terima kasih kerana sudi ikut kusss

IKLAN KE 2-ILAHJY

IKLAN KE3 -ILAHJY

RESEPI SUMBANGAN JY

sahabat yg rajen bicara

Related Posts with Thumbnails

AMARAN KEPADA YANG SUKA AMBIL GAMBAR DARI BLOG INI.

SILA MOHON IZIN KEPADA ILAHJY PEMILIK BLOG INI JIKA INGIN MENGAMBIL GAMBAR UNTUK DITEPEK DI FB MASING2. ATAU TEPEK KE BLOG ATAU SEBAGAINYA.

SILA BERI KREDIT BLOG INI DI RUANG TERSEBUT. SILA MOHON IZIN MELALUI RUANG KOMEN ATAU MELALUI EMAIL . MOHON KERJASAMA ANDA
PATUHI PERATURAN HAK KAMI SEBAGAI PENULIS BLOG.

ilah1908@gmail.com

jika ingkar boleh dikenakan tindakan....
Terkini masih ada lagi orang di face book suka2 menyahmilik hak ilahjy sebagai pemilik gambar2 blog ini dijadikan miliknya. Ditepek ke fb beliau.

***SEGALA GAMBAR DLM BLOG INI ADALAH HAK PERSENDIRIAN ADALAH DILARANG SAMA SEKALI MENGAMBILNYA UTK DIKOMERSIALKAN DLM MANA2 PERCETAKAN, DALAM FB DAN BLOG MASING2 TANPA IZIN PEMILIKNYA. HARAP MAKLUM***

TERKINI 9 JULAI 2012.. MASIH ADA LAGI PIHAK YG SUKA AMBIL GAMBAR DAN RESEPI DIMUAT DLM LAMAN FB MEREKA TANPA MENYATAKAN HAK PERIBADI KAMI... TOLONG FAHAM YA ETIKA GMM...***

RAYA 2012 19 OGOS-ilahjy bersama 4 daranya

RAYA 2012 19  OGOS-ilahjy bersama  4  daranya
ILAHJY BERSAMA 4 DARA

KUNJUNGAN KE RSJY SELAMA 2008-2013

SYUKUR WALAUPUN BLOG MASAKAN INI BUKAN BLOG FEBRATE* ORANG RAMAI TAPI DALAM USIA 6 TAHUN INILAH JUMLAH KUNJUNGAN TETAMU RSJY.. TANPA KALIAN SIAPA LAH ILAHJY TERIMA KASIH YA.. SILA DATANG LAGI
pengunjung RSJY BAKAL sudah jejak 1 JUTA..

Pageviews today

823
Pageviews yesterday
724
Pageviews last month
24,329
Pageviews all time history
1,369,428
Terkini 18 mac 2014 blog ini bakal memasuki usia 6 thn.

hari ini 7 feb 2017

Pageviews today
13
Pageviews yesterday
180
Pageviews last month
7,516
Pageviews all time history
1,899,262
Followers








02 February, 2011

274. kek alunan kasih. tak cantek mcm kwn2 buat huhu

salam CNY buat kak CM SEKELUARGA dan pada semua rakyat MALAYSIA yg menyambutnya
hari ini hingga hari ahad TUAN RUMAH balik ke melaka rumah pak mentua ya.. kerana ingin mengadakan majlis kesyukuran dan menunaikan niat memotong seekor kambing pada 5hb hari sabtu jam 2 pm. kenduri kesyukuran kenaikkan en hb dlm kerjayanya baru2 ini 10 jan lepas dan kenduri memohon dariNya agar operasi pembedahannya en yaakob/en hb kuss pada 11 feb berjalan lancar. jika sesiapa yg berdekatan dijemput hadir ke kg pulai melaka ya..
selama tidak bersiaran ini ku pohon kemaafan dari kalian atas segala kesilapan... t.kasih atas kunjungan.. jumpa lagi jika dipanjangkan umur....ASSALAMMUALAIKUM......



dibakar pada petang 2 feb 2011..
bayangkan pinggan makan tuu sebesar itu loyangnya.. lain kali kena guna saiz kecil..
ilahjy guna serbuk koko hitam.. letak banyak pun tak pahit.. lihat lah lekukan yg sengaja dibuat..

sekarang jam 6 pm kek alunan kasih ini dibuat tanpa apa2 niat.. pada mulanya nak buat kek velvet... tah mcm mana terbuat kek ni yg telah pun dibuat oleh sebahagian dari rakan2 B.M kita. selepas masak ilah jy terus memotongnya dan di kasi pada kawan najihah yg dtg bawa keropok lekur dr trengganu..

bila tengah panas dipotong berderai laa kek ni.. tak peee janji rasanya sedap.. terima kasih pada semua rakan2 yg telah paparkan resepi dan N3 pasal kek alunan kasih ni.. nak sebut mmg terlalu ramai..

tahniah pada mereka semua krn percubaan yg cantik. malang sungguh ilah jy kerana guna loyang besar dan nipis laa kek ni.. jadi alunan tu tak berapa berkesan lah.. lagipun ilah jy tak berapa pandai mengalunkan kek ni seperti contoh yg dipaparkan... ilah jy cuba melekukkan setiap lapisan bawah. sementara lapisan ke2 amatlah ssusah nak melekukannya nak menyapu rata lagi laa paayahhhh! sebab serbuk hitam koko tu asyik terangkat mcm magnet pula..heheee tak pee lain kali kena buat loyang kecil..

nak minta izin pada semua kwn ilahjy nak masukan resepi kek ini utk tatapan bersama...

bahan:
sumber amflora/ 8 mac baru masukkan resepi terluper la kawan2..

5 biji telur ayam
1 1/2 cawan planta
2 1/2 cawan tpg gandum
2 cawan gula halus@1 1/2
1 sudu teh baking powder
1/2 cawan susu cair
1 sudu ten esen vanilla
serbuk koko/ilah jy guna serbuk koo hitam
pewarna
1 tapis halus

caranya:

1.pukul mentega dan gula hingga kembang
2.masukkan telur 1 per 1
3.masukkan esen, susu cair kacau sebati masukkan tepung sedikit demi sedikit
4. bahagi kepada beberapa warna yg suka
5. lapisan pertama disapu kemudian ayak serbuk koko. lapisan tu mesti tebal kalu tak alunan tak jadi. kemudian masukkan lapisanke 2 pun sama buat sampai habis
6. bakar 45 minit 160 darjah




9 comments:

Mas said...

akak..ok la tu..kek mas tak mo beralun tau...he..he..
janji sedappkan kak....
try la cari breadmaker kat kedai cosway lain...ada tu..he..he..

AZLITA AZIZ said...

salam ilahjy,
dah cantik dah tu... warna pun menarik... ita buat dulu anak2 kata coco tu pahit... tapi ita suka... nanti ingat nak cuba tabur milo pulak... ok tak eh! hihihi sebab milo masis sikit... anak2 ttu suka... ish.. memandai2 aje...

Yatie said...

Salam Kak Ilah,
Cantiklah kek alunan kasih akak...mngkin jenis kokonya..tu yg pahit sikit...jom tukar dngn talam kastard jagung ni...akak peminat kuih talam juga kan....yatie ambek kek ni sikit ya....hehehehe...mekaceh kak..

Nieza said...

kak ilah cyg! Jangan sedih2 yer kak...biar rupa tak ada tapi ada rasa...hehe tapi bg saya lawa dh la tu kak..cantik colour tu saya suka...nk tapau sepotong bawa bekal blk ni...hehehe

Deliah's Deli said...

assalamualaikum kak...alunan kasih kek akak tu cantik la...warna pun cun dah tu..

mcm2 citer bt kek ni kan..sy try gak bt hr tu..haih,berkecah 1 dapur! :)))

sy guna sudu dan letak sikit2 adunan tu..pd sy cara ni lebih senang drp meratakannya kak...:))

PertMuffin said...

alamak sedapnya... cantik pulak tu... bawak balik melake sikittttt!!! :D

Naz said...

Salam Kak Ilah..
Ni Maisarah Hani bagi tau.."Cantiklah kek tu mak long.."

Haaaa..mmg cantik pun kak ilah.At lease akak dah try buat kek tu..Naz still letak dlm list lagi heheheee..

hana said...

waaaa mamatok ilah pong dah buatt... cantikkkk... mama jerk malas lg nak buat.... biler ntah!

mudah2an nanti pembedahan abahtok berjalan lancar yer... dan abahtok terus sihat walafiat... aminnn...

ilahjy said...

2 mas.. nanti kita try lagi bt kek ni sampai cantek kan mas..
en bm lom p cari lagi kak ilah masih bz..hehe

2 azlita
mmg boleh guna mila tapi warna dia tak berapa kuat lah..agaknya..letak la tebal2 kan nyumyyy

2 yatie
dah tukar tapi tak sampai hilang tengah jalan ker? hihi

2 niea
betoi tu nieza bawa balik ke melaka semua kata sedap..

2 del
terima kasih bg petua yaa nanti kak try tau

2 p>muffin
hawa sempat jg bawa balik melaka tapi tak dan singgah umah hawa laa maaf ya hehehe

2 naz
baik naz try..sedapppp..ada susu kotsedap

2 hana
t.kasih atas doa dari kalian dari jauh nun di jepungg semoga selamat segalanya... nanti try buat tauuu dah jadi tunjuk mamatok nak tengok wish mamam