terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








05 January, 2017

871. NASI BEREMPAH ILHAM JY

harap maklum resepi ilahjy semua terbitan dari draft yg disimpan dlm thn 2016. jangan terkejut bila membaca cerita2nya.

set nasi berempah utk berbuka seisi keluarga semalam.... 22 mei 16. syukur.... lama dah tak masak nasi minyak2 ni.. tapi beras basmathi ni tak cukup panjang. jenama yg x pernah nampak. beli kat kedai dikawasan kondo merpati niii... yg terbaik faiza juga... apapon syukur sunat nisfu syaaban terlaksana jua seisi keluarga...
nasi ni hasil rekaan ilahjy...gabungan rempah sup dan rempah masak rose... memang sedap hehehe



bahan : resepi ilham ilahjy

4 cup beras basmathi rendam seketika

 rempah:
2 sudu besar serbuk rempah sup
1 sudu  besar rempah masak rose

bahan penumis:
1 kuntum bunga lawang
1 biji bawang besar dimayang
1 inci halia dimayang
3 ulas bawang putih dimayang

sedikit garam
air secukup menumis

minyak:
1 senduk marjerin
1 senduk minyak masak
2 sudu minyak sapi

caranya:

1. panaskan ketiga2 jenis bhn diatas, tumiskan bahan penumis sehingga kekuningan.
masukan sedikit air dan rempah2 kacau sehingga garing.
2.masukan beras dan gaul sebati. tambah air secukupnya dan garam.
3. setelah masak gembur2kan nasi. bila api dah padam baru titikkan pewarna kuning telur.
4. biarkan nasi masak sepenuhnya baru di gaul kan pewarna tadi keseluruhan nasi.

ACAR RAMPAI:
1/2 batang timun dipotong panjang buang isi tengah
1/2 batang karot potong mcm timun
1/2 biji nanas muda potong baji

bahan dimesin:
1/2 biji bawang besar
sejemput ikan bilis

rempah:
1 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh jintan manis

penambah rasa:
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
3 sudu besar sos cili

caranya:

panaskan minyak, tumis bahan mesin. masukan biji sawi dan jintan kacau sebati baru masukan rempah2 dan tambah sedikit air jika perlu. setelah pecah minyak baru masukan penambah rasa. masukan kesemua sayur2an tadi dan beri sedikit garam.

AYAM MASAK MERAH:

1/2 Ayam dipotong kecil digaram kunyit
goreng 3/4 masak

bahan mesin:
20 biji cili kering
1 inci lengkuas
1 biji bawang besar
1 inci halia
1 biji tomato besar

3 batang serai diketuk
sedikit sos cili

caranya:

tumis bahan mesin dan serai dlm minyak gorengan ayam sehingga pecah minyak. masukan ayam dan sos sedikit garam. tambah air untuk terus memasakan ayam. kuahnta ikut selera mahu pekat atau sederhana.

No comments: