terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








04 August, 2009

121. GULA GULA REBEN DR BLOG SEBELAH

terima kasih teman blogger ku,aku kopi dan pasta ke blog ni senang nak tgok

Bahan-bahan:

3 cawan gula pasir
1 cawan sirap jagung (light corn syrup)
1/4 cawan air
1/2 sudu teh ektrak pudina – atau apa-apa perisa
Beberapa titik pewarna hijau dan merah – atau apa-apa warna

Cara penyediaan:

Panaskan ketuhar 200F. Gris 4 helai kertas kerajang aluminium dengan lapisan minyak yang nipis. Ketepikan.

Letakkan sebuah periuk besar di atas api sederhana besar. Masukkan gula, sirap jagung dan air. Kacau tanpa henti sehingga gula larut sepenuhnya.

Pasang thermometer masakan pada periuk. Teruskan pemanasan tanpa kacau sehingga suhu 285F. Tutup api serta merta dan masukkan perisa. Kacau rata.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Tuang bahagian pertama ke ata kertas kerajang dan masukkan ke dalam ketuhar. Titikkan pewarna hijau pada bahagian kedua, tuang ke atas kertas kerajang dan masukkan ke dalam ketuhat. Titikkan bahagian ketiga dengan pewarna merah dan tuang ke atas papan potong tahan panas. Biarkan seketika sehingga terbentuk lapisan ‘kulit’.

Griskan senduk untuk menyebarkan warna pada keseluruhan adunan. Biarkan adunan sehingga capai suhu panas yang boleh dipegang dan dibentuk.

Pakai sarung tangan dan griskan kedua-dua belah sarung tangan. Gunakan kedua belah tangan untuk tarik dan lentur adunan membentuk tali. Temukan kedua-dua hujung adunan dan pusing membentuk tali. Teruskan proses ini sehingga adunan menjadi warna merah yang cantik dan berkilat. Tarik adunan sehingga membentuk tali setebal 2 inchi. Letakkan adunan ke atas kertas kerajang dan masukkan ke dalam ketuhar. Ulang proses ini untuk bahagian pertama dan kedua.

Keluarkan kesemua bahagian. Potong 5cm panjang dari setiap bahagian. Letakkan ketiga-tiga bahagian yang telah dipotong bersebelahan di atas kertas kerajang dan lekatkan. Tarik dan golek bahagian yang telah dilekatkan pada acuan sehingga menjadi sangat nipis.

Dengan hati-hati, potong anggaran 6-8 inchi panjang. Terus bentukkan menjadi riben seperti gambar di atas. Biarkan mengeras pada suhu bilik.
Ulang proses potong, tarik dan bentuk sehingga habis. Jika adunan keras dan susah untuk dikerjakan, panaskan ke dalam ketuhar untuk dilembutkan. Jangan panaskan terlalu lama sehingga cair.

Setelah siap dan gula-gula mengeras pada suhu bilik, balut atau bungkus gula-gula dengan plastik.

No comments: