terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







30 January, 2013

RSJY 1 JUTA PENGUNJUNG....Aminnn...t.kasih

HARI  INI  30  JAN  2013  RESEPI  SUMBANGAN  JY  TELAH  MENCECAH  1  JUTA LEBIH  PENGUNJUNGNYA.

UCAPAN TERIMA  KASIH  INI  ILAHJY  tujukan  kepada  semua PENGUNJUNG2 RSJY
kerana tanpa  kalian  semua  siapa lah  RSJY..
yg  telah  diwujudkan  sejak  june/dis  2008  sehingga  hari ini RSJY  masih  lagi  bernafas  bersama  GMM DIALAM  MAYA ini... semoga  RSJY  akan  terus  segar  bugar...dengan  perbagai resepi  yg  sama2  kita kongsikan  disini... mari  kita  lihat  kunjungan  kalian diambil  dalam  data BLOG ...
betulkan  kah  angka  itu  angka  JUTA???  MACAM  tak  percaya..  kalu  tak  betul  sila  bagitau  yaaa hehehe


Pageviews today
604
Pageviews yesterday
591
Pageviews last month
19,377
Pageviews all time history
1,001,771 
salam  kasih  sayang  buat  PENGUNJUNG2  RSJY

472. TEPUNG PELITA GULA MELAKA DAN KOLEH KACANG

KE DUA-DUA  KUIH  INI  DIBUAT  MINGGU  LEPAS DEK   KERANA  ILAHJY  TAK  SEMPAT MAKA  HARI  INI  BARU  DAPAT  DIMUAT TURUNKAN .
KUIH  PELITA  DIBUAT  KHAS  UTK  JAMUAN  DOA  SELAMAT  RUMAH  JIRAN.
KUIH  KOLEH  KACANG UNTUK  DI  BAWA  PULANG  KE  MELAKA  ATAS  PERMINTAAN  ANAK  KE 3  RAIHAN YG  BALIK  BERCUTI   THAIPUSAM SELAMA  3  HARI

 KEDUA-DUA  GULA  DITAMBAH  BROWNING SUGAR SUPAYA WARNANYA  LEBIH  PEKAT  SEPERTI  DALAM  GAMBAR.
 
tepung  pelita  diatas  ilahjy  guna  bekas  aiskrim  MCD.. bekas  yg  besar  sekali  makan  dah  kenyang


KALAU  HENDAK  DAPATKAN  RESEPI  SILA  KE  BAHAGIAN  LABEL  KUIH  MELAYU  TAIPKAN  NAMA  KUIH  INI
 
  koleh  kacang  taik  minyak  santan  kotak
SILA  KLIK  DIATAS  UTK  2  RESEPI  YG  BERBEZA...  PILIHLAH  MANA  SATU   MAHU NYA

SILA  KLIK  DI ATAS  UTK  PERBAGAI  CARA  MEMBUAT  TEPUNG  PELITA ILAHJY

apa  bila  kita  banyak  mengkaji dan membaca  malah  mempraktikan  kesemua nya  tentulah  kita  akan  perolehi perbagai rasa kuih berkenaan....
jangan  disalahkan  resepi..kerana  ketika  membuatnya kerja2  pengolahan  amat2  diperlukan..  di  dalam  pembuatan  kuih2  melayu  tradisional  ini....ahaksssssss  layanzzzzz

 


25 January, 2013

471. RENDANG AYAM DAN KARIPAP TUNA

 JOM  JAMU  MATA RENDANG  AYAM DAN  KARIPAP  TUNA

 rendang  ni  kita  boleh  perbagaikan bahan  nya.. ikut  rasa  masing2  nak  masukan  apa. yg  penting  kena  dengan  gabungan  rempah2nya..  jgn  terlebih  dan  terkurang  maka  sedap  la ia...
karipap  tuna  di  dimasak  dengan  kentang  dadu  dan  daun  bawang  juga  daun  sup masak  mesti  lebihkan  serbuk  kari  baru  lah  sedap.  kalu  warna nya  pudar mmg  tak  sedap..tak  de  lah  nama  karipap..ahaksss... boleh  buat  karipap  pusing dan  biasa  mcm  ni..  gabungan  minyak  panas  dan  merjerin... amat  penting.. 3  sudu  besar  marjerin  dan  2  sudu  besar  minyak tepung  mesti  2  cawan  jer..

24 January, 2013

SALAM MAULIDUL RASUL 2013 ilahjy sekeluarga ke MASJID PUTRAJAYA

 ALHAMDULILLAH  LAGI  SEKALI  KAMI  SEKELUARGA  DAPAT  BERSAMA KE  BAWAH  
 DULI YG  DIPERTUAN  AGUNG MENYAMBUT MALIDUL  RASUL  DI MASJID  PUTRAJAYA
RUTIN  KAMI  SABAN  TAHUN  SEJAK  6  TAHUN  MENETAP  DI KL.
AJAIB  TAK  DALAM  MASJID  ADA  KHEMAH????  ANAK  DARA  KE  2  AMEK  GAMBAR,  ada  jer  yg dia  nak  buat bila  sampai  jer  kat  depan  pintu  masuk  masjid  putrajaya  ni.. 
 
  kami  anak  beranak  duduk  depan  pintu  masuk  kerana  ruangan  solat  padat..bila  ramai  dah  keluar  baru  kami  masuk  kedalam

22 January, 2013

470. PUDING ROTI SOS BUTTERSCOTCH

 MENU  UNTUK  BERBUKA  PETANG  SEMALAM
kali  ni  ilahjy  tak  guna  resepi main  campak2  jer  kata  org  bahan2  nya  
cuma  sos butterscoth  jer  ilahjy  guna  resepi dari  blog  kawan2.
satu  jer  nak  kenal  pasti
KENAPA  SOS  TU  MEMBEKU  BAHAGIAN ATASNYA APABILA  IA  SEJUK..?? ADA  SILAP  TANG  MANA  KA?   NANTI  ILAHJY  CUBA  MASUKKAN  RESEPINYA.. 
Nak  p  amek  anak  sekolah  kejap  yer...  
taburan  buah2an  campuran  dan  buah  prune
 kalau tak  suka  tak  perlu  ditambah

RESEPI  SOS  BUTTERSCOTH

1/2 cawan gula  perang
1/2  cawan gula  pasir
1/2  cawan  air
1/2  cawan  butter
1/4  cawan tepung(tak  pasti  tepung  apa  dah  rujuk  dah  resepi  asalnya) mungkin  tepung  gandum  terbaik agaknya..
1  sudu  teh esen vanilla
secubit  garam

caranya:


Satukan gula perang, gula pasir, tepung dan air ke dalam periuk kecil. Gaul hingga sebati. Masak atas api yang kecil hingga gula hancur. Tambahkan vanilla dan butter. Masak dan kacau sehingga butter cair dan sedikit pekat. Sejukkan dan tuang ke atas roti kosong.

jom  rujuk  ke  blog  kawan2  ku  yg  telah  lama  mencubanya..  ilahjy   baru  nak  merasa...ahaksss

satu  lagi  sos yg  ilahjy  rasa mudah  utk  dicuba utk  dimakan  dgn  puding  ini,...

 sos  cadangan  ke  dua:

RESIPI SOS KARAMEL 

bahannya:

1 cawan gula
6 sudu makan butter
1/2 cawan whipped cream
2 sudu  makan air                     
                                           
caranya:
masak gula dgn api sederhana, sampai warna coklat2 cam wat karamel biasa
bila  mendidih, masukkan butter.
selepas butter tadi sudah sebati dgn gula..alihkan dr api sebentar 
masukkan whipped cream td, kacau2 hingga sebati lps tu masak dgn api kecil sekejap.
masukkan dalam bekas bertutup. biarkan sejuk sebelum simpan dalam peti ais.

 terima  kasih  kepada  3   orang  sahabat ilahjy..  resepi  ini  hasil  dari  sekodeng  didapo  maya kalian...  dan sos karamel   belum  dicuba  lagi..cuma minta  izin  nak  simpan disini  sabagai  rujukan nanti..

RESEPI  PUDING  ROTI RESEPI  ILAHJY

bahannya:

6  keping  roti  gardenia
1/2  tin  susu  cair
1/2  kotak  santan  kotak
1/2  cawan  air
2  biji  telur
8  sudu besar  gula
 1/2  sudu  teh  garam

buah2an  CAMPURAN dan  buah  prune

caranya:

campurkan  kesemua  bahan  pukul  sebati
koyak kan  3  keping  roti dan  susun ke  dasar bekas kaca(loyang)
tuangkan  bancuhan  tadi.
koyakkan  lagi  sekali  3  keping  roti dan  tambah  atas  lapisan  pertama  tadi
tuangkan  bancuhan tadi sehingga  habis. 
taburkan buah2an  campuran  serata atas  adunan roti.
tekan kan  dengan  sudu  supaya  bancuhan  tadi  serap  ke  dalam  roti.
biarkan  sebentar.  sementara  itu  sediakan  kukusan. bila  mendidih  masukkan  roti  tadi  kukus  selama  1/2  jam. atau  sehingga  roti  naik  gelembung. sejukkan  baru  dipotong makan  dgn  sebarang  sos pilihan  anda.

19 January, 2013

469. AYAM MASAK KICAP BEREMPAH

Sudah  lama  tak  makan  ayam  masak  kicap.  kalau  makan  teringat  pula  masa  zaman  sekolah  dulu.
atau  terasa pula  macam  budak2  sebab  masakan  ni  selalu  ilahjy  masak  masa  anak2  masih kecil dulu.
kalu  dimasak  pedas2  pasti  tak dijamah.  terbalik pula  sekarang  ni  kalu  tak dimasak  sambal  pedas2  pasti  anak2  komplen tak  sedap  kalu  tak  pedas..  hehehe  zaman  dah  berubah pun...
entah  macam  mana teringat  masak  kicap   sorang  nenek  saudara  di  kedah  dulu.  masa  tu  ilahjy  masih  dara  sunti  lagi  ahaksss...  tok  cik  piah  masak  kicap  simple jer  dia  kata  cuma  tumbuk  jintan manis  jer... tapi  sejak  itu ilahjy  cuba  buat  tak  menajdi..tak  sama  rasa  dengan  tok  cik piah  masak...  
apa  nak  kata  air  tangan  masing2  mana  nak sama kan???

ilahjy  terpaksa lah  masak ikut  tekak  sendiri  dengan  bahan2  sendiri.. jomm  layanzzzz
bahannya:

ayam  di  goreng kekuningan jgn  terlalu  garing nanti  keras  tak  sedap
mesin jintan  manis,kulit  kayu  manis, bawang besar, bawang  putih ,  halia, dan  sedikit  cili  padi
sehingga  halus.   tumis  sehingga  wangi.  masukkan kicap  pekat, air  asam  jawa bersama  garam  dan  sedikit  gula.masukkan  ayam  dan  cili  merah.  masak  sehinga mendidih.  tuuu  jer...


18 January, 2013

468. PENGAT NANGKA SKOTENG

 MINUM  PETANG  DENGAN  PENGAT  NANGKA  SKOTENG

tak habis2  lagi  nangka  pagi  tadi  hidangan  talam  nangka.  petang  pula  pengat nangka. ada  lagi  nangka mentah  tuu..esok  apa  pula  ya???  bayangkan  kalau  berat  nangka  tu  10 kg berapa  banyak  ulas  nangka  yg  ada?  ilahj  sempat  hulurkan  kepada  jiran2 seramai  4  orang. dan  masih  berbaki lagi  dalam  petisejuk  tu.. sesekali  dapat  nangka kenduri  sakan  laaaa hehehe
nasib  baik  ada  2  paket  skoteng yg  dibeli  sejak  tahun  lepas  masih  ada.  dapatlah  dikawankan   bersama  sagu. meriah  lah  sikit.  dulu  masa  baru  kawen  mak  mentua  ajar masukkan  pisang  nangka ke dalam pengat  ni  wowww  memang  sedap.. rasa  pisang  nangk  tu  sedap  dan  wangi.
 kena  ada  juga  pelakun  tambahan  tu  dia  lah  tempat  ilahjy  memasak...serba  guna...tahan  panas VISION dari  PERNAMA.

