terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







26 December, 2008

15. KARIPAP PUSING...rekaciptaku....dipaternkan secara susah payah huhuhu

ku buat pada 4 jan 09 minum petang


caranya bermula dari kanan sbelah atas..lawan jam semoga kalian faham.. gulungan pertama agak panjang. gulung kali ke dua pendek sedikit sedia untuk dipotong bulat2


keperluan..inti ... kulit luar sebelah kiri, bahagian dalam sebelah kanan bulatan nya agak kecil sedikit dari bulatan kulit luar..perhatikan. pisau untuk memotong , pencanai, dan papan mamar untuk mencanai




aku rakam kan setiap step ini utk kemudahan kalian


BAHAN2NYA:

BAHAN A: KULIT LUAR

2 CAWAN TEPUNG GANDUM
2 SUDU BESAR MARJERIN DIPANASKAN
AIR AIS SECUKUPNYA UNTUK MENGADUN

1. PANASKAN MARJERIN DAN TUANGKAN KEDALAM TEPUNG GANDUM
2. MASUKKAN AIR AIS SECUKUPNYA, ULIKAN SEHINGGA SEBATI
3. BULATKAN SEBESAR BOLA PING PONG.
4. MASUKAN BAHAN B YG DIBULATKAN KECIL SEDIKIT DARI BAHAN A.
5. BULATKAN KEDUA2 BAHAN TADI, KEMUDIAN CANAIKAN SEHINGGA LEPER
6. GULUNGKAN SEMULA MACAM KUIH DADAR.
7. CANAIKAN SEMULA SEPERTI BENTUK MEMULA TADI.
8. GULUNG BUAT KALI KE2, POTONG DGN PISAU SETEBAL 1" LEBIH KURANG, CANAIKAN NIPIS.
9. MASUKKAN INTI DAN GORENGLAH DLM MINYAK YG SEDERHANA PANAS.

BAHAN B:

2 CAWAN TEPUNG GANDUM
1/2 CAWAN MARJERIN (SECUKUPNYA UTK MENGADUNKAN TPG)
2 SUDU BESAR AIR AIS

CARANYA:

GAULKAN BAHAN2 DIATAS SEHINGGA MENJADI GUMPALAN.
BULATKAN KECIL SEDIKT DARI BULATAN BAHAN A.


INTINYA:

KENTANG DIDADUKAN
DAGING CINCANG
SERBUK KARI
BAWANG

TUMISKAN BAWANG SEHINGGA WANGI, MASUKAN SERBUK KARI AYAM.
MASUKAN AIR DAN KENTANG DAN DAGING SEHINGGA MASAK.
TOSKAN MINYAKNYA, BARU DIMASUKAN DLM KULIT KARIPAP TADI.

KALAU X FAHAM YM SAYA YER..SUSAH SIKIT KARIPAP NI..SAYA BERKALI2 MENCUBA BARU MENJADI....DGN TABAH HATI....

2 comments:

Azr said...

ini siap dengan promosi pinggan mangkuk Vantage.. heheh

2 azr said...

memang selalu main kutu pinggan..tapi tumpang org PERNAMA jer...hihihi dpt juga hadiah..correlle pon saya join...