terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








19 February, 2014

570. ROTI KAPAS KUSSS

Sudah hampir 16 tahun meroti tanpa berguru..
Hari ini dalam sejarah roti ilahjy macam kapas lembutnya.
Puas hati walaupun nampak sangat masuk tong dayung sendiri.. tergolek2 lah hehe..
Selalu buat tu memang gebusss gebasss tapi yg ni ohhh tidak ... masuk mulut mcm tak payah kunyah boleh ditelan terus... makan suam2 sedap.... 
Tapi mcm kebiasaan resepi main masuk2..  ilahjy nak juga masukan resepi utk panduan diri sendiri takut terlupa.. kalu buat tak jadi tolong belajar dgn guru yee.. lain lah mcm ilahjy ni suka ikut gerak hati..hihi.. 
Sekilo tepung dijadikan 2 jenis untuk dibawa ke BAKAT utk sarapan semasa buat kerja2 persiapan majlis mengenang jasa yg telah pun berlansung pd petang tadi 19hb feb 2014.



Sapu susu cair, taburkan gula pasir selepas masak baru ditabur parutan keju dan dibakar seketika sehingga keju sedikit cair. Angkat baru disapu marjerin.

Setelah doh naik baru disapu susu cair dan ditabur manik2 gula dan terus dibakar
Selepas masak baru disapu marjerin


RESEPI SUKATAN ILAHJY Sendiri KHAS UNTUK RUJUKAN MASA AKAN DATANG
risiko tak jadi ilahjy tak tanggung...

ROTI SELEMBUT KAPAS

1 kilo tepung gandum
1/2 cawan water roux
2 sudu teh bread improve
1 paket mauripan
4 sudu besar gula utk hidupkan yis
1/2 cawan air suam
6 sudu besar gula utk tambahan dlm adunan
1/2 cawan air ais tambah atau kurang ikut adunan
2 biji telur
1 sudu teh garam
4 sudu besar susu tepung
4 sudu besar susu pekat manis
4 sudu besar marjerin

Bancuh gula dan yis dgn air suam sehingga hancur perap seketika.
Masukan kesemua cecair ke dlm BM. On bm no 8.
Ayak tepung bersama bread improve dan garam.
Tuangkan tepung ke dlm bancuhan yg sedang bergerak tadi.
Setelah sebati baru masukkan marjerin
Terus mengadun sehingga sebati... adunan kena lembut daripada donut.. 2 kali lembut..dr donut... memang melekit di tangan. Ulang on BM sebanyak 3x
14 minit x 3. Tak perlu elastik mcm roti2 yg lain..

Bahagi doh kepada 2 warnakan dan on BM sekali lagi utnuk setiap adunan selama 14 minit.
Sapu besen dgn minyak masak masukan adunan perap naik 2x ganda
Adunan mmg berminyak ini memudahkan kerja membulatkan adunan.. langsung tak melekat ditangan.
Sapu loyang dgn marjerin dan atur adunan molek2 perap naik 2x ganda
Sapu doh dgn susu cair.
Bakar 160 darjah selama 25minit atau sehingga masak ikut kemahuan kita nk garing atau tidak.
Selepas angkat sapu dgn marjerin supaya berkilat
 — 





3 comments:

izahdaut said...

nampak lembutttt sangat kak.. wahhh geramnyaaa.mmg mcm kapas

Gee® said...

Wah! gebu gebas... yummy!! angkut resipi yer...

zana fahmi said...

Sama la dgn kakpb, bertahun buat roti tanpa guru.....mcm tak puas hati je.
Disebabkan katanya gebas gebus, naklah simpan resipi ni. Tq ye.