terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







31 August, 2009

137. UDANG MASAK LEMAK TIMUN KUNING

tunguuu yeeee resepinya...aku nak p solat tarawikh dulu niii..magrib pun lom solat lagi niiii ampunnnnnnnnnnnnnnnnn
aku masak pada 31 ogos 09 berbuka posa ke 10

wokeyyy aku baru balik niii.. 11.30 pm niii dr antau jihah kat perhentian pekeliling.....

aku nak bgtau...kalu masak timun ni dgn udang tak yah guna cili pedas2 atau sebarang rempah ...sebabbbb rasa timun dan manis udang akan hilang bersama benda2 tuu.. itulah kepuasan citarasaku..habis licin sekali hadap berbuka tadi..

bahan:

udang siap bersih belah belakang

timun kuning..bukan timun yg buat ulam tuuu weyyy saiz dia besar sikit nanti ada peluang aku masukan dlm blog ni.. kulit timun ni jgn lah dibuang semua.. biarlah ada sikit2 warna kuning tu..baru kelassss... belah 2 timun buang biji dan empulur nya...

santan cair dimesin bersama bawang besar dan putih dan juga cili besar sebiji jer jgn lupa sedikit kunyit hidup
didihkan bersama timun sampai empuk baru masukan udang, garam dan daun selom,
aku suka sgt daun selom ni dibuat masak lemak bg kelainan sikit rasa dia..

setelah itu masukkan pati santan dikacau jgn pecah minyak...10 minit jer..
dah siapppp... paling senang dan ringkasss utk sesapa yg x sempat masak..

136. KUPANG SAMBAL KERISEK BEREMPAH

puteri sulung ku masak pd 31 ogos 09 utk berbuka ke 10

bahan:

kupang siap kopek bersihkan kotoran walaupun "segera...'
persediaan sambal seperti biasa cuma tambah la sedikit rempah soto/sup dlm cili mesin tadi.
semasa sedang mendidih... masukan 2 sudu besar kerisik/kelapa goreng...
jgn lupa letak sos cili sikit...

yg ni jihah yg masak niii lulus dah niii...semua puji sedap...

135. IKAN BILIS BASAH BERSALUT TEPUNG KELAPA PARUT.

Hari merdeka ni aku dapat lagi 1 idea mengoreng ikan bilis basah


masak pada 31 ogos 09 utk berbuka hari ke10...posa



bahan:

ikan bilis basah di buang tulang nya..
meh aku ajar mcm mana nak buang tulang..
1. picit2 kan tulang belakang ikan
2. belah perut ikan sampai ke ekor
3. potong kepalanya
4. tariklah tulang keluar jgn sampai ekornya tercabut lakkkk..nanti tak cantikkk
ini adalah rekaan/idea dariku sendiri....

3 sudu tepung beras
2 sudu tepung gandum
3 sudu kelapa parut
daun bawang dan sup di potong pendek2
garam dan perasa

bahan ini digaul rata dan celuplah ikan bersama dan goreng garing...nyumm nyummm sedap makan panas2... ranggup bangat...

134. CUP CAKE KALI KE 4 KOT... BEST NYE ANAK2 DARA TOLONG..SALAM MERDEKA!!!

aku decoooo apo toooo .... 31 ogos 09 merdeka! merdeka! merdeka!
ok.. yg atas dan bawah ni warna unguuuu ..aku buat ising yg keras..tahan dlm bas nanti...


yg ni hijau kunin aku buat guna butter dan gula.. tetap lembek walaupun dah lama siap..kalau mcm ni nanti susah jihah nak bawa balik dlm bas. so aku buat lagi ising aduan yg biasa aku buat ..keras..wpun letak luar peti sejuk... tapi yg ni laa enakkk...



Jihah minta mama buatkan c.c ni utk bawa balik ke UMP malam ni ....maka sejak 9 pagi tadi aku kat dapooo la layanzzzz kek niii.. jihah dan piqa pun tolong juga... jam 1 baru siap.. wah penatnyeee.. tak peee.. janji anak2 suka makan...nampaknya belom ada peningkatan lagi dlm bentuk2 bunga2 ni...yg ptg aku dah try buat...

resepi aku tak muatkan sbb nanti ditertawakan pakar2 yg pandai buat kek pulakkk..sbb aku tak belajar...pam pam jer lakan???...

