terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 5 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI

Pageviews today
9
Pageviews yesterday
581
Pageviews last month
19,879
Pageviews all time history
1,010,180
terkini 13 feb 2013

pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







17 July, 2010

223. mentarang.. mari mari...

cerita misteri kuss telah disambung dibawah N3 ini jom bac kalu berminat...
sebelum direbus.. kena cuci pasir2 di dalam isinya dgn cara membuka sedikit kulitnya..
selepas direbus

alhamdulillah syukur ku kehadrat Ilahi kerana setelah 12 thn mengidam nak makan mentarang ni akhirnya hari ini dapat juga ku menjamahnya.
jam 9.30 pagi tadi aku dan hubby tiba di pasar tani melawati setelah 2 bulan lebih aku tak jejak kaki ke sana. kerana ada kursus di masjid setiawangsa.
sampai je di situ aku terus meluru ke lot menjual siput2 wah bukan kepalang terkejut aku MENTARANG Ada hari ni..terus dgn senyuman selebarnya aku mencapai bakul dan masukan mentarang dlm 2 kilo aku tibaiii..hehe sekilo cuma rm8 saja.

sampai di rumah terus aku cuci sebersihnya dan direbus dgn ketukan serai dan sedikit air tanpa garam. kami makan gitu saja..sebab nak nikmati kemanisan dan keenakkannya.. wahhhh memang manisss.. lain kali kalu ada rezeki aku akan masak mentarang ini utk dimakan dgn nasi.

ada sapa2 yg tak kenal mentarang ini??????

ia boleh didapati di kuala selangor dan di perlis. ia sejenis siput dan kerangan. kulitnya yg nipis dan bila dimasak rasa agak kenyal. rasanya manis berbeza dari kerangan lain.

semasa ilah jy mengandungkan si bongsu 12 thn lepas((1998))) makanan yg paling ilah jy idamkan ilah mentarang ..kebetulan masa tu mmg kami sekeluarga tinggal di kangar selepas pulang dari sarawak. masa tu pula musim mentarang hampir 4 kilo ilah jy melahappp hahaha...
nak tahu tak apa jadi selepas ilah jy melahirkan si bongsu???? rupanya ada pantang larang org gandung dgn mentarang ini....hehehe maka terjadilah kejadian aneh ini...TUNGGUUUU... ada sesapa nak tahu kisah itu??? nanti ilah jy cerita setelah dpt respon ... kalu tidak malas la nak cerita.... kihklihkihhh...
****************************
18 july jam11malam ku sambung cerita ini selepas selesai tugas hari ni hari minggu yg cukup padat sekali. 1 . ajar biras ku JJ buat blog 2. sambutan birthday anak ke3 kuss dan anak JJ 3. hantar jihah ke station bus pekeliling 4. terus ke kelang hospital melawat pak cik hubby dlm icu..

kesudahan cerita dari peristiwa itusss!! jom baca kalau berminat dan jgn percaya kalu tak nak..sekadar mengisi masa dan pengalaman kusss...
jeng jenggg;;;;;; selepas bersalin anak bongsu kuss dihospital kangar jam 12.30 thari.. ketika kami dipindahkan ke ward sibongsu kuss yg comel itu menagisss nak susu..aku cuba susukan buat pertama kali..tetiba sicomel ku menagis dgn lidahnya terjelir agak panjang tidak seperti akak2nya yg 3 org tuuu..
selepas itu aku dilawati oleh 3 org askar wanita..mereka melihat dan bertanya ada tak aku mengidam mentarang dan memakannya ketika gandung???? apa lagi aku terkejut laa sbb itulah yg paling diidamkan.. itulah namanya terkenan kata mereka..sbb sifat mentarang ini menjulurkan ..... hehehe...boleh caya ker?? tapi dalm 2bulan baru baby ku tidak lagi menjulurkan lidah ketika nagisss ..ia hilang tetiba sajer... pelikkk tak..
1 lagi ketika gandung sibongsu ketika awal gandung kami masih di sri aman srwak..aku sgt suka akan seekor kucing yg gebusss dn comel... bila lahir si bongsu dia mempunyai bulu di badan paling lebat..dan cantikkkk(((tidak la buruk))) setengah baby mcm bulu dot dot dot ....

itulah cerita nyeeee harap sahabat tidak merasa bosan dan rasa apa2 dr cerita ini.. pengalaman yg kebetulan agaknyaa...maaf jika tidak menyenangkan hati kalian...tiada niat lain cuma bercerita ...sekian..

No comments: