terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







29 May, 2014

644. PURI CAPATI JY




Bahannya: resepi ilahjy buat anggaran asalnya campak2 je

3 cawan tepung atta
1/2 cawan tepung gandum
Air suam, suam2 kuku secukupnya
Garam
Sedikit Marjerin anggaran 3 sudu

Caranya:
 Ayak kesemua tepung, masuk garam, masukan air sedikit2, kacau dengan senduk kayu Setelah sebati  uli dengan tangan. Biar adunan lembut dan sedikit melekit.
Sapu marjerin dan terus uli sehingga sebati.
Bulat2kan dan gelek dalam tepung gandum kemudian canai sederhana nipis. Kalu nipis sangat puri akan ranggup.. jika tebal sangat tak sedap. Biar sederhana baru puri lembut.
Goreng dalam minyak panas, masuk je dalam minyak terus ketuk2 manja hujung puri supaya ia kembooongggg.. setelah kekuningan toskan.. makan dengan kari sardin sedappppp.

RESEPI KARI SARDIN

1 tin besar sardin
1/2 kotak santan
1 biji bawang besar mayang
5 ulas bawang putih mayang
Cili merah dan cili hijau potong bulat
3 susu besar rempah kari ikan

Caranya:

 Panaskan minyak tumiskan bawang2 sehingga wangi
Masukan sedikit air dan serbuk kari
Bila dah pecah minyak masukkan santan dan ikan sardin bersama sedikit air
Setelah mendidih dan rasa garamnya baru masuk cilii2.
Setelah masak sebati padam api sedia untuk dimakan dengan puri capati..

No comments: