salam jumaat buat semua
dah terlewat petang baru nak buat apam pisang nie. sebab aku menjahit baju kurung moden jihah.
dari resepi citarasawan aku terus mengajak piqa tolong buat apam nie. cepat sikit keja kuss..
mula2 kami kukus guna acuan cup cake 10 minit dah masak.
disebabkan vitamin M dah mai maka inilah hasilnya..... hahaha.. kebetulan lak anak2 kata meh kita suruh abah potong sebab hari bapa.... iyeee ker hari bapa ??? bila??? menurut kata dek ann hari bapa disambut berbeza tarikh di setiap negara..... tolong jawab sat...?
apa pun terimakasih kak wan.. resepi kak wan ilah dah ubah suai sikit ikut bahan2 yg ada kat umah nie.. tapi best sedap... kalu guna acuan c.c anak2 berebut.. nie besar sikit maka mcm biasa laaa ..kejap juga nie...
ada sesapa nak resepi ??? nak kena minta izin dari kak wan dulu... tungguuu....
bahan:
A.
200 gm gula melaka
240 ml air
masak sampai hancur dan sejukkan.
B.
3 biji telur
135 gm gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
putar sampai gebusssss
C.
240 gm tepung gndum
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh soda
1/2 sudu ten baking powder
1/4 sudu teh garam
ayak bersama
D.
4 biji pisang emas lenyek
40 gm mentega cair
caranya..
bahan B campur dgn bahan D kacau sebati. kemudian masuk bahan C selang seli dgn bahan A.
kacau sebati. kukus lah sehingga masak. acuan kecik 10 minit jer kalau acuan kek aku nie kena 30 minit baru cun melecun.
ini resepi dari kak wan.. tapi byk bahan dah ditambah... tak yah lah masukkan.. biarlah rasiaaa hahaha...
sebenaunya begini..mentega habis aku ganti dgn minyak jagung.
hati dah kecut!! takut apam tak jadi tak kembang maka aku tambah pula ovelet.
pastu terlanjur ada moca paste tuuu maka tgn nie gatai ajer masukkan juga laa..dan juga pewarna koko..tapi keputusannya memang the boommm... best gebussssssss..... jgn mareee kak wan yer...
dah terlewat petang baru nak buat apam pisang nie. sebab aku menjahit baju kurung moden jihah.
dari resepi citarasawan aku terus mengajak piqa tolong buat apam nie. cepat sikit keja kuss..
mula2 kami kukus guna acuan cup cake 10 minit dah masak.
disebabkan vitamin M dah mai maka inilah hasilnya..... hahaha.. kebetulan lak anak2 kata meh kita suruh abah potong sebab hari bapa.... iyeee ker hari bapa ??? bila??? menurut kata dek ann hari bapa disambut berbeza tarikh di setiap negara..... tolong jawab sat...?
apa pun terimakasih kak wan.. resepi kak wan ilah dah ubah suai sikit ikut bahan2 yg ada kat umah nie.. tapi best sedap... kalu guna acuan c.c anak2 berebut.. nie besar sikit maka mcm biasa laaa ..kejap juga nie...
ada sesapa nak resepi ??? nak kena minta izin dari kak wan dulu... tungguuu....
bahan:
A.
200 gm gula melaka
240 ml air
masak sampai hancur dan sejukkan.
B.
3 biji telur
135 gm gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
putar sampai gebusssss
C.
240 gm tepung gndum
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh soda
1/2 sudu ten baking powder
1/4 sudu teh garam
ayak bersama
D.
4 biji pisang emas lenyek
40 gm mentega cair
caranya..
bahan B campur dgn bahan D kacau sebati. kemudian masuk bahan C selang seli dgn bahan A.
kacau sebati. kukus lah sehingga masak. acuan kecik 10 minit jer kalau acuan kek aku nie kena 30 minit baru cun melecun.
ini resepi dari kak wan.. tapi byk bahan dah ditambah... tak yah lah masukkan.. biarlah rasiaaa hahaha...
sebenaunya begini..mentega habis aku ganti dgn minyak jagung.
hati dah kecut!! takut apam tak jadi tak kembang maka aku tambah pula ovelet.
pastu terlanjur ada moca paste tuuu maka tgn nie gatai ajer masukkan juga laa..dan juga pewarna koko..tapi keputusannya memang the boommm... best gebussssssss..... jgn mareee kak wan yer...
No comments:
Post a Comment