terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








01 July, 2013

513. PIE EPAL KAYU MANIS



Bahan Pastri:

200 Gm Tepung Halus Jenama Blue Key
80 Gm Butter Cup
1/2 Sudu Teh Esen Vanilla
Sedikit Pewarna Kuning
25 Ml Air Peti Sejuk
1 Biji Telur (Resepi Asal Tak De) Tanpa Telur Pie Ini Agak Keras Dan Utk Mengebukannya Telur Perlu Ditambah


Caranya:

Campurkan tepung Dan Butter Gaul Menjadi Serbuk roti
Bulatkan Tengah2 Masukkan Telur Dan Masukan Sedikit Air,pewarna Dan Esen
Gaul Dengan Hujung Jari Sehingga Sebati, Tambah Air Jika Keras.
Uli Sehingga Menjadi Doh Yang Tak Melekat Ditangan.
Masukkan Ke Dalam Plastik Dan Simpan Dlm Peti Sejuk.
Seentara Itu Sediakan Inti Nya Pula.

Intinya:

4 Biji Epal Merah Dibuang Kulit Dan Di Dadukan Kecil2
1/4 Cawan Gula Perang
2  Sudu Besar Butter
1 Batang Kayu Manis di Sagat Halus
2  Sudu Besar Tepung Jagung Dibancuh Bersama
1/4  Cawan Air

Caranya:

Panaskan Butter, Masukkan Epal, Gula Perang, Serbuk Kayu Manis
Kacau Sebati. Masukkan Campuran Tepung Jagung Tadi.
Masak Sehingga Empuk Jika Perlu Tambah Air. 
Setelah Kering Sejukan Sedia Utk Digunakan.

1 Biji kuning Telur Utk Sapuan.

Cara Menyediakan Pie.

Keluarkan Adunan Uli Sebentar Sehingga Lembut
 Bahagikan Kepada 2
1. Bahagian Dasar 3/4 Bahagian
2. Bahagian Atas 1/4 Bahagian

Caranya:

Sapu Loyang Yg Sesuai Dengan Butter
Gelek Adunan Semuat Bekas Loyang
Ratakan Sekelilingnya Dan Beri Tekanan Ringan2 Pada Dasarnya
Masukkan Inti

Canaikan Adunan Ke2 Selebar Permukaan Loyang Dan Tutupinya Dengan Kemas
Ambil Sedikit Adunan Dan Tekap Dengan Acuan Berbentuk Bunga
Susunkan Di Atas Permukaan, Cucuk Dengan Garfu Diatas Permukaan Supaya Udara Mudah Keluar Semasa Pembakaran
Sapukan Kuning Telur Diatas Permukaan Tadi
Guna Garfu Tekan Sekeliling Tepi Permukaan Pie
Potong Sekelilingnya Jika Ada Lebihan Tepung

Panaskan Oven 170 Darjah Bakar Selama 45 Mt Atau Sehingga Kekuningan.
Sejukan Baru Dipotong.






No comments: