terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








21 July, 2013

525. LABU BERENDAM -iftar ke12

Bukan badak berendam yee.. ilahjy tak makan badak..mkn labu ada leee hehe
Marah karang pereka nama kuih lama2 tu nanti.
Bagi ilahjy tak berapa nak makan kuih2 yg pelik nama..terutama nama berkaitan dgn na***  anak2 pun tak mau makan jika nama yg bukan2 disebut. Sampai tak jamah langsung org beri kuih tersebut..tak boleh sebut apa nama kuih itu nnti ramai org marah.. nak buat mcm mana itu dah kuih tradisi.. 
jadi ilahjy cuba beri nama mengikut bahan utama yg digunakan. Adaptasi dari kuih asal.tak guna lagi nama2 yg tak sesuai utk dijamah..
Jgn marah ini pendapat kami sekeluarga. Sedangkan tuhan pun menyuruh kita beri nama yg molek2 utk keturunan kita..apatah lagi nama utk makanan.. huhuhu
Mohon maaf byk pula celoteh. Jom kita lihat resepi dibawah




Harap maaf ye ilah jy tak de sukatan kuih2 sebegini diajar oleh nenek tanpa sukatan

Bahannya:

Labu kuning dikukus dengan kulit sehingga lembut
Ambil isinya dn lenyekkan
Sukatan mengikut kekuatan yang hendak makan


Tepung pulut dicampur sehingga boleh dibentuk adunan seperti buah melaka
Uli sebati dan bentuk bulat bulat seperti kita kehendaki.
Isikan inti kelapa dan bulatkan semula

Rebus air sehingga mendidih
Masukkan bulatan2 tadi kedalam air masak sehingga timbul
Toskan terus di masukkan ke dalam kuah santan

Kuah santan:

Panaskan santan bersama sedikit garam dan daun pandan
Masukkan sedikit gula masak sehingga mendidih dengan api perlahan
Ambil tepung beras dibancuh dengan air biasa kacau sebati
Masukkan ke dalam kuah santan masak sehingga kuah menjadi pekat.
Jika kurang pekat tambah lagi tepung beras seperti tadi.

Inti kelapa:

Kelapa muda
Gula melaka
Gula pasir air
Daun pandan
Garam

Caranya:

Masak semua gula sehingga hancur, tapiskan
Panaskan smula masukan kelapa
Masak sehingga kering 



2 comments:

Yatie said...

tngk je pun dah tau sedap...kalau Hamka dengar nama kuih badak berendam lagilah takmo makan, ada kang di tanyanya badak mana boleh makan...kan besar, mana leh letak dlm mangkuk...dan mcm2 lagi di tanyanya....he3..

tenku butang said...

aduh.. terliur dah ni.. =)