terima kasih kerana sudi ikut kusss

Nuffnang 2018

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








26 August, 2009

131. TALAM UBI KAYU

masak utk berbuka posa ke 5 hari ni 26 ogos09 kurang menjadi.. lapisan bawah lembekkk huhu


bahan: (percubaan pertamaku utk resepi ini..)

2 cawan ubi kayu diparut buang airnya
(ubi ni lebihan buat ubi kayu rebus cicah sambal hijau tu.. balik kg beli banyak sgt.. asyik2 menu berubi jer takat ni hehehe.. sbb tu tak sempat olah2 smpi jadi..)

1 cawan gula dimasak dgn
1 cawan gula pasir sehingga larut bersama
1 cawan air( kena ubah sukatanair sebab agak lembek..1/4 cawan air dah cukup rasanya sbb gula akan cair...mungkin kena tambah 3,4 sudu tepung beras semasa membancuh supaya ubi menjadi kental dan mudah dipotong..
1 helai daun pandan
perwarna yg anda suka..kuning ker unggu ker biru ker pun boleh..

campurkan bahan ubi dan air gula dan masukan ke dalam loyang
kukus selama 25 minit...gariskan atas permukaannya dgn garfu
tuangkan kepala santanya... kukus sehingga masak lebih kurang 20 minit.

kepala santan/ atasnya:

1/2 biji kelapa parut kalau nak lemak amek 1 bijik aku suka 1/2 jer
jadikan 3 cawan santan di campurkan bersama
1 cawan tepung beras dan juga( tepung kena kurangkan 1/2 cawan sebab keras sangat..)
2 sudu tepung jagung
sedikit garam

campurkan semuanya dan kacau atas api sehingga likat dan tuangkan atas ubi tadi teruskan kukus sehingga masak.

nota kaki: begini lah caranya kau mengolah setiap resepi sehingga menjadi. berpandukan resepi ini mari sama2 kita belajar mengolah sampai jadi..keputusan nya kita sama2 nantiii... respon dari kalian amat dialu2kan...atau yg ada resepi lebih baik dari ini..tolong kemukakan

maaf diatas kesulitan ini.. 1 day kalu ada masa kan ku try masak lagi talam ini sampai betul2 mjadi...

No comments: