hasil kutipan limau kasturi daripada kebun kami utk kali ke dua tahun ke2. ilshjy buat jeruk ikan tenggiri ini.
perapan 24jam. esoknya baru digoreng.
caranya:
4 keping ikan tenggiri
15 biji limau kasturi ambil jusnya
1 sudu besar garam secukup masin
gaul sebati kesemua bahan, perapkan bersama
sedikit hirisan halia, bawang besar, cili merah
cara memasak ikan masak asam.
2 biji tomato bajikan
daun sup
panadkan minyak, goreng sehingga sederhana garing bersama serbuk kunyit. toskan ikan. dalam minyak yang sama, masukan bahan perapan, tomato masak sehingga layu buah tomato. madukan jus perapan ikan tadi bersama daun sup dan sedikit air, dah mendidih baru masukan ikan. setelah masak sebati padam api. tak perlu garam sebab perapan tadi dah memadai masinnya.
No comments:
Post a Comment