20 NOZZLES ICING CAKE DAH JADI KOLEKSI KU



30 ogos aku p kedai kek bagus di melawati .. kali ke 2 aku p. kali pertama aku beli 6 jenis nozzles.
tapi kali ke dua ni aku beli 20 jenis bunganya..yg berharga 90rm huhuhuuuuu apa nak buat... dah minat kannnn...mcm nak shoping baju raya jer ...memang la mahal, sampai hubby kussscakap.. ingatkan 20rm jer... hikhikkkk....
jadi kesemuanya 26 jenis aku ada..1 lagi tu ada dlm icing... apa lagi jom p tgok aku deco cup cake pagi tadiii... nak bagi jihah dan piqa bawa balik ke hostel masing2....
layanzzzzzz....

29 August, 2009

KEK SPAN PISANG

walaupun bunga roses ni tak cantikkk tapi ini lah kepuasan aku kali ini...sebab tak ada guru yg ajar..hasil kerja kerassss tangan ku jer ni.. hari ni aku cuti masak sbb tak sempat... mendecooo .. so puteri2 ku yg 4 org tu laaa masak nasi...kesian depa..siap jer kek ni dah berbukaaa..
yg ni aku potong terus g anta jiran sebelah pintu..lt kol zah...akak aku ni suka bangat kek2 yg aku masak sblm ni soooo aku bg dia yg besar laaaa sikit dr yg cup2 tu... pas tu baru kami makan.. aku rasa puas jika makanan aku disukai..tak membazir...
pagi tadi g giant permata aku beli coklat putih ni ...dah berhajat nak cuba....lorekkan diatas tuuu
oleh krn tak muat 1 loyang besar tu aku masukan dlm acuan cup..utk di beri pada jiran2 yg bg kuih 2 hari lepas.. respon dr mereka amat menggalakkan.. kembang juga laa aku.. yg bawah ni semua aku beri jiran...dekat 14 biji juga nii..
aku adun hari ni 29 ogos 09 utk anak2ku yg berkumpul cuti merdeka dan berbuka hari ke 8..

bahan:.....
(oooooooopppsss resepi ni dah ada di posting 41 laaa maaff siaran ulangan rupanyaa cuma gmbr jer aku baru masukan tak pe laa utk kalian)

1 cawan pisang dimesin bersama
1 cawan minyak
kalau suka masukan sekali serbuk koko dan perasa moca ( aku suka perasa ni..)

7 biji telur diputar bersama
2 sudu ovelet dan
1 cawan gula
sehingga kembang gebuuuuu

2 cawan tepung gandum ayak bersama
1 sudu teh serbuk penaik dan
1 sudu teh soda baikabonat
masukkan tepung kedalam aduan telur dan dikaupkan sebati..
sapu loyang dgn marjerin bakar selama 45 minit 170 drjah

tadaaaa...hari ni memang membanggakan aku sbb kek ni aku buat dgn olahan aku sendiri...terus menjadi... tahu tak pisang yg kami bawa balik dr melaka dgn ubi kayu letak dlm karung plastik..aku tak nampak... dan terlupa langsung...sehingga hari ke 8 ni hubby kuss perasannn masak ranummmm sampai separuh tandan dibuang...sayang bangat... sbb pisang tu pak mentua aku tanam sendiri.. kesian pisang tu.. maafkan daku krn terlupakan mu...rezeki takat ni jer Allah beri..

28 August, 2009

PUDING BUAH2AN

aku masak hari ni 28 ogos 09 utk berbuka hari ke 7

nampaknya hari ni berbuka semua anak2 ku balik jihah dan piqa ... sebab tu hari ni aku byk masak dan pelbagai... sbb tu ada pengujung aku kata """"MATI KERANA MAKAN"""
Tapi tak juga..aku buat bukan byk pun ngamm2 jer... kalu mmbazir kot laaaaa kan kan kan...
selepas balik tarawikh baru kami pekena desert niii.... resepi ni ada di posting no11 . tapi aku dah olah sikit.... heheh tu la hobi kuu suka mengolah... sampai berebut anak2 dara kussss nak makan..tak cukuppppp...kalu tgokkan mmg byk tuuuu...

133. IKAN SUMBAT GORENG BERDAUN PANDAN

masak hari ni 28 ogos 09 utk berbuka hari ke 7

bahan:

ikan kembung dibersihakan perutnya jgn belah sbb dlm perut nanti nak masuk sambal
ekor biarkan terjuntai baru cantikk sikit..nenek aku marah kalu ekor ikan tak dibuang..arwah kata cermerkap...tak senonoh kerja...hehehe..

cili besar
serai
bawang halia
garam
kunyit hidup

kesemua bahan di mesin sederhana hancur, dan disumbatkan ke dlm perut ikan.
garam kunyitkan ikan tuuu duluuu ...
guna beberapa daun pandan utk mengikat... maafffff yaa aku tak pandai mengikat ikan ni.. kalu ayam tu senang sikit di lipat mcm ketupat jerr...
goreng api sederhana panas sehinggga garing.. aku suka kurang garing..supaya manis ikan tak hilang...

132.UBI TUMBUK GORENG

aku goreng hari ni 28 ogos 09 utk berbuka hari ke 7

lagi2 ubi kayu ..selagi masih ada stok dr melaka minggu lepas selagi tu ada jer menu.... sayang nak buang... kau org pernah makan kott??? aku memulanya jumpa makanan ni semasa hubby bertugas di gerik perak... sebesar buah manggis depa goreng ..tapi yg ni aku kepal sebesar bula pingpong jer... cun la sikit..nak tahu ker apa yg ada dlmnya...?? sebenarnya aku pun tak tahu resepi ni hehehe... tapi sebab hubby dan anak bongsu ku sgt suka maka aku adun lahhh sampai jadikk.. maafflahhh resepi aku taram jer..

bahan:

ubi direbus dan tumbuk hancur
gaulkan dgn kelapa parut bersama gula dan garam hingga sebati dan kepalkan

celup dlm bancuhan tepung beras dan gandum dan goreng api yg sederhana panas...
rasanya lemak2 manis dan ranggupppp...

26 August, 2009

MEE UDANG .. resepi diposting no 61

Aku masak hari ni 26 ogos 09 utk berbuka...hr ke 5

disebabkan dah jemu makan nasi..hubby kuss bg kluuu supaya jgn masak hari ni... sooo sebagai tukang masak dia.. maka aku terdetik utk masak mee udang jer... boleh tahan juga bertambah depa tuuu..hehehe...

131. TALAM UBI KAYU

masak utk berbuka posa ke 5 hari ni 26 ogos09 kurang menjadi.. lapisan bawah lembekkk huhu


bahan: (percubaan pertamaku utk resepi ini..)

2 cawan ubi kayu diparut buang airnya
(ubi ni lebihan buat ubi kayu rebus cicah sambal hijau tu.. balik kg beli banyak sgt.. asyik2 menu berubi jer takat ni hehehe.. sbb tu tak sempat olah2 smpi jadi..)

1 cawan gula dimasak dgn
1 cawan gula pasir sehingga larut bersama
1 cawan air( kena ubah sukatanair sebab agak lembek..1/4 cawan air dah cukup rasanya sbb gula akan cair...mungkin kena tambah 3,4 sudu tepung beras semasa membancuh supaya ubi menjadi kental dan mudah dipotong..
1 helai daun pandan
perwarna yg anda suka..kuning ker unggu ker biru ker pun boleh..

campurkan bahan ubi dan air gula dan masukan ke dalam loyang
kukus selama 25 minit...gariskan atas permukaannya dgn garfu
tuangkan kepala santanya... kukus sehingga masak lebih kurang 20 minit.

kepala santan/ atasnya:

1/2 biji kelapa parut kalau nak lemak amek 1 bijik aku suka 1/2 jer
jadikan 3 cawan santan di campurkan bersama
1 cawan tepung beras dan juga( tepung kena kurangkan 1/2 cawan sebab keras sangat..)
2 sudu tepung jagung
sedikit garam

campurkan semuanya dan kacau atas api sehingga likat dan tuangkan atas ubi tadi teruskan kukus sehingga masak.

nota kaki: begini lah caranya kau mengolah setiap resepi sehingga menjadi. berpandukan resepi ini mari sama2 kita belajar mengolah sampai jadi..keputusan nya kita sama2 nantiii... respon dari kalian amat dialu2kan...atau yg ada resepi lebih baik dari ini..tolong kemukakan

maaf diatas kesulitan ini.. 1 day kalu ada masa kan ku try masak lagi talam ini sampai betul2 mjadi...

25 August, 2009

KASIDAH

masak hari ni 25 ogos untuk berbuka hari k4.. resepi ada di posting no 45 dibawah..scrool smpai jumpa ataua klik dikanan jer kat tajuk...

130. PECAL

untuk berbuka pada hari ke3, 24 ogos 09

aku bukannya pandai buat makanan ni.. tapi teringin nak cuba masak cara aku laa..entah kena ke dgn resepi asal tah laaa. malas nak buka kamus masak.. hehehhe

bahannya:

jantung pisang
pucuk ubi
taugeh
kacang panjang
dan lain2 yg anda suka.. yg aku masukkan tu walaupun sikit tapi dah cukup byk..
kesemua direbus beransingan sehingga empuk

kuah:

kacang tanah digoreng
cili mesin
bawang besar
sedikit belacan
sedikit udang kering kalu suka

kesemua bahan dimesin halus dan tumis dgn minyak sehingga pecah minyak,
perasakan dgn air asam jawa garam dan gula.
gaulkan kesemua dgn ulaman tadi...dah siap...

23 August, 2009

129.buubur lambuk utk berbuka posa hari ni.. UBI KAYU REBUS SAMBAL IKAN BILIS

masak hari ni 23 ogos 09 utk berbuka.. jihah minta kanji..nak bawa balik ke UMP..so aku pun masak laa satu periuk besar.. piqa pun bawa balik ke hostelnye...hiasan atasnya saja aku tak masukan..supaya nampak isinya..sebenarnya lebih cair dari ni...tapi jihah nak pekat mcm ni.. org kedah makan cair sikit...
masak hari ni 23 ogos 09 utk berbuka ramadan hari ke2...

sila rujuk resepi dalam bubur kanji kedah di posting 59 yg terdahuluuuuu...saja post gmbr di entry ni supaya kalian nampak masak hari ni berbuka 23 ogos 09

yang ni pula anak no 3 minta nak makan..nasib baik tadi pagi masih di melaka..soo abahnya g beli ubi kayu yg fresh dr pokok.. kat jiran mentuaku.. maka kesemua permintaan anak2 dapat dipenuhi serentak... puas rasanyee..

bahan utk sambal:

ikan bilis di goreng garing
cili hijau di goreng bersama bawang kecil dan bawang besar sehingga layu
kemudian dimesin bersama sedikit belacan garam dan gula sebingga sederhana kasar..
kemudian baru dicampur ikan bilis mesin seketika dan sedia utk di makan..

19 August, 2009

KEK CAROT 4 MY BIRTHDAY 2DAY

inilah kek yg aku buat semalam utk dipotong sempena hari2 yg dah tua ni hikhik...semoga aku pjg umur dan sihat sejahtera ke akhir hayat...amin
kek carot ni berperasa oren..carotnya aku parut....
ini pula hadiah dari anakanda tercinta dari UMP pahang sampai pagi semalam. maceh jihah..
kau org perasan tak set ni sama color dgn kek hikhik pandai jihah..

18 August, 2009

HARI NI GENAP 8 BULAN BLOG MASAKAN KU INI...

maaf ye hari ni aku buat persediaan utk besok..hikhik..orang tua beruban nak sambut hari jadikk... alaaa sebenarnya bukan nak sambut sangat, tapi saja nak mendeco kek tangan dah gatai lama tak main nozzle bungaan ni... ni lah peluangnya.. lagipun jihah dan piqa tak ada ..tak best laaa..masa aku tgah leka buat kek ni posmen pos laju sampai.. bawa hadiah dr gambang.. jihah yg poskan...maceh jihah..
sememangnya aku nak tayangkan kek ni esokNYA ..tapi dek kerana mak yong sorg kenalan dr tenet aku nak tengok..maka aku tunaikan..takut2 dia meletup tak dan nak tgok kek aku ni...jauh dok alor star sana nun... aku rasa malam ni juga kami potong kek ni tepat 12malam kot hehehee..kalu tak tidoq lagi laaa... yg pasti jumaat ni anak2 balik dr hostel aku mesti buat kek lagi,
sebenarnya hari ni genap blog masakan ku yg ke 8 bulan...so ada juga la alasan masukan awsal posting ni...hikhikkk ESOK AKU CERITA KAN Apa yg ada sebalik kek ni....

17 August, 2009

128. UDANG BERSALUT TEPUNG..idea baru

aku rekacipta petang ni 17 ogos 09 utk berbuka posa sunat...

bahan: (semoga kau org enjoy dgn resepi baru ni...pedasss...!!!)

udang besar dipotong belakang buang kotoran dan buang kulit tinggal ekor jer

1 sudu besar serbuk cili
2 sudu serbuk santan
1 sudu teh rempah soto
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
sedikit garam

caranya:

gaulkan kesemua bahan2 dgn air secukup pekat kemudian salutkan udang menggunakan sudu dan goreng sehingga garing.... muahhhh pedasnya sehingga meneguk air...tak sedar 2 cawan..kuikuikkuiiii...
kan aku dah 2 bulan tak jamah pedasssss sebb tekak aku ni kan bermasalah selama 3 bulan..huhuuuu baru jer baik seminggu ni aku dah mula nak rasa pedasss...rupanya aku dah jadi penakut pedass..dulu aku raja ulam cili padi tau dakkk??? la ni dah kalah dah, sian aku..

127.pastry berlapis ku menjadikk aku ubah resepi asal



sebab nak cepat masak aku naik kan suhu ke 220 terbakar laa kawan ni..huhuuu tapi anak memuji sakan sebab ranggup dan gebu mcm kat kedai..hat mula aku try rapuh sakit gigi... hehehe tapi yg ini best menjadikkkk yahooooo....itu la hobi ku mengolah resepi org hehehe....kekadang resepi org bukan leh pakai...kebanyakkan dlm blog ni aku ubah laaa...jgn mareee...

Bahan:

250 gm tepung gandum sepatutnya tepung rotiii
25 gm marjerin (ilahjy panaskan supaya pastry jadi gebusss) maaf terluper nak ubah suai disini setelah sekian lama..)
1/4 sudu teh krim tatar
1 biji telur yg kecik sekali kalu ada
garam secubit
100 gm air sejuk/ais (baru tambah)ilah jy ubah supaya jadi ranggup kalu x suka ikut resepi asal
marjerin pastry secukup utk melapis doh

cara:

1. tepung bersama krim tatar dan marjerin digaul jadi serbuk roti, masukan telur, air
2. uli sampai doh jadi lembut...
3. rehatkan doh 15minit dlm peti sejuk
4. pas tu uli lagi dan canai memanjang segi 4 tepat bukan segi 4 sama...
5. letakan pastry marjerin atas doh sapu rata 1/3 kosongkan.
6. lipatkan doh canaikan jadi 4 segi tepat ..hat ni susah nak terangkan niii..tak de gmbr lakkk
7. lipatkan doh 3 lipatan canai lagi ulang 3 kali... setiap kali di lipat mesti rehatkan doh rehatkan doh.. supaya hasil nye cantik..
8. pas tu canaikan nipis2 dan potong lah ikut selera kita dan msukan inti apa2 jer
9. bakar 1/2 jam suhu 170 drjah..

bab melipat ni payah sikit ada caranya...kena beli buku dipasaran yg ajar cara lipatan doh pastry ni...
insyllh jika aku buat lagi sekali kali k4 aku akan amek gmbr yaa..demi kalian yg berminat..
selamat mencuba.....kalu tak jadi sila ym yaa


baru dimasukkan pada 11 nov 2010 lukis sendiri la jawabnya

16 August, 2009

126. KARI AYAM

masak pd hari ni juga 16 ogos..makan dgn roti jala sedap nii..
bahan:

1 ketul dada ayam dipotong kecil supaya rempahnya meresap
1 paket kecil serbuka kari ayam
1 biji kentang dipotong dadu
2 biji bawang merah dimayang
1 biji bawang putih dimayang
sedikit halia dimayang
setangkai daun kari
1 sudu besar minyak sapi
sekuntum bunga lawang
kulit kayu manis

caranya:
1. panaskan minyak tumiskan bawang2 halia daun kari bunga lawang k.k.manis sebingga wangi
2. masukan serbuk kari yg dibancuh dgn air panas sebingga pecah minyak
3. masukkan ayam bersama kentang dan santan masak sehingga semua empuk
4. masukan minyak sapi dan sedikit kerisik jika suka...
makan dgn roti canai roti jala... jgn dibuang kuah yg berlebihan

125. URAP DAUN SELOM

masak pada hari ni 16 ogos 09 lama tol tak makan..

bahan:

daun selom dipotong pendek pendek (angaran 3 cawan)

bahan dimesin halus:

sedikit kunyit hidup
3 sudu ikan bilis/ udang kering
1/2 biji bawang besar
1 biji cili besar kalu nak pedas lebihkan
mentuaku ajar masukan serai ..tapi hari ni serai tak adee maka aku tak boh laa..

1/2 cawan kelapa parut dimesin sederhana kasar mesin berasingan

caranya:

panaskan bahan mesin sehingga wangi
masukkan kelapa teruskan mengoreng kemudian masukkan daun selom bersama garam dan sedikit gula teruskan mengoreng sebingga selom layu.
sedia utk dimakan dgn nasi ...muahhh muaahhh sedap niii....

12 August, 2009

124. KEK UBI KAYU

bakar pada 11 ogos 09.... ubi kayu ni adik ipar bawa dr kg
bahan:

3 cawan ubi kayu parut dibuang airnya
1 cawan gula kalau nak kurang manis kurang kan gula
1 cawan marjerin
5 biji telur
sedikit serbuk penaik

cara:
1. pukul marjerin dgn gula sehingga kembang
2. masukkan telur sebiji-biji sehingga habis pukul sebati
3. masukan serbuk penaik dan ubi kayu gaul sebati dan bakar 1 jam 170 f

tunggu sejuk baru potong..sedapnyeee yg berkerak tuuuu ..muahhh muahhh
macam bengkang ubi kayu jer rupenyeee...hihihiii tapi yg ni rasa kek laaa..

08 August, 2009

123. GULAI UDANG BERTELUR

masak tengahari tadi 8 ogos 09 adik ipar datang...
bahan:

tumiskan bawang2, daun kari dan jintan campur sehingga wangi
masukan air dan 2 sudu serbuk kari sehingga wangi
masukan kacang panjang dan udang kacau sebati masukan serbuk kunyit dan santan secukupnya,
masak sampai kacang empuk, amek 1 biji telur dipukul dan masukan kedalam gulai ini dan teruskan mengacau sebingga mendidih dan sedia utk dimakan...sedap dimakan dgn nasi lemak. muahhh muahh muaah...

122. CREAM PUFF


aku bakar pada 7 ogos 09 dah lama betol tak buat...
bahan:

1 cawan air panaskan dgn
1/2 cawan marjerin bersama
1 sudu teh gula sehingga mendidih masukkan
1 1/4 cawan tepung gandum kacau sehingga berketul dan tidak melekit dlm kuali

sejukkan masukan
3 biji telur dan dia gaul sebati

guna acuan ising berbunga dan paipkan dlm loyang, bakar selama30 minit kekuningan.
gunting tengah2 dan masukan intinya..apa2 ker yg kau org suka

04 August, 2009

ROTI MENGGUNAKAN PELEMBUT ROTI

AKU BAKAR PADA MALAM TADI 3OGOS 09

ingatkan adunantu cukup leh cover 1 acuan tu rupanye idak..itula hasilnya...lembutnyaaa...

121. GULA GULA REBEN DR BLOG SEBELAH

terima kasih teman blogger ku,aku kopi dan pasta ke blog ni senang nak tgok

Bahan-bahan:

3 cawan gula pasir
1 cawan sirap jagung (light corn syrup)
1/4 cawan air
1/2 sudu teh ektrak pudina – atau apa-apa perisa
Beberapa titik pewarna hijau dan merah – atau apa-apa warna

Cara penyediaan:

Panaskan ketuhar 200F. Gris 4 helai kertas kerajang aluminium dengan lapisan minyak yang nipis. Ketepikan.

Letakkan sebuah periuk besar di atas api sederhana besar. Masukkan gula, sirap jagung dan air. Kacau tanpa henti sehingga gula larut sepenuhnya.

Pasang thermometer masakan pada periuk. Teruskan pemanasan tanpa kacau sehingga suhu 285F. Tutup api serta merta dan masukkan perisa. Kacau rata.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Tuang bahagian pertama ke ata kertas kerajang dan masukkan ke dalam ketuhar. Titikkan pewarna hijau pada bahagian kedua, tuang ke atas kertas kerajang dan masukkan ke dalam ketuhat. Titikkan bahagian ketiga dengan pewarna merah dan tuang ke atas papan potong tahan panas. Biarkan seketika sehingga terbentuk lapisan ‘kulit’.

Griskan senduk untuk menyebarkan warna pada keseluruhan adunan. Biarkan adunan sehingga capai suhu panas yang boleh dipegang dan dibentuk.

Pakai sarung tangan dan griskan kedua-dua belah sarung tangan. Gunakan kedua belah tangan untuk tarik dan lentur adunan membentuk tali. Temukan kedua-dua hujung adunan dan pusing membentuk tali. Teruskan proses ini sehingga adunan menjadi warna merah yang cantik dan berkilat. Tarik adunan sehingga membentuk tali setebal 2 inchi. Letakkan adunan ke atas kertas kerajang dan masukkan ke dalam ketuhar. Ulang proses ini untuk bahagian pertama dan kedua.

Keluarkan kesemua bahagian. Potong 5cm panjang dari setiap bahagian. Letakkan ketiga-tiga bahagian yang telah dipotong bersebelahan di atas kertas kerajang dan lekatkan. Tarik dan golek bahagian yang telah dilekatkan pada acuan sehingga menjadi sangat nipis.

Dengan hati-hati, potong anggaran 6-8 inchi panjang. Terus bentukkan menjadi riben seperti gambar di atas. Biarkan mengeras pada suhu bilik.
Ulang proses potong, tarik dan bentuk sehingga habis. Jika adunan keras dan susah untuk dikerjakan, panaskan ke dalam ketuhar untuk dilembutkan. Jangan panaskan terlalu lama sehingga cair.

Setelah siap dan gula-gula mengeras pada suhu bilik, balut atau bungkus gula-gula dengan plastik.

03 August, 2009

120. KUIH GUNTING...bendahari respeks

Resepi Kuih Gunting
(yg ini resepi saya buat untuk jualan)
1 kg tepung gandum
1 cawan tepung ubi
3 sd teh garam
1 sudu besar gula
sedikit serbuk perasa / 1 ketul kiub pati ikan bilis
daun sup RM0.50 (potong halus)
daun kari 2 tangkai (ambil daun saja potong halus)
bahan yang di sangai/goreng tanpa minyak dan dikisar
3 sudu besar ketumbar
3 sudu besar jintan putih
1 sudu jintan manis
* saya guna yang dah siap jadi serbuk. senang dan cepat
3 sudu lada sulah serbuk
2 sudu serbuk cili
1 cawan marjerin + 1/2 cawan sortening (lemak sayur) cairkan
* guna marjerin + minyak masak pun boleh
Bahan kisar :
3 biji bawang besar
1 1/2 cawan ikan bilis/udang kering
2 biji telur
(kisar dengan santan/air)
1 cawan santan
* kalau tak suka santan guna air biasa pun boleh

cara2:

Tepung gandum + tepung ubi + gula + garam + rempah + perasa +Â marjerin cair.
Gaul sehingga menjadi sebuk roti.
Masukkan daun sup + daun kari. Gaul rata.
Masukkan bahan yang dikisar dan uli perlahan2 selang seli dengan santan.
Hasil doh seperti membuat kulit karipap. Jangan terlalu lembik. Saya tak gunting
tp guna mesin mee.