terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.







21 July, 2010

227. steam butter cream..atas permintaan ayu sngpore

putih dan hijau = steamed butter cream..
bunga ros = aicing keras..

sebelum ilah jy memulakan N3 utk resepi tajuk di atas itu.. mohon maaf kepada kalian yg sememangnya pakar dlm pembuatan kek dn ising..

sejak azali lagi ilah jy tak pernah hadir ke kelas utk belajar membuat/deco kek. hanya sekadar mentelaah dari buku mahupun laman web shja.. sekadar lepas buat utk anak2 makan...
sbb itulah tak pernah ilah jy masukkan resepi ising dlm setiap N3 kek ilah jy.
rasa malu dan segan takut tak kena dgn undang2 pembuatan kek dan ising..kang kena maree sapa nak tolong hehehhe..

tapi tak pa kali ni ilah jy snggup kena tegur/marah demi adik manis si ayu di singgapore negara jiran tetanggakuusss jua jiran dalam kerjaya hubby masing2...seangkatannnn!! tabik tuannn hikhikkk puannnn... jommm layanzzz resepi ni ayu...

bahan:

200 gm marjerin/butter... ilah jy guna marjerin planta jer sbb tak de stok butter
160 gm gula ising
1 sudu teh esen keladi atau lain2 yg seangkatan dgnnya

putar kesemua bahan itu sehingga gebu dan ringgan.

panaskan air dlm kuali sehingga mendidih.
masukkan butter cream tadi dalam sebuah periuk tahan panas, letakan ke atas air yg mendidih tadi sambil di kacau sehingga cair..bukan jadi airrr hehee..
angkat dan kacau rata, terus tuang ke atas kek. mesti lapik redai supaya ising tadi jatuh kebawah dan boleh dikitar semula ising tadi..tak membazir.cuba buka laman web mesti ada cara membuatnyee..

sebenarnya ilah jy tak tunggu cream tu cair sgt2..sekadar 1/4cair dari cream asal..terus gaul sebati... susah juga nak terangkan mcmana ...maaf yer...
ilah jy terus guna pisau utk sapuan seterusnya..memang senang betol cream ni membentuk apa yg kita hajati.. cepat dan pantas gebu dan licin.. sengaja ilah jy lekuk2kan keliling dan atas nya
ini pestime ilah jy try buat..mungkin next time nak cairkan seperti resepi asal...

resepi bunga ising atas kek span keladi tu nak tak???? ia keras selepas di bentukkk .. kalu guna ising butter cream ia lembek dan tercalit dijari kalu tersentuh.. tapi bunga yg ilah jy buat tu mengeras setelah beberap minit.. kalau ada yg berminat bgtahu yer... kalu tak..nanti buang dakwat jer nak taipan...heheheeee...layanzzz...
klik di atas utk resepi ising keras..

2 comments:

Anonymous said...

nak resepi utk bunga tu....klu leh cara nak buat skali... hihihi

EiytaChocolate Enterprise said...

salam...bagi ler resepi tu...nak gak try...huhu...tulunnnn!!