 NASIB  BAIK  ada  pandan  segar  yang  ilahjy  tanam  dalam  pasu  dapatlah  juga  digunakan
 inilah  dia  skoteng yg  menjadi  kawanan  nangka kusss

467. TALAM SINAR PERSONA YATIE MEMORIES .resepi pertamaku utk tahun 2013

ambil  berkat  hari  JUMAAT  PENGHULU  SEGALA  HARI  untuk  kemas  kini  pertama ku 2013

 TALAM SINAR  PERSONA YATIE  MEMORIES
SAPA  MAKAN  NANGKA  DIA  LAH  KENA  GETAHNYA  Hehehe
hampir  10  kilo  berat  nangka  ni
tergolek2  isi  nangka  madu  ni   hehe  ada  sapa2  terliur??
 

ASSALAMUALAIKUM SALAM  SEJAHTERA SALAM  1  MALAYSIA

tahun  2013  sudah  17  hari  berlalu...  namun  semangat  ilahjy  utk  mengupdate dapo  maya ini  agak ketinggalan  dan  dipenuhi  kemalasan  yg  teramat  sangat....  bukan  tak  masak...hari2  kena  masak..ada  juga  gambar  diambil..tapi  nak  menyapu  sawangan di sini  amatlah  malas  sekali...
hari2  ilahjy  masuk  ke  dapo  maya  kawan2  yg  lain.. hari2  ada  saja  masakan  baru  dari   kawan2  tapi  semangat tu  belum  mari... apa  nak  buat...

pada  13  jan  2013  ilahjy  balik  ke  melaka  atas  urusan  kekeluargaan sebelah  en  hb... pergi  kemas2  kebun  di  SEMUJOK MERLIMAU...  dan  adik  ipar pula  bekalkan  buah  nanas  dan  sebiji  nangka  madu  GIANT.... mak  aiii  memangg  teramat  besar  dekat  10  kg  rasanya... isinya  pula besar2  belaka  dan  manis nya  boleh  tahan  juga..  dah  nama  nangka  madu....kan...

2  hari  lepas  nampak  RATU  TALAM  KITA  http://yatiememories.blogspot.com/2013/01/talam-sinar-pesona.html  buat  TALAM  SINAR  PERSONA sedap  jer  nampak...  bila  si nangka  madu  tu  masak  petang  semalam  terus  dengan  semangat  berpuasa yg  ada..  terus  ilahjy  buat  talam  itu...  tapi  ilahjy  gantikan  LABU  DENGAN  NANGKA... rasa tentu  lah  berbeza kan...  cuma  bahan  tetap  sama... memang  cantik  kejadiannya  bila  dibiarkan  semalaman.... terima  kasih  yatie..  atas  perkongsian  resepi  itu..  SINAR..  ERMMM.... sempena  nama  blog  yatie  ya??? kalau  kalian   hendak  lihat  resepi  yg  cantik dan  kemas  sila  ke  dapo   maya  yatie  ya..  klik  kat  link di  atas  ya... sedikit  berbeza lapisan  tengahnya.. ilahjy  kisar  nangka tu..sbb  agak  susah  nak  parut.  kalau  labu  senang... terpaksa  dikisar  maka  hasilnya  tidak  seperti  yatie punya  lapisan  tengah  tu ..lapisan  yatie  punya amat cantik  menarik..tapi  ilahjy  punya  nangka  dah  sebati  dgn  adunan..  maka  begitulah  hasilnya...

apapun  pun  jom  lihat  resepi yg  mudah  dari  yatie...

BAHAN  LAPISAN  TENGAH:

1  cawan nangka  madu di kisar kasar (yatie  guna  labu parut)
1  1/2  cawan tepung  beras
2  sudu  besar rata  tepung  jagung
1  cawan santan  pekat
(ilahjy  guna 1/2 kotak santan tambah  air jadikan  1  cawan)
2 cawan  air
1/2  cawan gula  pasir
1/2  sudu  teh   garam
ilahjy    beri  sedikit  warna  kuning

CARANYA:

satukan  kesemua  bahan dan  tapis kemudian  panaskan  sehingga  naik  wap.padam  api.

masukkan  nangka  kacau sebati.biarkan  sebentar sediakan  lapisan seterusnya.

BAHAN  LAPISAN  ATAS  DAN  BAWAH:

1 1/4 cawan  tepung gandum
2  sudu  besar  rata  tepung  jagung
1  cawan  gula  halus
3  biji  telur
1  cawan  santan pekat (1/2  kotak  santan  ilahjy tambah  air  jadi  1  cawan)
.2  cawan  air
1/2  sudu  teh  garam
perwana  hijau  dan  pewarna  coklat (ilahjy tambah  2  sudu  besar  serbuk  koko)

CARANYA:

campurkan  kesemua  bahan kacau sebati  dan  tapis.
bahagi  dua  adunan itu. kacau  bahagian  pertama  bersama  warna  hijau
bila  naik  wap,  kukus dalam  loyang  yang  telah  disapu  minyak.
kukus  sehingga  masak  @ kering. cakar  guna  garfu.

tuangkan  adunan  tengah  berisi  nangka  tadi.
kukus  sehingga  kering  dan  cakar permukaannya.
tuangkan  adunan  coklat pula.
kukus  selama  1/2  jam  sehingga  betul2  masak.
setelah  sejuk  baru dipotong  dengan  pisau plastik.

CARA BAHAGIAN  KE DUA:

masukkan  serbuk  koko  dan  pewarna  coklat  kacau  rata  dan  kacau atas  api  sehingga  naik  wap  baru  dituangkan  ke  atas  lapisan  nangka  tadi.

PENGHARGAAN  ILAHJY  KEPADA PENGOMEN  PERTAMA BAGI  N3  PERTAMA  2013.. TAHNIAH  KAK  ZANA PB.. ahaksss..  awal2  pagi  kita  bersiaran  ya  kak...hehe
Blogger ~~zana@pb~~ said...
Assalam..akak yg pertama komen di entry pertama 2013, ada tak nak hulur sepiring? hehe...rajinnya dia. Kalau nangka akak suka mkn gitu je tapi org kata nangka ni angin, ye ke?
bukan  sepiring  kak  zana..setalam  pun  boleh  janji  mai  la   umah  ilah hehehe

01 January, 2013

SELAMAT TAHUN BARU 2013


2     0     1     3


GAMBAR  DIAMBIL DIHADAPAN  BALKONI  RUMAH  KAMI,  SEMASA  LETUSAN  BUNGA  API  JAM 12.05.  1.1. 12013

SELAMAT TAHUN  BARU 2013

DARI  RESEPI  SUMBANGAN  JY

SEMOGA  2013 AKAN  MEMBERI  LEBIH  SEMANGAT  UNTUK  DIRI  INI  TERUS  MENULIS  DI  DALAM  DAPUR  MAYA  INI SEBAGAI  MENGISI  TUJUAN  ASAL BLOG INI  DIBINA.  IAITU  UNTUK  MENGISI  MINAT  MEMASAK  DAN  MENJADIKAN IA  SEBAGAI  TANDA  KENANGAN  DIRI INI  PERNAH WUJUD UNTUK HARI  MUKA.

KHAS  JUGA  BLOG  MASAKAN  INI  DIBINA  UNTUK  TATAPAN  ANAK-ANAK ILAHJY  BEREMPAT DAN  CUCU-CUCU  YANG  BAKAL  TIBA.

DEDIKASI  UNTUK ANAK-ANAK  MAMA

1. NAJIHAH

2.SHAFIQAH

3. RAIHAN

4 NUR LIYANA

KENANGILAH  DIRI MAMA KALIAN  MELALUI  BLOG INI DAN  SENTIASALAH  MERUJUK  DISINI  JIKA  KALIAN  MEMERLUKAN  BANTUAN  MASAKAN .

TERIMA  KASIH  JUGA  KEPADA  PENGUNJUNG2  SETIA RSJY hari  ini  telah  mencecah kunjungan sebanyak 982,439

TANPA  KALIAN  SEMUA  SIAPALAH  ILAHJY

YANG BURUK  DARIKU YANG  TERBAIK  DARI 

 ALLAH S.W.T