtabak  ini  sudah tinggal  separuh  loyang.
jadi  bagi  sesiapa nak  lihat  resepi  dari  yatie  bolehlah  ke sana. kalu  nak  rasa  resepi  ilahjy  boleh lah  ke  sini  ..situ  sana  sini  mcm2 adaaaaa...hehehe .

 potong  masa  masih  panas2  tak  berapa  kemas

lebihan  bancuhan  susu  dan telur  dilimpahkan  ke  atas nya   setelah  murtabak 3/4 masak
lain  kali tak buat  cam  ni  lagi  tak  cantik  laaaaa  huhuhu

lapisan  ke  2

inti ala2  rendang...  boleh  tahan rasanya...
 http://yatiememories.blogspot.com/2012/12/murtabak-lapis-kraker.htmlsila  kesana  untuk  resepi asal yatie..

bahan  lapisan  biskut:

27  keping  biskut  krackers (1  lapis  9  keping. ngam2  dgn  loyang  di atas)
500 ml  santan  cair
1  cawan  susu  cair
6  biji  telur

kesemua  bahan  dicampur  sebati  kecuali  biskut. (bahagi  kepada  3 bekas)

bahan  inti  ala2  rendang ilahjy:

2  cawan  daging cincang (ilahjy  mesin  sendiri  daging)
1  batang  serai dimesin  bersama sedikit  air  dan   daging  tadi sehingga  halus.

3  sudu  besar  serbuk  kari  ayam
1 sudu  besar  serbuk  jintan  manis

2 ulas  bawang  putih ketuk
1/2  labu  bawang  besar  dimayang

2  biji  cili  besar  dadukan
1  biji  cili  hijau  dadukam
1  batang  timun  hijau dadukan
4  biji  cendawan  butang  nipiskan dan  dadukan
garam  dan  perasa  secukup  rasa  ya

caranya:

1.  panaskan  minyak  tumis  bawang  sehingga  wangi
2. masukkan  sedikit  air  dan  serbuk  kari  dan  jintan  manis kacau  rata
3.setelah  pecah  minyak  masukkan  daging kisar  tadi masak  sehingga  kering
4. masukkan  potongan cili  dan  timun dan  cendawan
5.  kacau  sebati  sehingga  sedikit  layu  padam  api.
sedia  untuk  digunakan.
6. bahagi  kepada 2 utk  2  lapisan  inti

cara  penyediaan didalam  loyang

1. sapu  loyang  dgn  marjerin
2. celupkan  9  keping  biskut ke  dalam  bancuhan  susu  dan  santan tadi. selama  1  minit.
3. dan  susunkan  ke  dasar  loyang secara  teratur.
4.  bahagikan  kepada  2  inti  rendang  itu.
5.  masukan  bahagian  pertama  ke  atas  lapisan  biskut  tadi  sapu  rata.
6.  curahkan  bancuhan  susu santan pertama tadi.
7. seterusnya, celupkan  biskut ke  dalam  bancuhan ke 2  dan  susun  kemas2.sebanyak 9keping  juga.
8.  curahankan  lebihan  susu  dan  santan.
9. lapisan  akhir  celupkan  sekali  lagi biskut  ke  dalam  bacuhan susu  santan, susun kemas.
10.  curahkan  susu santan  yg  berlebihan  tadi . ILAHJY  letakan  sesudu  kecil  marjerin  ke  atas  setiap  biskut  utk  mencantikkan/mengilatkan  permukaan biskut  nanti.  petua  sendiri...
  bakar suhu  190  darjah selama 45  minit

11.  ilahjy  angkat  semasa  3/4  masak.  ilahjy  curahkan  baki sedikit  lagi  ke  atas  murtabak itu. dan  terus membakar  api  atas  sehingga  masak.lain  kali  ilahjy  tak  buat  mcm  ni  sebab  tak  cantik lah  nampak  putih semcam  jer  kat  atas  biskut  tuuu...huhuu

rasanya  memang  macam  rendang  ...sila  cuba  tak  sedap  jgn  mareeee..air  tangan masing2  yer.
.
3 LAPISAN  BISKUT  2  LAPISAN  INTI

3 comments:

norhidana said...

tgk rupe dia pun dh tau sedap... best kalu dpt try bt kan

MakNgah said...

rajinnya ilah buat rendang2 bagai. makngah selalu juga buat tp cuma celup roti dlm air, goreng dgn sedikit minyak, lembut gebukan roti dengan bancuhan telur ayam n ramuannya sahaja. sangat malas :C

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..lama juga saya tgk orang adaptasi craker ni jadi kuih...emmm buat style ni sedap juga yaaaa....