terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








28 December, 2008

19. ACAR IKAN BEREMPAH CITARASAKU


ku masak pada 21jan 09

ACAR IKAN

BAHAN2NYA:

2 KEPING IKAN MERAH ATAU APA JER IKAN YG SESUAI
½ BIJI TIMUN (POTONG MEMANJANG)
1 BATANG LOBAK MERAH (POTONG MEMANJANG)
2 ULAS BWNG KECIL DIMAYANG
1 BIJI BAWANG BESAR POTONG BAJI)
3 ULAS BAWANG PUTIH MAYANG
5 ULAS BAWANG PUTIH (BELAH DUA)
2 SUDU BESAR IKAN BILIS UTK PENAMBAH RASA (TUMBUK HALUS)
2 SUDU BESAR SOS CILI
1 SUDU KICAP BIASA
1 SUDU TEH SERBUK KUNYIT
2 SUDU BESAR SERBUK KARI IKAN
1 SUDU BESAR BIJI SAWI
1 SUDU CUKA MAKAN
SEDIKIT GULA PENAMBAH RASA

CARANYA:

1.GARAM KUNYITKAN IKAN MERAH YG DIPOTONG 4 ( DARI SEKEPING IKAN) GORENG SEHINGGA GARING.
2. DALAM KUALI YG LAIN TUMISKAN BWG KECIL DAN BWG PUTIH YG DI MAYANG. BERSAMA BIJI SAWI. SEHINGGA WANGI. MASUKAN IKAN BILIS.
3. MASUKAN SERBUK KARI DAN KUNYIT BERSAMA SEDIKIT AIR. KACAU SAMPAI PECAH MINYAK. MASUKAN SOS CILI, KICAP DAN CUKA JUGA GULA.
4. MASUKAN TIMUN DAN KAROT DAN JUGA BAWANG BESAR DAN BAWANG PUTIH, MASAK SAMPAI EMPUK BERSAMA SEDIKIT AIR, KEMUDIAN MASUKKAN IKAN GORENG
5. HIASI DGN CILI HIJAU DAN CILI MERAH DIPOTONG NIPIS ATAU DIBELAH DUA SEMASA HENDAK MENUTUP API DAPUR. KALAU LAMA NANTI LEMBEK.. TAK CANTIK..

No comments: